Η 36η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 35 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 35 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.
Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!
Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 33 εβδομάδες και 6 ημέρες!
Μπήκατε πλέον στο μήνα σας και το ταξίδι της εγκυμοσύνης πλησιάζει πλέον προς το τέλος του! Σε λίγο καιρό θα πάρετε το μωράκι σας στην αγκαλιά σας….
Ένα από τα φαινόμενα, που χαρακτηρίζουν τη φάση της κύησης, που διανύετε είναι η σταδιακή «κάθοδος» του μωρού μέσα στη λεκάνη σας. Ήδη εδώ και μερικές εβδομάδες πιθανόν να αισθάνεστε τις λεγόμενες «προπαρασκευαστικές» συσπάσεις της μήτρας, γνωστές ως συσπάσεις Braxton Hicks. Οι συσπάσεις αυτές δεν είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές και σκοπό έχουν να προωθήσουν σταδιακά την κάθοδο της μήτρας στη λεκάνη, ώστε το μωρό να «πάρει θέση» – όπως λέμε – για τον τοκετό.
Έτσι η πίεση, που αισθανόσασταν μέχρι τώρα στο στομάχι και στο διάφραγμα, που σας προκαλούσε αφενός καούρες, αφετέρου δυσκολίες στην αναπνοή έχει αρχίσει να μειώνεται αισθητά και η ενόχληση από τα συμπτώματα αυτά είναι πλέον αισθητά μικρότερη. Τώρα μπορείτε να φάτε κάπως μεγαλύτερη ποσότητα – φυσικά μην «ξεθαρρέψετε» και φάτε πολύ και απότομα – ενώ η αναπνοή σας έχει «απελευθερωθεί» και μπορείτε να πάρετε πιο βαθιές ανάσες.
Η κάθοδος του μωρού στην πύελο έχει ως αποτέλεσμα τη διάταση των συνδέσμων, που ενώνουν τα οστά της λεκάνης. Οι σύνδεσμοι αυτοί έχουν «χαλαρώσει», ώστε να καταστεί δυνατή η προσαρμογή της λεκάνης στην κάθοδο του μωρού. Συνεπώς η λεκάνη «ανοίγει» κατά το κοινώς λεγόμενον.
Με τα οστά της λεκάνης όμως αρθρώνονται και τα κάτω άκρα στην άρθρωση του ισχίου. Η, έστω και μικρή, μεταβολή του σχήματος της πυέλου, λόγω της καθόδου του μωρού, έχει ως αποτέλεσμα την μικρή μεταβολή της γωνίας της εν λόγω άρθρωσης. Αυτός είναι και ο λόγος, που η βάδισή σας έχει αλλάξει.
Θα το έχετε παρατηρήσει άλλωστε και σε άλλες εγκύους, που έχουν μπει στο μήνα τους, πως περπατάνε με τα πόδια ελαφρώς ανοικτά και τα πόδια να «κοιτάνε» προς τα έξω, όπως – χαριτολογώντας θα μπορούσε να πει κανείς – η πάπια ή ο πιγκουίνος. Ο τρόπος αυτός βάδισης μπορεί να είναι «χαριτωμένος», αλλά σε συνδυασμό και με τη μεταβολή του κέντρου βάρους σας, εξαιτίας της μεγάλης μήτρας, επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία σας. Γι’ αυτό πρέπει να είστε προσεκτικές, ειδικά όταν ανεβαίνετε ή κατεβαίνετε σκάλες.
Η αλλαγή της γωνίας της άρθρωσης του ισχίου εξάλλου δεν αποκλείεται να σας προκαλέσει ελαφρό άλγος στην περιοχή αυτή, ειδικά στο περπάτημα. Συνήθως η ενόχληση δεν είναι ιδιαίτερα έντονη και υποχωρεί αμέσως μετά τον τοκετό.
Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!
Δείτε ΕΔΩ τα άρθρα του γυναικολόγου μας για τη ζωή κατά την εγκυμοσύνη
Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: <!– var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy7325 = 'care' + '@'; addy7325 = addy7325 + 'eleftheia' + '.' + 'gr'; var addy_text7325 = 'care' + '@' + 'eleftheia' + '.' + 'gr'; document.write('‘); document.write(addy_text7325); document.write(‘‘); //–>n <!– document.write('‘); //–> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <!– document.write('’); //–>
Πηγή