Παρασκευή , 17 Ιανουάριος 2025

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να γίνει κοινωνικό;

Οι φιλίες είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στη ζωή του κάθε ανθρώπου και ιδιαιτέρως στη ζωή των παιδιών μας.

Στις μικρές ηλικίες, μέσα από τις φιλίες, το παιδί μαθαίνει τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας έξω από την οικογένειά του, και στις μεγαλύτερες ηλικίες, οι φίλοι αποτελούν μια βάση ασφάλειας για το παιδί, σχεδόν τόσο σημαντική, όσο η οικογένεια. Ιδιαίτερα στην εφηβεία, που το παιδί φυσιολογικά συγκρούεται με την οικογένεια και αναζητά την προσωπική του ταυτότητα, οι φίλοι είναι πολύτιμο στοιχείο, αν όχι αναγκαίο..

Τί γίνεται όμως, και πώς νιώθει το παιδί μας όταν δεν έχει φίλους; Είναι πολλές οι μητέρες που προβληματίζονται, βλέποντας τα μικρά τους να μην αναπτύσσουν κάποια σταθερή φιλία όσο μεγαλώνουν. Το παιδί θα νιώθει μοναξιά και έλλειψη ενός «συμμάχου», ειδικά εάν δεν υπάρχουν αδέρφια με λίγα χρόνια διαφορά. Όσο νέοι ή ανοιχτοί και αν είμαστε, εμείς οι γονείς δεν μπορούμε να αναπληρώσουμε αυτό το κενό, γιατί, όπως γνωρίζουμε καλά, υπάρχουν κάποιες σκέψεις και προβληματισμοί που δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να συζητήσουμε με τους γονείς μας. Οι φίλοι είναι απαραίτητοι στο παιχνίδι, στις χαρές, στις λύπες, στις ανησυχίες, στις ζαβολιές!

Το θέμα της φιλίας είναι κάτι που το παιδί πρέπει να διευθετήσει μόνο του, αλλά μπορούμε κι εμείς, υποστηρικτικά, να το ενισχύσουμε. Ας δούμε μερικές ιδέες:
1. Πηγαίνετε τα παιδιά σας βόλτες και εκδρομές: η σημερινή εποχή μας θέλει περιορισμένους στο σπίτι μας αλλά υπάρχουν και οικονομικοί τρόποι για να βγούμε μια βόλτα. Ένας περίπατος στο πάρκο ή στην παιδική χαρά δεν κοστίζει τίποτα. Αφήστε το παιδί να παίξει με τα άλλα παιδιά, και αν ντραπεί ή δειλιάσει, πείτε στα παιδάκια να παίξουν μαζί του. Τα μικρά παιδιά είναι ανοιχτά πάντα σε ένα καινούριο μέλος και δεν θα αρνηθούν.
2. Συναντηθείτε με άλλα μέλη της οικογένειάς σας: ίσως το παιδί να μην μπορεί να κάνει εύκολα φιλίες με άγνωστα παιδάκια, αλλά μπορείτε να ενισχύσετε τις σχέσεις του με ξαδέρφια και βαφτιστήρια. Είναι σχέσεις που θα υπάρχουν πάντα και ειδικά εάν τα παιδιά είναι ηλικιακά κοντά, μπορούν να εξελιχθούν σε δυνατές φιλίες.
3. Γράψτε το παιδί σας σε μια ομάδα: είτε αυτό είναι ομάδα μπάσκετ /ποδοσφαίρου, είτε ομάδα θεάτρου, μπαλέτο ή ζωγραφική, το παιδί θα γνωρίσει καινούρια άτομα και εκεί θα γεννηθεί μια πολύ καλή ευκαιρία για νέες φιλίες. Συνήθως τα παιδιά με κοινά ενδιαφέροντα δένονται ευκολότερα.
4. Καλέστε μια συμμαθήτρια ή ένα συμμαθητή στο σπίτι με την οικογένειά του: είναι καλή ευκαιρία να παίξουν τα παιδιά σας και να γνωριστείτε κι εσείς μεταξύ σας. Εάν η συνάντηση εξελιχθεί όμορφα, μπορείτε να το επαναλαμβάνετε συχνά και έτσι τα παιδιά να δεθούν περισσότερο. Στο εξωτερικό, αυτό ονομάζεται «play date», είναι δηλαδή «ραντεβού για παιχνίδι». Ο στόχος είναι να παίξουν τα παιδιά μας.
5. Κάντε πάρτυ γενεθλίων: εάν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, τα πάρτυ γενεθλίων είναι πάντα μεγάλη χαρά για τα παιδιά και τα κάνουν δημοφιλή στη τάξη. Είναι μια ευκαιρία για παιχνίδι και καλοπέραση, που σίγουρα θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού μας.

Τέλος, καλό θα ήταν να αποφεύγετε να κατακρίνετε το παιδί σας, εάν δεν έχει φίλους και να είστε σύμμαχός του όταν σας μιλάει για αυτό. Το σωστό είναι να είμαστε αντικειμενικοί και να μην ρίχνουμε το φταίξιμο στα άλλα παιδιά, θεωρώντας ότι εκείνα μόνο φταίνε. Εάν δείτε κάτι στη συμπεριφορά του παιδιού σας που πιστεύετε ότι το αποτρέπει στο να κάνει ή να κρατήσει ένα φίλο, είναι χρήσιμο να του το πείτε ήρεμα και μαλακά, για να λειτουργήσετε ως «καθρέφτης» και να δει κάτι που ίσως κάνει λάθος.

Παπακυργιάκη Χρυσούλα
Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια
Email: <!– var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy5887 = 'chrysapapakirgiaki' + '@'; addy5887 = addy5887 + 'yahoo' + '.' + 'gr'; var addy_text5887 = 'chrysapapakirgiaki' + '@' + 'yahoo' + '.' + 'gr'; document.write('‘); document.write(addy_text5887); document.write(‘‘); //–>n <!– document.write('‘); //–> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <!– document.write('’); //–>  
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr  
Τηλ. 6975797833
Δήμητρος 6, Μαρούσι


Πηγή