Στην πρώτη εγκυμοσύνη όλα είναι άγνωστα και είναι λογικό να θέλετε να γνωρίζετε τι να περιμένετε, όσο είναι φυσικά δυνατό. Τα γονίδια και η κληρονομικότητα επηρεάζουν διάφορες πτυχές του εαυτού μας (την υγεία, τον χαρακτήρα κτλ) και μπορεί να επηρεάσουν και την εγκυμοσύνη.
Είναι οι πρωινές ναυτίες στην εγκυμοσύνη ένα κληρονομικό σύμπτωμα;
Οι πρωινές ναυτίες είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης και σύμφωνα με έρευνες είναι και κληρονομικές. Έτσι εάν η δική σας μητέρα είχε έντονες ναυτίες όταν ήταν έγκυος, αυξάνονται οι πιθανότητες να έχετε κι εσείς ήδη από την αρχή της εγκυμοσύνης σας. Για να αντιμετωπίσετε τις πρωινές ναυτίες, στοχεύστε στα μικρά και συχνά γεύματα, και εντάξτε στη διατροφή σας τροφές όπως το τζίντζερ, το λεμόνι κ.α. που έχουν αποδειχθεί ότι ανακουφίζουν.
Δείτε ακόμα περισσότερους τρόπους για να αντιμετωπίσετε τις πρωινές ναυτίες της εγκυμοσύνης εδώ.
Επηρεάζει η κληρονομικότητα τις πιθανότητες αποβολής;
Σύμφωνα με τις διεθνείς στατιστικές το γενικό ποσοστό των κυήσεων, οι οποίες καταλήγουν σε αποβολή είναι περίπου 15% με 20%. Αν και κάτι αρεκτά σύνηθες, η αποβολή δεν φαίνεται να σχετίζεται με την κληρονομικότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ωστόσο, καλό είναι να αναφέρετε το οικογενειακό ιστορικό στον γιατρό σας για να έχει την πλήρη εικόνα.
Είναι ο διαβήτης κύησης μία κληρονομική πάθηση;
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της η γυναίκα επηρεάζεται από όλες τις ορμονικές αλλαγές που απαιτούνται για την ανάπτυξη του εμβρύου. Οι ορμόνες που εκκρίνει ο πλακούντας διαταράσσουν την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί ινσουλίνη. Καθώς ο πλακούντας μεγαλώνει, παράγει περισσότερες ορμόνες που δυσκολεύουν την ινσουλίνη να κάνει τη δουλειά της.
Αυτές οι αλλαγές τείνουν να αυξήσουν τη γλυκαιμία της μελλοντικής μητέρας σε σημείο όπου η ανάγκη για ινσουλίνη διπλασιάζεται ή και τριπλασιάζεται σε σχέση με αυτή που χρειαζόταν πριν. Αν το σώμα δεν είναι ικανό να παράγει αρκετή ινσουλίνη, η γλυκόζη παραμένει στο αίμα, η γλυκαιμία ανεβαίνει και αναπτύσσεται ο διαβήτης κύησης.
Αυτό το φαινόμενο, που αγγίζει περίπου το 5% όλων των κυήσεων, ξεκινά συνήθως στο τελευταίο τρίμηνο και εξαφανίζεται μετά τη γέννα στο 90% των περιπτώσεων. Ο διαβήτης θεωρείται μία κληρονομική πάθηση, δεν είναι όμως αποκλειστικά. Πολύ παχύσαρκες γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών ή που έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη εμφανίζουν προδιάθεση για διαβήτη κύησης. Μια γυναίκα που έχει αναπτύξει διαβήτη σε μια προηγούμενη εγκυμοσύνη κινδυνεύει να αναπτύξει ξανά στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της.
Επηρεάζει η κληρονομικότητα τα πιθανότητες πρόωρου τοκετού;
Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι οι πιθανότητες πρόωρου τοκετού αυξάνονται εάν η μαμά ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας της μέλλουσας μητέρας έχει επίσης γεννήσει πρόωρα. Οι έρευνες αυτές ωστόσο, δεν είναι πολλές και το συγκεκριμένο θέμα χρήζει περαιτέρω μελέτης. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι και σε αυτήν την περίπτωση να ενημερώσετε τον γιατρό σας για το οικογενειακό ιστορικό.
Πώς επηρεάζει η κληρονομικότητα τον τοκετό;
Ένας δύσκολος και πολύωρος τοκετός μπορεί να είναι κληρονομικός, αν και αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ αυτών και ο σωματότυπος της λεχώνας. Εάν για παράδειγμα έχετε πανομοιότυπο σώμα με τη μητέρα σας, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε κι εσείς τυχόν δυσκολίες που αντιμετώπισε κι εκείνη στην αίθουσα τοκετού λόγω σωματικής κατασκευής.
Πηγή: whattoexpect.com
Πηγή