Τρίτη , 14 Ιανουάριος 2025

Πώς μπορείτε να ενισχύσετε την κινητική και γνωστική ανάπτυξη του μωρού;

Καθώς μεγαλώνουν, τα μωρά αναπτύσσουν τις κινητικές και γνωστικές τους δεξιότητες με εντυπωσιακά γρήγορους ρυθμούς. Σε αυτήν τη διαδικασία μπορείτε να συμβάλλετε κι εσείς μέσα από καθημερινές δραστηριότητες και παιχνίδια.

Η ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων τον πρώτο χρόνο του μωρού και η σημασία της για την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Σύμφωνα με το verywellfamily.com, οι δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του μωρού, ενθαρρύνουν τη συνολική τους ανάπτυξη και συμβάλλουν στην εγκεφαλική του ανάπτυξη.

Βρέφος 3 μηνών: Σε αυτήν την ηλικία το μωρό μπορεί να πιάσει αντικείμενα που έχουν τοποθετηθεί στα χέρια του, ωστόσο ακόμα δεν μπορεί να πάρει ένα αντικείμενο από μόνο του. Σε αυτό το στάδιο, απλώς προσφέρετε ένα παιχνίδι τη φορά στο μωρό σας και αφήστε το να το περιεργαστεί.

Βρέφος 5  μηνών: Πλέον, το μωρό είναι πιο ανεξάρτητο και μπορεί και από μόνο του να πάρει ένα αντικείμενο. Όταν του δίνετε ένα παιχνίδι, θα το κοιτάζει σε συνδυασμό με τις κινήσεις του και αυτό είναι απόδειξη της αναπτυξιακής του ικανότητας να συντονίζει τις κινήσεις του. Σε αυτήν την ηλικία, μπορείτε να αφήνετε μικρά αντικείμενα λίγο πιο μακριά από το μωρό, ώστε μόνο του να προσπαθήσει να τα φτάσει και να τα πάρει.

Βρέφος 7 μηνών: Στον έβδομο μήνα, το μωρό έχει αναπτύξει την αντίληψή του και την οπτική του οξύτητα και είναι πλέον σε θέση να χειρίζετε καλύτερα τα αντικείμενα που πιάνει. Δώστε στο μωρό σας μία ποικιλία αντικειμένων να τα περιεργαστεί και  συνομιλήστε μαζί του ενώ παίζετε.

Βρέφος 9 μηνών: Σε αυτήν την ηλικία, το μωρό μπορεί να μεταφέρει το αντικείμενο που κρατάει, από το ένα χέρι του στο άλλο. Πλέον είναι αρκετά ευκίνητο και μπορείτε να του δώσετε παιχνίδια που χρειάζονται σκέψη όπως παζλ για βρέφη με σχήματα κ.α.

Βρέφος 11 μηνών: Λίγο πριν κλείσει τον πρώτο χρόνο ζωή του, το μωρό μπορεί να πιάνει με ευκολία αντικείμενα, να τα πετά κάτω  και να τα κυλάει με τα χέρια του.

Με τις παραπάνω δραστηριότητες τα παιδιά μαθαίνουν να σχεδιάζουν τις κινήσεις τους και παράλληλα εξασκούν τη σκέψη τους και την δεξιότητα επίλυσης προβλημάτων.


Πηγή