Η 31η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 30 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 30 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.
Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!
Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 28 εβδομάδες και 6 ημέρες!
Δείτε ΕΔΩ τι συμβαίνει με το έμβρυο κατά την 31η εβδομάδα της κύησης!
Η μήτρα σας έχει πλέον μεγαλώσει αρκετά και καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της κοιλιάς σας. Συγκεκριμένα, ο θόλος της μήτρας – έτσι ονομάζουμε την πλευρά της μήτρας, που είναι στραμμένη προς το θώρακα – εντοπίζεται περίπου 10 εκατοστά πάνω από τον ομφαλό σας. Αυτό σημαίνει, πως η μήτρα σας καταλαμβάνει πλέον το χώρο άλλων οργάνων, που πριν την εγκυμοσύνη είχαν μια «άνετη» θέση εντός της κοιλιάς σας.
Έτσι σταδιακά η μήτρα σας αρχίζει να πλησιάζει το διάφραγμα. Διάφραγμα ονομάζουμε έναν επίπεδο μυ, ο οποίος διαχωρίζει τη θωρακική κοιλότητα, όπου συναντάμε την καρδιά και τους πνεύμονες, από την κοιλότητα της κοιλιάς σας, όπου συναντάμε τα διάφορα όργανα, μεταξύ των οποίων, πλέον, και τη μήτρα σας.
Η σταδιακή αυτή αύξηση του μεγέθους της μήτρας σας και η συνεπακόλουθη απώθηση των κοιλιακών οργάνων προς το διάφραγμα, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης πάνω στον επίπεδο αυτό μυ. Το διάφραγμα ενδίδει έως ένα βαθμό στην πίεση αυτή και έτσι περιορίζεται η χωρητικότητα της θωρακικής κοιλότητας.
Συνεπώς, οι πνεύμονες, οι οποίοι βρίσκονται εντός της θωρακικής κοιλότητας, έχουν πλέον λιγότερο χώρο, για να εκπτυχθούν. Αυτός είναι και ο λόγος, που είναι πιθανό στο στάδιο αυτό της κύησης να αισθάνεστε, πως «δεν αναπνέετε καλά», ή πως σας «λείπει αέρας».
Όσο μεγαλώνει η μήτρα σας, μερικές από εσάς, ειδικά αν έχετε πάρει και περισσότερο από το ενδεδειγμένο βάρος, ίσως αισθανθείτε κάπως πιο έντονη δύσπνοια. Όσο όμως πλησιάζει η ημέρα του τοκετού – συνήθως μετά τη συμπλήρωση της 36ης εβδομάδας – η μήτρα σας θα συνεχίσει μεν να μεγαλώνει, αλλά ταυτόχρονα θα μετατοπίζεται προς τη λεκάνη σας, δηλαδή θα «κατεβαίνει» κατά κάποιον τρόπο. Έτσι η πίεση στο διάφραγμα συνήθως τότε αρχίζει και μειώνεται και η αναπνοή σας «ελευθερώνεται».
Μέχρι τότε όμως προσπαθείτε να στέκεστε όσο το δυνατόν πιο ευθυτενής, αν και αυτό με το επιπλέον βάρος της μήτρας είναι σχετικά δύσκολο και ρυθμίστε κατάλληλα την πλάτη των καθισμάτων σας. Επίσης, προτιμάτε να ξαπλώνετε στο πλάι. Τα μέτρα αυτά στόχο έχουν να μειώσουν την πίεση της μήτρας στο διάφραγμα και κατ’ επέκταση στους πνεύμονες, ώστε να διευκολυνθεί η αναπνοή σας.
Πολλές από εσάς στο στάδιο αυτό της κύησης αρχίζουν να παρατηρούν, πως η κοιλιά τους, όταν είναι ξαπλωμένες, «πετρώνει» μερικές φορές. Πρόκειται για συσπάσεις της μήτρας, που ονομάζονται Braxton – Hicks. Οι συσπάσεις αυτές είναι κατά κανόνα ανώδυνες, ασυντόνιστες και δεν διαρκούν περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα.
Οι συσπάσεις Braxton – Hicks είναι προπαρασκευαστικές συσπάσεις, οι οποίες προωθούν τη σταδιακή κάθοδο του μωρού στην πύελο, ώστε να «πάρει θέση» για τον τοκετό. Φυσικά, δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωρίσετε αν οι συσπάσεις, που αισθάνεστε είναι αυτές οι προπαρασκευαστικές συσπάσεις ή συσπάσεις, που προδιαθέτουν για πρόωρο τοκετό. Για το λόγο αυτό συνιστάται να ενημερώνεται σχετικώς ο ιατρός σας.
Δείτε ΕΔΩ τα άρθρα του γυναικολόγου μας για τη ζωή κατά την εγκυμοσύνη.
Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!
Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: <!– var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy84680 = 'care' + '@'; addy84680 = addy84680 + 'eleftheia' + '.' + 'gr'; var addy_text84680 = 'care' + '@' + 'eleftheia' + '.' + 'gr'; document.write('‘); document.write(addy_text84680); document.write(‘‘); //–>n <!– document.write('‘); //–> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <!– document.write('’); //–>
Πηγή