Σίγουρα έχετε πει πάνω από 7 φορές καληνύχτα, έχετε διαβάσει το αγαπημένο του παραμύθι και πάνω που δίνετε το τελευταίο φιλάκι και στρίβετε από την πόρτα του δωματίου του, «τσουπ» να ένα μικρό πλασματάκι βρίσκεται ακριβώς πίσω σας και ζητάει ακόμη μια ιστορία, να πιει λίγο νερό, να πάει στην τουαλέτα, να δώσει ένα φιλί στον μπαμπά που δεν έδωσε πιο πριν ή να πάρει τηλέφωνο τον παππού ή τη γιαγιά για να πει κάτι που… ξέχασε!
Μπορεί να φαίνονται παράξενα όλα αυτά, αλλά συμβαίνουν.
Τι μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τους μικρούς σας ξενύχτηδες;
Όπως αναφέρει και η Dr. Kate Highfield στο babyology.com.au αυτή η συμπεριφορά των παιδιών είναι κάτι σύνηθες.
«Από το πρωί μέχρι το βράδυ βρίσκονται σε μια υπερδιέγερση, κάτι που δεν μπορεί να σταματήσει αμέσως το βράδυ που θα πέσουν στο κρεβάτι. Το μυαλό συνεχίζει να βρίσκεται σε δραστηριότητα ακόμη και την νύχτα», εξηγεί η Kate. «Κάποιες φορές αυτό σημαίνει “δεν θέλω να πάω για ύπνο”».
Η ίδια συμβουλεύει τους γονείς να αδιαφορήσουν στις τεχνικές και τα τεχνάσματα των παιδιών, επιστρέφοντάς τα στο κρεβάτι.
«Οποιαδήποτε κι αν είναι η ρουτίνα σας, πρέπει να την ακολουθήσετε και να επιμείνετε στο πρόγραμμα του ύπνου. Μαθαίνοντας στο παιδί σας να κοιμάται, χρειάζεται χρόνο και για να το καταφέρετε πρέπει να ακολουθείτε τη ρουτίνα!».
Μία ξεκάθαρη ρουτίνα είναι σημαντική
Η Kate μοιράστηκε τη βραδινή ρουτίνα της κόρης της, δίνοντας μια ιδέα στους άλλους γονείς.
«Έχουμε μια αρκετά ξεκάθαρη ρουτίνα, που περιλαμβάνει μπάνιο, βούρτσισμα των δοντιών, διάβασμα μιας ιστορίας και ύπνο!», εξηγεί.
«Δεν υπάρχει καθόλου χρόνος σε οθόνες στο κρεβάτι, αλλά υπάρχει μουσική… χωρίς οθόνη. Για την κόρη μου επίσης, ρουτίνα είναι το αρκουδάκι που θα πάρει στην αγκαλιά της και το γάλα που θα πιει».
Κάθε οικογένεια έχει διαφορετική ρουτίνα, αλλά αν δεν βγει από αυτή και την ακολουθεί κάθε βράδυ, τα παιδιά θα πάψουν να σηκώνονται το βράδυ και θα εκπαιδευτούν να κοιμούνται χωρίς δεύτερη σκέψη.
Η ώρα του ύπνου θα σημαίνει πραγματικά, ώρα ύπνου!
Πηγή