Γνωρίζουμε ότι, όσον αφορά τη συμπεριφορά του παιδιού μας, ένα από τα κλειδιά για να πετύχουμε τη συμπεριφορά που θέλουμε είναι να είμαστε απόλυτα συνεπείς όσον αφορά το τι επιτρέπεται και τι όχι. Τι γίνεται όμως όταν το παιδί κάνει κάτι που δεν επιτρέπεται, αλλά είμαστε μπροστά σε άλλους (π.χ. σε ένα παιδικό πάρτυ;)
Να επιπλήττουμε το παιδί ή όχι μπροστά σε άλλους;
Οπωσδήποτε, δεν γίνεται μπροστά σε άλλους να δείξουμε την ίδια αυστηρότητα που θα δείχναμε εάν ήμασταν μόνοι στο σπίτι, καθώς αυτό θα το έκανε να αισθανθεί ιδιαιτέρως άσχημα και μπορεί να έπληττε την αυτοεκτίμησή του. Από την άλλη, αφήνοντας μια μη επιθυμητή συμπεριφορά να “περάσει”, στέλνουμε λανθασμένο μήνυμα στο παιδί: ότι κάποιες φορές μπορεί να παραφέρεται χωρίς επιπτώσεις.
“Θα το συζητήσουμε στο σπίτι”
Τις περισσότερες φορές, μια μέση λύση είναι η καλύτερη. Μπορούμε, δηλαδή, να πούμε στο παιδί εκείνη την ώρα ότι “όπως ξέρεις δεν κάνουμε αυτό ή εκείνο” ή “δεν είναι σωστό αυτό που έκανες” αλλά, αντί να προχωρήσουμε παρακάτω (με ανάλυση και συνέπειες, εφόσον χρειάζονται) να πούμε ένα απλό “θα το συζητήσουμε όμως στο σπίτι”. Φτάνοντας όμως στο σπίτι θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να κάνουμε άμεσα την κουβέντα σχετικά με τη συμπεριφορά και γιατί δεν είναι αποδεκτή και να θέσουμε όποιες συνέπειες θα θέταμε συνήθως για την εκάστοτε συμπεριφορά (με εξαίρεση την περίπτωση όπου το παιδί επιδεικνύει για πρώτη φορά τη μη επιθυμητή συμπεριφορά, οπότε και του εξηγούμε απλά γιατί δεν είναι σωστό και αναφέρουμε ποια θα είναι η επίπτωση, εάν επαναληφθεί).
Προστατέψτε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας
Με αυτόν τον χειρισμό, προστατεύουμε την αυτοεκτίμηση του παιδιού μας, χωρίς όμως να γινόμαστε ασυνεπείς και να ενθαρρύνουμε, άθελά μας, μη επιθυμητές συμπεριφορές.
Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: myrtokogevina@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336
Πηγή