Τρίτη , 21 Ιανουάριος 2025

Πώς αντιδρά ο εγκέφαλος της μητέρας στο κλάμα του μωρού;

Μία μαμά γρήγορα μαθαίνει να αναγνωρίζει το κλάμα του μωρού της όταν κλαίει. Υπάρχει το κλάμα που δείχνει ότι το μωρό πεινάει, το κλάμα που δείχνει ότι κάτι το ενοχλεί, ακόμα και το κλάμα που δείχνει ότι το μωρό είναι φοβισμένο ή τρομαγμένο.

Ήδη από τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι, μία μητέρα ενστικτωδώς μαθαίνει να διαχωρίζει τι διαφορές στο κλάμα του μωρού για να μπορεί να αντιδράσει αντιστοίχως και να φροντίσει το μωρό ανάλογα με την εκάστοτε ανάγκη του. Σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται ότι υπάρχει λόγος που οι μαμάδες μαθαίνουν να ξεχωρίζουν το κλάμα του μωρού τους .

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο της μητέρα όταν κλαίει το μωρό;

Σύμφωνα με μελέτη από το Journal of Neuroendocrinology, φαίνεται ότι το κλάμα του μωρού πυροδοτεί έντονη δραστηριότητα στον εγκέφαλο της μητέρας. Παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2011  δείχνει ότι το κλάμα του μωρού επηρεάζει διάφορες περιοχές του εγκεφάλου και φαίνεται ότι η ήχος κλάματος του μωρού ενεργοποιεί τον εγκέφαλο. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο της μητέρας μάλιστα, φαίνεται ότι ξεκινούν ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης και σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται η αύξηση της ορμόνης ντομπαμίνης.

Εκτός από την ορμόνη ντοπαμίνη, σημαντικό ρόλο παίζει και η αύξηση της οξυτοκίνης. Η οξυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης, παράγεται από τον οργανισμό με την δερματική επαφή,  όταν μετά τον τοκετό η μητέρα τοποθετεί το μωρό στο στήθος της.  Η συγκεκριμένη ορμόνη ενισχύει τη σύνδεση με το μωρό, την ενσυναίσθηση αλλά και την παραγωγή άλλων ορμονών που συνδέονται με άλλα ευχάριστα συναισθήματα και την ανάγκη της μητέρα να φροντίσει περισσότερο το μωρό της.

Κάθε μαμά είναι διαφορετική

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχουν διαφορές στον τρόπο που αντιδρά ο εγκέφαλος κάθε μαμάς. Για παράδειγμα, οι μαμάδες που γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό είχαν περισσότερες εγκεφαλικές αντιδράσεις στο κλάμα του μωρού δύο με τέσσερις εβδομάδες μετά τον τοκετό σε σχέση με εκείνες που γέννησαν με καισαρική τομή. Επίσης, πιο έντονες ήταν οι αντιδράσεις που συνέβαιναν στον εγκέφαλο στις μαμάδες που θήλαζαν, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και τα βιώματα αλλά και η ψυχική κατάσταση των μαμάδων.

Τέλος, έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2017 στο National Academy of Science επιβεβαίωσε  τα παραπάνω συμπεράσματα και επιπρόσθετα καταλήγει ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο της νέας μητέρας γίνονται κυρίως στις περιοχές που ελέγχουν την κίνηση, την ομιλία και την επεξεργασία ήχων.

Πηγή: verywellfamily.com


Πηγή