Έως και τον 17ο αιώνα τα παραμύθια συχνά είχαν θέματα ακατάλληλα για παιδιά και γράφονταν κυρίως για ενήλικες. Σήμερα, τα παραμύθια θεωρούνται ως ένα είδος παιδικής λογοτεχνίας. Ένα παραμύθι είναι παραδοσιακά μια σύντομη ιστορία με μυθικούς και φανταστικούς χαρακτήρες όπως ξωτικά, νεράιδες, μάγισσες, δράκους και όμορφες πριγκίπισσες. Τα παραμύθια τοποθετούνται σε έναν μαγικό κόσμο με γεγονότα που λαμβάνουν χώρα «Μια φορά κι έναν καιρό…». Αυτές οι ιστορίες προορίζονται για να ψυχαγωγήσουν αλλά και για να διδάξουν τα παιδιά
Γιορτάστε τη σημερινή ημέρα συγκεντρώνοντας την οικογένειά σας και φίλους για να διαβάσετε όλοι μαζί δυνατά τα αγαπημένα σας παραμύθια. Εξασκείστε τη δημιουργικότητα των παιδιών και προτρέψτε τα να γράψουν ένα δικό τους!
Πώς να αφηγηθείτε ένα παραμύθι
Ενεργοποιήστε το κοινό σας. Τα παιδιά θέλουν να συμμετάσχουν. Αφήστε τα να κάνουν συγκεκριμένους θορύβους – φωνές κάθε φορά που αναφέρεστε σε ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα του παραμυθιού.
Χρησιμοποιήστε την επανάληψη. Επαναλαμβανόμενες στροφές, συλλαβές ή κινήσεις θα κρατήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών. Όχι μόνο τα βοηθά να θυμούνται την ιστορία, αλλά τα κάνουν να περιμένουν με ανυπομονησία την επόμενη επανάληψη.
Δώστε στους χαρακτήρες σας μια φωνή. Σε κανέναν δεν αρέσει μια μονότονη αφήγηση. Σίγουρα όχι στα παιδιά. Διαφοροποιείστε τη φωνή σας ανάλογα με τον χαρακτήρα ή τη σκηνή που αφηγείστε, δημιουργήστε τα ανάλογα συναισθήματα και ενεργοποιείστε τη φαντασία των μικρών ακροατών σας.
Κάντε ερωτήσεις. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να κρατήσετε το ενδιαφέρον τον ακροατών σας και να μετρήσετε τις δεξιότητες ακρόασης των παιδιών.
Για να κάνετε ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την αφήγηση του παραμυθιού σας μπορείτε, μαζί με τα παιδιά, να φτιάξετε διάφορες κατασκευές εμπνευσμένες από τα παραμύθια.
Δείτε στο video πώς μπορείτε να κατασκευάσετε ένα κάστρο, ένα μαγικό ραβδί και άλλες ιδέες.
Πηγή