Τα μωρά που θηλάζουν για τρεις ή και περισσότερους μήνες έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς ως παιδιά, επιβεβαιώνει νέα μελέτη.
Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασαν τη μακροπρόθεσμη επίδραση του θηλασμού στη συμπεριφορά του παιδιού μεγαλώνοντας και πιο συγκεκριμένα στις ηλικίες τρων τριών, πέντε, επτά, έντεκα και δεκατεσσάρων ετών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα παιδιά τα οποία κατά τη βρεφική τους ηλικία θήλασαν για τουλάχιστον τρεις μήνες είχαν λιγότερα προβλήματα συγκέντρωσης, κοινωνικοποίησης και άγχους.
“Ο θετικός αντίκτυπος του θηλασμού στη σωματική ανάπτυξη των παιδιών είναι γνωστός, αλλά η επίδραση στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξή τους είναι λιγότερο κατανοητή”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Lydia Speyer από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Η μελέτη εστίασε μόνο στις συνέπειες του θηλασμού στη συμπεριφορά των παιδιών, χωρίς να εξετασθούν οι λόγοι από τους οποίους προκύπτουν. Ωστόσο, σύμφωνα με την ειδικό, υπάρχουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις. Μία από αυτές θα μπορούσε να είναι και η απελευθέρωση της ωκυτοκίνης που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του θηλασμού, καθώς η γνωστή και ως “ορμόνη της αγάπης” έχει θετική επίδραση στη διάθεση της μητέρας και του παιδιού. Επιπλέον, το μητρικό γάλα περιέχει και καλά λιπαρά οξέα τα οποία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Προηγούμενες έρευνες επικεντρώθηκαν στην επίδραση του θηλασμού κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, η συγκεκριμένη όμως έρευνα σύμφωνα με τους ερευνητές είναι η πρώτη η οποία παρακολουθεί την επίδραση του θηλασμού σε σχέση με τη συμπεριφορά των παιδιών στην εφηβεία.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές έλαβαν δεδομένα από την Millennium Cohort Study , η οποία παρακολουθεί τη ζωή σχεδόν 20.000 ανθρώπων που γεννήθηκαν στο Ηνωμένη Βασίλειο μεταξύ 2000 και 2020. Στη μελέτη συνέβαλαν 11.148 άτομα -παιδιά, γονείς και δάσκαλοι- η οποία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archives of Disease in Childhood.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ειδικοί μελέτησαν τα αποτελέσματα ερωτηματολογίων Strengths and Difficulties (SDQ) από τα οποία προκύπτει το μέτρο ψυχικής ευημερίας ενός παιδιού. Τα ερωτηματολόγια συμπληρώνονται από γονείς και καθηγητές και διαμορφώνουν μία βαθμολογία η οποία βασίζεται στα ψυχολογικά χαρακτηριστικά τω παιδιών. Όσο περισσότερα είναι τα προβλήματα συμπεριφοράς, τόσο αυξάνεται και η βαθμολογία σύμφωνα με τα συγκεκριμένα ερωτηματολόγια.
Η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι τα παιδιά που είχαν θηλάσει για τουλάχιστον τρεις μήνες, είχαν σημαντικά χαμηλότερες βαθμολογίες σε σχέση με τα παιδιά που δεν είχαν θηλάσει, λαμβάνοντας μάλιστα και υπόψη άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά του παιδιού όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειας, η ψυχολογία της μητέρας κ.α.
“Αυτή η μελέτη προσφέρει περαιτέρω στοιχεία για το ότι ο θηλασμός παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της κοινωνικο-συναισθηματικής συμπεριφοράς των παιδιών” καταλήγουν οι ειδικοί.
“Ο μεγαλύτερης διάρκειας θηλασμός σχετίζεται με λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστώσουμε τους ακριβείς μηχανισμούς”.
Πηγή: dailymail.co.uk
Πηγή