Σάββατο , 11 Ιανουάριος 2025

Πώς η μουσική συμβάλλει στην εγκεφαλική ανάπτυξη του παιδιού;

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το University of Washington’s Institute for Learning & Brain Sciences (I-LABS) έδειξε ότι οι μουσικές δραστηριότητες βοηθούν τη διαδικασία με την οποία ο εγκέφαλος των βρεφών επεξεργάζεται ήχους και λέξεις.

“Η έρευνά μας είναι η πρώτη σε παιδιά βρεφικής ηλικίας η οποία υποδηλώνει ότι το άκουσμα ρυθμικών, μουσικών μοτίβων μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του λόγου” αναφέρει η Christina Zhao, επικεφαλής της έρευνας.

Η γλώσσα, όπως και η μουσική, έχει ισχυρά ρυθμικά μοτίβα. Ο συγχρονισμός των συλλαβών βοηθά τους ακροατές να διαχωρίσουν έναν ήχο από έναν άλλον και να κατανοήσουν τι λέει ο ομιλητής.

Οι ερευνητές του I-LABS σχεδίασαν ένα πείραμα για να δουν πώς ακριβώς επιδρά η μουσική στη γλωσσική ανάπτυξη κατά τη βρεφική ηλικία. Για ένα μήνα, 39 μωρά παρακολουθούσαν 12 συνεδρίες παιχνιδιού διάρκειας 15 λεπτών. Τα βρέφη χωρίστηκαν σε δυο διαφορετικές ομάδες και μαζί με τους γονείς τους έκαναν συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Στη μία ομάδα είχαν ανατεθεί μουσικές δραστηριότητες κατά τις οποίες τα μωρά άκουγαν μουσική και μαζί με τους γονείς τους χτυπούσαν τα χέρια τους στο ρυθμό της μουσικής. Όλα τα τραγούδια ήταν σε τριπλό μέτρο (πχ βαλς), το οποίο επέλεξαν οι ερευνητές γιατί θεωρείται πιο δύσκολο για τα παιδιά να το μάθουν. Η δεύτερη ομάδα έκανε δραστηριότητες που δε σχετίζονταν με τη μουσική, όπως παιχνίδια με αυτοκινητάκια και άλλα αντικείμενα.

Μετά το τέλος των συνεδριών, οι ειδικοί μελέτησαν τις εγκεφαλικές αντιδράσεις των μωρών χρησιμοποιώντας μαγνητοεγκεφαλογραφήματα (MEG) για να δουν το ακριβές χρονοδιάγραμμα της εγκεφαλικής τους δραστηριότητας. 

Κατά τη διάρκεια του μαγνητοεγκεφαλογαφήματος, τα μωρά άκουγαν μία σειρά από ήχους μουσικής και ομιλίας. Οι ερευνητές εστίασαν τις αναλύσεις τους σε δύο περιοχές του εγκεφάλου, τον ακουστικό φλοιό και τον προμετωπιαίο φλοιό, οι οποίες είναι σημαντικές για τις γνωστικές δεξιότητες των παιδιών.

Τα μωρά που συμμετείχαν στις συνεδρίες με τις μουσικές δραστηριότητες, είχαν ισχυρότερες εγκεφαλικές αντιδράσεις, σε σύγκριση με τα βρέφη που ήταν στην άλλη ομάδα. Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς υποδηλώνει ότι η συμμετοχή σε μουσικές δραστηριότητες, βελτιώνει την ικανότητα των μωρών να ανιχνεύουν μοτίβα στους ήχους.

Πηγή: neurosciencenews.com


Πηγή