Οι λίστες με τα σχολικά που πρέπει να αγοραστούν έχουν μπει στη τσάντα, οι φόρμες έχουν αγοραστεί όπως και τα πρώτα αθλητικά παπούτσια. Όλα έτοιμα….εκτός από το παιδί.
Το παιδί που την προηγούμενη εβδομάδα κοιμόταν απαγορευτικές ώρες για τον χειμώνα, το παιδί που ακόμη τρώει παγωτό και καρπούζι με φανελάκι στο μπαλκόνι, πρέπει να γυρίσει στις απαιτήσεις και στα σχολικά…καθήκοντα.
Κι εμείς από δίπλα να του θυμίζουμε ότι αυτή είναι η δουλειά του, καθόταν 3 μήνες, φτάνει πια…και πολλά άλλα που μόνο ΔΕΝ βοηθούν το καημένο το πλασματάκι να γυρίσει με χαρά.
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι γνώμονας σε όλα τα άρθρα είναι η ευτυχία του παιδιού και όχι η ευκολία του γονιού…
Οπότε, με βάση αυτό θα ήθελα να δούμε κάποιες μικρές τεχνικές και παρεμβάσεις που μας βοηθούν να εισάγουμε ξανά το παιδί, με πιο ομαλό τρόπο, στο κόσμο του σχολείου και των υποχρεώσεων που αυτό συνεπάγεται.
Κάποια από τα παρακάτω δεν μπορούν πλέον να εφαρμοστούν, ωστόσο το άρθρο αυτό έχει στόχο να εμπλουτίσει τη γνώση σας και για το μέλλον και για όλες τις σχολικές διακοπές.
1.Ξεκινήστε να ξυπνάτε το παιδί νωρίτερα ήδη από μέσα Αυγούστου. Χρειάζεται χρόνο να προσαρμοστεί, όπως όλοι μας.
2. Μην εκδηλώνετε έντονα το στρες σας σε ότι έχει να κάνει με το σχολείο του παιδιού ή τις υπόλοιπες δραστηριότητές του. Βάλτε το πιο λαμπερό σας χαμόγελο, με σταθερό ύφος σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Όλα είναι υπό έλεγχο….βιώστε το και περάστε αυτή τη σιγουρία στο παιδί σας. Όπως βιώνεται εσείς τα πράγματα έτσι τα βιώνει και το παιδί. Μην το ξεχνάτε αυτό!
3. Δώστε χρόνο στο παιδί να αποχαιρετήσει την εώς τώρα ρουτίνα του: αφήστε το να γκρινιάξει, δείξτε κατανόηση, πείτε του «Έχεις δίκιο…θες το χρόνο σου» και όχι «Θα πηγαίνετε εκδρομές, θα δεις τους φίλους σου» και πολλά άλλα που παρουσιάζουν μια εξειδανικευμένη εικόνα του σχολείου αλλά δεν βοηθούν το παιδί να νιώσει ότι το κατανοείτε.
4. Οργανωθείτε: φτιάξτε ένα χώρο όπου θα είναι κρεμασμένες οι τσάντες και τα πανωφόρια του παιδιού σας, ίσως το σχολικό του πρόγραμμα για ένα τελευταίο έλεγχο της τσάντας το πρωί, τα παγούρια του νερού και ότι άλλο μπορεί να χρειαστεί για να είναι έτοιμος για την υπόλοιπη μέρα του.
Οργανώστε αυτό το χώρο όσο νωρίτερα γίνεται και όχι τέλη του μήνα καθώς το οπτικό αυτό ερέθισμα βοηθά το παιδί στο να προσαρμοστεί στη νέα/παλιά πραγματικότητα.
Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxislogos.blogspot.com
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Πηγή