Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Πώς να βιώσετε την καραντίνα με την οικογένειά σας όσο πιο ανώδυνα γίνεται

Βοηθάμε όλοι μαζί για τις ευπαθείς ομάδες και τη καλύτερη απόδοση των μονάδων υγείας.Ωστόσο, είναι κάτι αρκετά δύσκολο για τους περισσότερους ανθρώπους.

Τί μπορούμε να κάνουμε επομένως για να βιώσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται την κατάσταση αυτή;

Αρχικά θα πρέπει να επικεντρωθούμε όσο αυτό είναι εφικτό στη γενική εικόνα της κατάστασης: δηλαδή ότι η προσπάθεια αυτή γίνεται εκ μέρους των πολιτών για να μην επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας και να μπορέσει να είναι ελεγχόμενη η πανδημία αυτή στη χώρα μας. ΔΕΝ κλεινόμαστε μέσα επειδή ο κορονοϊός είναι παντού και θα μας μολύνει όλους. Κάτι τέτοιο είναι υπερβολικό και η καταστροφολογία σε τέτοιες δύσκολες περιόδους μόνο προβλήματα μπορεί να μας προκαλέσει. Επομένως ελέγχουμε τις σκέψεις που κάνουμε και αναρωτιόμαστε: Αυτό που σκέφτηκα είναι ορθολογικό; Με βοηθά αυτή η σκέψη; μπορώ να το σκεφτώ και διαφορετικά; Η αμφισβήτηση των σκέψεών μας είναι ένα σημαντικό βήμα προς την διαμόρφωσή τους με στόχο την καλύτερη ψυχική μας κατάσταση.

Οργανώστε τη ζωή σας όσο περισσότερο μπορείτε

H ρουτίνα είναι σημαντική στο να μας δίνει ένα πλαίσιο. Ένας από τους λόγους που τα ποσοστά άγχους αυτή την εποχή έχουν ανέβει κατακόρυφα είναι και η ανασφάλεια και η αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα μας. Εάν έχετε μάθει καθημερινά να πίνετε τον καφέ σας, να πηγαίνετε στο γραφείο με το μετρό και γυρνώντας να πηγαίνετε στο γυμναστήριο είναι πολύ λογικό να έχετε στρεσαριστεί με το ότι πλέον εργάζεστε από το σπίτι, το γυμναστήριο έκλεισε και χρειάζεται να ζήσετε κάτι διαφορετικό από αυτό που εσείς είχατε διαμορφώσει για εσάς.Σωστά;

Αφήστε, λοιπόν, το χρόνο στον εαυτό σας να νιώσει θλίψη ή κακοδιαθεσία για λίγο. Αναγνωρίστε στον εαυτό σας ότι βιώνετε ένα σοβαρό και ακραίο στρεσογόνο γεγονός και ότι θα ακολουθήσουν κάποιες συναισθηματικές αντιδράσεις. Έχετε κάθε δικαίωμα στο συναίσθημα και επιτρέψτε στον εαυτό σας να αισθανθεί θλίψη ή οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα. Όμως, θυμηθείτε τις δυνάμεις και τις ικανότητες που διαθέτετε για να ανταπεξέλθετε στη δύσκολη αυτή στιγμή, όπως αναφέρουν οι Μπράβου, Μαδούρου και συνεργάτες στο άρθρο τους “Ψυχική διαχείριση της πανδημίας covid-19 στον ελληνικό πληθυσμό”.

Κρατήστε την επαφή με τα άτομα που αγαπάτε

Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, μπορούμε να έχουμε επαφή με όσους βρίσκονται μακρυά μας και δεν μπορούμε να δούμε. Είναι μια νέα εμπειρία που θα μας φέρει πιο κοντά και θα μας μάθει κάτι που τόσο καιρό δεν χρειαζόταν να μάθουμε. Για παράδειγμα θα είναι μια γλυκειά και αστεία στιγμή να κάνουμε βιντεοκλήση με τη γιαγιά μας και να βάλουμε τα αστεία φίλτρα που υπάρχουν. Πόσο θα εκπλαγεί; ίσως της δώσουμε ένα λόγο να χαμογελάσει για την υπόλοιπη μέρα της!

Δεν ξέρουμε ποτέ τι αντίκτυπο έχουν αυτές οι απλές πράξεις αγάπης και φροντίδας στα άτομα που βιώνουν την μεγαλύτερη ανασφάλεια. Από την άλλη, μπορείτε να κάνετε μια απλή πράξη αγάπης σε οικογένειες που γνωρίζετε οτι το έχουν ανάγκη: ένα πακέτο με φρέσκο φαγητό ή ρουχαλάκια για τα παιδιά, ένα πακέτο με μικρά δωράκια στον ένοικο εκείνο της πολυκατοικίας που ῾ξέμεινε῾ μόνος του λόγω καραντίνας, ένα χριστουγεννιάτικο πακέτο με μικρές εκπλήξεις σε κάποιους φίλους μας που δουλεύουν από το σπίτι και δεν έχουν βοήθεια με τα παιδιά…πολλά μπορούν να γίνουν!

oikogeneia1

Περάστε ποιοτικό χρόνο με τον Εαυτό σας

Mην ξεχνάτε τον Εαυτό σας!θέλει την παρέα σας, τη φροντίδα σας και την αγάπη σας. Η μεγαλύτερη πηγή αγάπης του εσωτερικού μας εαυτού είμαστε εμείς οι ίδιοι. Κάντε καθημερινά μια πράξη αυτοφροντίδας: ένα ζεστό καφέ, ένα αγαπημένο σας φαγητό, ένα περιοδικό που είχατε καιρό να αγοράσετε, μια μάσκα ομορφιάς, μουσική, βιβλία, παλιές αγαπημένες ταινίες, σπα στο σπίτι, οικογενειακό μαγείρεμα για όσους το αγαπούν, ρεπό από τις δουλειές του σπιτιού εάν νιώθετε εξάντληση, ένα ζεστό μπάνιο όση ώρα θέλετε εσείς! Αρκετοί άνθρωποι προσεγγίζουν με κυνισμό τις πράξεις αυτές μέχρι να τις κάνουν! Mετά κατανοούν πόσο σημαντικό είναι για τον Εαυτό μας!

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr  
Blog: psuxislogos.blogspot.com


Πηγή