Ατυχήματα συμβαίνουν πολύ συχνά στα παιδιά, ειδικά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού στο σχολείο ή στις παιδικές χαρές.
Από τους πιο συχνούς παιιδικούς τραυματισμούς είναι τα στραμπουλήγματα στην περιοχή του αστραγάλου. Ένα στραβοπάτημα, μία πτώση ή μια σύγκρουση, μπορεί να προκαλέσει το απότομο γύρισμα του ποδιού με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι πλάγιοι σύνδεσμοι της ποδοκνημικής.
Αν το παιδί σας στραμπουλήξει το πόδι του, μπορεί να του πρηστεί και να παραπονεθεί ότι δεν μπορεί να το κουνήσει. Επειδή όμως ένα απλό στραμπούληγμα έχει τα ίδια συμπτώματα με ένα κάταγμα και πολλές φορές είναι δύσκολο για το γονιό να το ξεχωρίσει, πρέπει να κάνετε στο παιδί μια ακτινογραφία για να διαπιστώσετε αν το παιδί έχει σπάσει κάτι.
Τι να κάνετε αν έχει στραμπουλήξει το πόδι του
Τοποθετήστε μερικά παγάκια σε μια πετσέτα κι ακουμπήστε την πάνω στο τραυματισμένο πόδι του παιδιού για να μην πρηστεί. Αποφύγετε να βάλετε τον πάγο απευθείας στο δέρμα του παιδιού γιατί μπορεί ναι αισθανθεί « κάψιμο» .
Αν είναι απλό στραμπούληγμα , αρκεί να δέσετε με έναν ελαστικό επίδεσμο την χτυπημένη περιοχή, όχι όμως πολύ σφιχτά. Τοποθετήστε το χτυπημένο χέρι ή πόδι λίγο ψηλά, πάνω σ’ ένα ή δύο μαξιλάρια για να είναι πιο άνετο το παιδί. Ωστόσο, αν παραπονιέται ότι ο πόνος είναι έντονος και βλέπετε ότι το πρήξιμο είναι μεγάλο, θα πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο.
Κάταγμα
Αν το παιδί έπαθε κάταγμα είναι ορατή κάποια «δυσμορφία» στο μέλος που χτύπησε. Στην περίπτωση αυτή ακινητοποιείστε την περιοχή του χτυπήματος με έναν επίδεσμο και μεταφέρετε το παιδί στο νοσοκομείο, χωρίς να του δώσετε να φάει ή πιει κάτι.
Σε κάθε περίπτωση η σοβαρότητα των συμπτωμάτων θα εξαρτηθεί από το βαθμό βλάβης που έχουν υποστεί οι σύνδεσμοι της άρθρωσης όπως επίσης οι μυς και τα οστά της.
Πηγή