Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Πώς η φτώχεια επηρεάζει τη ζωή των παιδιών

Η παιδική φτώχεια δεν αφορά μόνο τα παιδιά των φτωχών περιοχών του πλανήτη. Σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία, περισσότερα από 600 εκατ. παιδιά ζουν υπό καθεστώς απόλυτης φτώχειας, ενώ περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο στερούνται έστω και ένα αγαθό, που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή τους.

Η φτώχεια που βιώνει ένα παιδί επηρεάζει μακροπρόθεσμα τη ζωή του. Διοχετεύει την ενέργειά του στην ανεύρευση πόρων που θα διασφαλίσει σε εκείνο και την οικογένειά του τα απαραίτητα για να ζήσουν, παραμελώντας την εκπαίδευσή του ή την ενασχόλησή του με άλλα ενδιαφέροντα.

Η εξάπλωση της πανδημίας αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση λόγω και της μείωσης των εισοδημάτων που βιώνουν τα νοικοκυριά.

‘Ηδη, η Unisef απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση 1,6 εκατ. δολαρίων προκειμένου να βοηθήσει τα παιδιά που υποφέρουν από ανθρωπιστικές κρίσεις και τώρα έχουν πληγεί και από την πανδημία του κορονοϊού.

Όπως επισημαίνει η πανδημία είναι μια υγειονομική κρίση που γρήγορα μετατρέπεται σε κρίση τω δικαιωμάτων των παιδιών.
Σύμφωνα με την Unicef περίπου το 77 % των παιδιών, δηλαδή 1,8 δις ζουν σε μια από τις 132 χώρες παγκοσμίως όπου έχουν τεθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας.

Φτώχεια: Επιπτώσεις στη ζωή του παιδιού

Η φτώχεια που βιώνει ένα παιδί επηρεάζει μακροπρόθεασμα τη ζωή του. Διοχετεύοντας την ενέργειά του στην ανεύρευση πόρων που θα διασφαλίσει σε εκείνο και την οικογένειά του τα απαραίτητα για να ζήσουν, παραμελεί την εκπαίδευσή του ή την ενασχόλησή του με άλλα ενδιαφέροντα.
Παράλληλα συσσωρεύει θυμό με αποτέλεσμα να εμφανίσει ως ενήλικας παραβατική συμπεριφορά.

Φτώχεια στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Ευρώπη 2020”, αναφορικά με την καταπολέμηση της φτώχειας, έχει τεθεί ως στόχος «να μειωθούν κατά 20 εκατομμύρια τα άτομα που βρίσκονται ή που κινδυνεύουν να βρεθούν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό» έως το έτος 2020. Με βάση τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2019, o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 30,0% (3.161.900 άτομα) του πληθυσμού της Χώρας, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με το 2018 κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες (3.348.500 άτομα που αντιστοιχούσαν στο 31,8% του πληθυσμού).

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τη φτώχεια στη χώρα μας με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2018.

  • Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικός αποκλεισμός είναι υψηλότερος στην περίπτωση των ατόμων ηλικίας 18-64 ετών (33,1%)
  • Από τον πληθυσμό ηλικίας 18-64 ετών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό εκτιμάται ότι το 31,4% είναι Έλληνες και το 53,7% είναι αλλοδαποί που διαμένουν στην Ελλάδα
  • Από τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα, ηλικίας 18-64 ετών και βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό το 53,7% γεννήθηκαν σε άλλη χώρα, ενώ το 30,9% είναι αλλοδαποί που γεννήθηκαν και διαμένουν στην Ελλάδα
  • Το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, αλλά διαβιεί σε νοικοκυριά χωρίς υλική στέρηση και χωρίς χαμηλή ένταση εργασίας ανέρχεται σε 7,5% 




Πηγή