Μία από τις τελευταίες έρευνες μάλιστα, έχει επικεντρωθεί στην επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη των πρόωρων μωρών. Τα πρόωρα νεογέννητα,δεν μπορούν να κλείσουν τα αυτιά τους όταν ακούνε μουσική, όπως αντίστοιχα κάνουν με τα μάτια τους όταν εκτίθενται σε έντονο φως. Αυτό συνεπάγεται ότι η μουσική και γενικά οι διάφοροι ήχοι διεγείρουν αναπόφευκτα τον εγκέφαλο του μωρού, για αυτό και οι ήχοι που ακούνε κατά την παραμονή τους στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικοί.
Σύμφωνα με άλλη έρευνα που είχε γίνει στο παρελθόν, φαίνεται ότι η μουσική, ενώ συμβάλλει θετικά στην εγκεφαλική λειτουργία του μωρού, παράλληλα ανακουφίζει τους γονείς από το άγχος και το στρες. Επιπλέον, κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μουσική και ιδιαίτερα τα νανουρίσματα, μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην λειτουργία της καρδιάς, στο αναπνευστικό σύστημα, αλλά και στη συμπεριφορά του μωρού σε σχέση με το φαγητό.
Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, το ενδιαφέρον των ερευνών στρέφεται στα οφέλη που έχει η εκμάθηση μουσικής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μαθαίνοντας μουσική ήδη από τη νηπιακή τους ηλικία, τα παιδιά εξασκούν τη μνήμη και την παρατηρητικότητά τους. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε μία συγκεκριμένα έρευνα η οποία συνέδεσε την ομιλία με τη μουσική και πιο συγκεκριμένα με τη ρυθμικότητα. Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά που μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα τη ρυθμικότητα, είναι πιθανό να σχηματίσουν σύνθετες προτάσεις πιο γρήγορα από άλλα παιδιά.
Πηγή: bundoo.com
Πηγή