Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Πώς να τα βγάλετε πέρα το τέταρτο τρίμηνο δηλαδή μετά τον τοκετό

Καθώς κάθομαι κάτω για να γράψω αυτή την ιστορία, ταυτόχρονα κοιτάζω και τον μόλις δύο μηνών γιο μου, που κοιμάται γαλήνια δίπλα μου μέσα στο καλαθάκι του. Αυτές οι στιγμές ηρεμίας συχνά έρχονται συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας και σπάνια (δυστυχώς) κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και αυτό που έμαθα για το δικό μου μωρό είναι ότι προτιμά να κοιμάται τη νύχτα ενώ το κρατάς στα χέρια και το κουνάς. Είναι τόσο τρυφερό που ηρεμεί αμέσως όταν τον κρατώ στα χέρια μου και λιγότερο τρυφερό όταν μέσα στην νύχτα μας ξυπνά ανά δύο ώρες.

Το τέταρτο τρίμηνο μπορεί να είναι δύσκολο για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης και της ρουτίνας ύπνου του νεογέννητου (ή της έλλειψής αυτής). Αλλά μπορεί επίσης να είναι δύσκολο επειδή αναρρώνετε από τον τοκετό και αντιμετωπίζετε τις πολλές ορμονικές αλλαγές που υφίσταται το σώμα σας. Αν και βρίσκομαι ακόμα στη μέση αυτού του τέταρτου τριμήνου, το έχω περάσει μια φορά στο παρελθόν και έχω μάθει κάποιες τακτικές αντιμετώπισης.

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Αν αναρωτιέστε πώς θα περάσετε αυτούς τους πρώτους τρεις μήνες με ένα νεογέννητο, εδώ θα βρείτε μερικά πράγματα που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Φάση είναι θα περάσει

Αν έχετε και άλλα παιδιά, ήδη γνωρίζετε ότι η μητρότητα έχει τα πάνω της και τα κάτω της. Υπάρχουν πολλές δύσκολες στιγμές, που μόλις ξεπεράσεις τη μία, συναντάς μια άλλη δύσκολη στιγμή. Τα καλά νέα είναι ότι αυτές οι φάσεις έρχονται και παρέρχονται, και τις ξεπερνάς. Αν και το τέταρτο τρίμηνο έχει σίγουρα τα μειονεκτήματά του, θυμηθείτε: Και αυτό θα περάσει. Μπορεί να βρεθείτε να περνάτε από πολλές φάσεις στέρησης ύπνου στο μέλλον, αλλά πιστέψτε με, θα το ξεπεράσετε.

tetarto trimino 1

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Στηριχτείτε στις φίλες μαμάδες

Για πολλές γυναίκες, ο τέταρτο τρίμηνο που το περνάνε στο σπίτι τείνουν να ζητούν βοήθεια από τις φίλες που ήδη έχουν παιδιά, για να τις κατευθύνουν σε αυτό το νέο ρόλο. Μπορεί να μη βλέπετε τους φίλους σας αλλά μπορείτε να κρατήσετε μια επαφή και μια επικοινωνία. Ανταλλάξτε μηνύματα, ζητήστε συμβουλές για τις αϋπνίες, για τα ξενύχτια. Μπορεί να μην σας βοηθήσουν οι συμβουλές που θα σας δώσουν, όμως θα αντιληφθείτε ότι όλο αυτό είναι φυσιολογικό και θα περάσει.

tetarto trimino 4

Photo by Daniil Silantev on Unsplash

Ζητήστε βοήθεια

Εάν οι απαιτήσεις της μητρότητας σας βαραίνουν πολύ, προσπαθήστε να απαλλαγείτε από αυτό το βάρος. Ζητήστε βοήθεια από τους γύρω σας, είτε από τον σύντροφό σας, ένα μέλος της οικογένειας ή μια πολύ καλή σας φίλη. Είναι τόσο απλό. Μπορούν να κρατήσουν το μωρό ενώ κάνετε ντους ή κοιμάστε. Μπορεί επίσης να είναι με τη μορφή θεραπείας και συνομιλίας με έναν επαγγελματία. Όχι, όλα αυτά δεν είναι πολυτέλειες, είναι βασικές ανάγκες και τις αξίζετε. Όταν δυσκολεύεστε, μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια.

πηγή: Amanda Shapin Michelson @theeverymom.com


Πηγή