Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024

Πώς να αντιμετωπίσετε τα ξεσπάσματα του παιδιού στο σούπερ μάρκετ

Το μικρό παιδί σας αρχίζει να φωνάζει, να σας τραβάει, να σας λέει με αναφιλητά ότι θέλει να του αγοράσετε κάτι που μερικά μόλις λεπτά του έχετε αρνηθεί. Κοιτάζετε αμήχανα τον κόσμο στο σούπερ μάρκετ και μπορείτε να νιώσετε το επικριτικό τους βλέμμα. Η αμηχανία σας είναι μεγάλη κι εύχεστε να μπορούσατε να εξαφανιστείτε.

Κι επειδή αυτό δεν γίνεται, κάνετε ότι μπορείτε για να σταματήσει το παιδί σας να τσιρίζει: το παρακαλάτε, το δωροδοκείτε, το απειλείτε…

Βασικός κανόνας

Ο βασικός κανόνας χειρισμού ενός τέτοιου ξεσπάσματος είναι να μην αφήσετε την οργή σας να επηρεάσει την αρχική σας απόφαση. Αν είπατε «όχι γλυκό», πρέπει να επιμείνετε και να μην ενδώσετε, όσο δύσκολο κι αν είναι. Αν έχετε πει «μπορείτε να αγοράσετε ένα κόμικ αλλά όχι γλυκό», τότε, όταν ο θυμός ξεθυμάνει, αγοράστε το κόμικ.

Πώς να χειριστείτε αυτά το ξεσπάσματα

Αγνοήστε τα ξεσπάσματα

Εάν είστε σίγουρη για την απόφασή σας , αφήστε το παιδί σας να συνεχίσει να φωνάζει στο πάτωμα ενώ κάθεστε κοντά του περιμένοντας μέχρι να ηρεμήσει. Αποφύγετε τις απειλές, τις φωνές και μην επιχειρήσετε καμία προσπάθεια διαπραγμάτευσης ή ανταμοιβής. Το παιδί σας είναι εκτός ελέγχου και το μόνο που θα ακούσει είναι αυτό που το ενδιαφέρει.

Απομακρύνετε το παιδί

Εάν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το ξέσπασμα του παιδιού σας στο σούπερ μάρκετ, σηκώστε το και βγάλτε το έξω, σε ένα πιο ήσυχο σημείο. Αφήστε το κάτω και αγνοήστε το! Απλά δώστε στο παιδί σας λίγο χρόνο να ξεσπάσει λέγοντάς του απλά και ήρεμα «είμαι εδώ. Όταν ηρεμήσεις, ενημέρωσέ με…». Είναι σημαντικό να ξέρει ότι θα μπορεί να σας μιλήσει χωρίς να είστε θυμωμένοι.

Πάρτε το αγκαλιά

Μερικές φορές ένα παιδί όταν είναι εκτός εαυτού, μπορεί να τραυματιστεί ή να κάνει ζημιές ( ειδικά σε ένα χώρο όπως το σούπερ μάρκετ). Προσπαθήστε να το πάρετε ήρεμα στην αγκαλιά σας ή να το κρατήσετε με σταθερότητα ώστε να μην τραυματιστείτε από το κεφάλι που κουνιέται.

Θυμηθείτε ότι η οργή είναι αρκετά τρομακτική για το μικρό σας, οπότε μην αυξάνετε το φόβο τους με τον δικό σας θυμό και την απογοήτευσή σας. Κρατήστε τη φωνή σας ήπια και ήρεμη. Μην μπείτε στον πειρασμό να του μιλήσετε ενώ είστε κι εσείς γεμάτοι οργή.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, είναι σε θέση να διαχειριστούν την απογοήτευσή τους καλύτερα και σίγουρα δεν θα την εκδηλώνουν δημόσια.


Πηγή