Οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν ότι το παιδί τουςεπηρεάζεται από τους συνομηλίκους του. Προβληματίζονται λοιπόν για το πώς θα καταφέρουν το παιδί να έχει τη δική του άποψη, να την υποστηρίζει και το πιο σημαντικό, να μη φοβάται να την εκφράσει.
Πίεση από συμμαθητές
Πολλά παιδιά έχουν την ανάγκη να ενταχθούν σε ομάδες που μπορεί να μην τα θέλουν και να τα απορρίπτουν. Ταυτόχρονα, υπάρχουν παιδιά με έμφυτες ηγετικές ικανότητες που θέλουν να περνά το δικό τους. Και κάπου εδώ ξεκινά η χειραγώγηση…
Τα παιδιά που θέλουν να είναι μέλος μιας συγκεκριμένης παρέας, αφήνουν τον εαυτό τους να επηρεαστεί από τις ιδέες του …αρχηγού, προκειμένου να γίνουν αποδεκτά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υιοθετούν γνώμες και συμπεριφορές ακόμα κι αν δεν τις ασπάζονται.
Εκπαιδεύοντας ένα παιδί να μην επηρεάζεται από άλλους
Το να μάθει ένα παιδί να μην επηρεάζεται από άλλους είναι μια διαδικασία που πρέπει να ξεκινά από μικρή ηλικία. Αν και οι επιρροές μπορεί να είναι καλές ή κακές, ανάλογα με τις αξίες που αποκτά το παιδί στο σπίτι, θα είναι σε θέση να κάνει τις σωστές επιλογές ή να μην φοβάται να ζητήσει τη βοήθειά σας.
Τα κύρια εργαλεία που θα τα βοηθήσουν τα παιδιά να μην επηρεάζονται από τους άλλους είναι η αυτοεκτίμηση σε συνδυασμό με την κριτική σκέψη. Υπό αυτή την έννοια, είναι σημαντικό τα παιδιά να διδάσκονται βασικές αξίες από μικρή ηλικία. Εξίσου σημαντικό είναι να λαμβάνετε σοβαρά υπόψιν τις δικές τους απόψεις και επιθυμίες.
Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά στην πράξη να μην επηρεάζονται από τη γνώμη και τις πράξεις των άλλων
Τα παιδιά δεν είναι εύκολο από τη μια μέρα στην άλλη, να έχουν ξεκάθαρη και αποκρυσταλλωμένη γνώμη και άποψη, που θα τα βοηθήσει να θέσουν τις δικές τους διαχωριστικές γραμμές.
Ο δικός σας ρόλος λοιπόν είναι αυτός: να τα βοηθάτε με διάφορους τρόπους να πιστέψουν στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους.
- Διδάξτε τους να είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους και ζητήστε έγκριση για τις πράξεις τους πριν τις εκτελέσουν.
- Δείξτε ενδιαφέρον για όσα σας λένε λέγοντας ότι έχουν την άνευ όρων υποστήριξή μας.
- Εκτιμήστε τις απόψεις τους και σεβαστείτε τις.
- Διδάξτε τους να διαπραγματεύονται και υποστηρίζουν την άποψή τους με επιχειρήματα.
- Τονώστε την αυτονομία τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αναθέτοντας τους ευθύνες που είναι σε θέση να εκπληρώσουν.
- Προωθήστε σημαντικές αξίες ώστε να είναι σε θέση να διακρίνουν τις αρνητικές.
- Ενθαρρύνετέ τα να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να μιλήσουν για τους φίλους τους, να πουν πώς τα πάνε στο σχολείο και ποια πράγματα είναι διασκεδαστικά για αυτά.
Δείτε μερικούς ακόμα τρόπους, στην gallery που ακολουθεί:
Πηγή