Οι πιθανότητες να συλλάβει μία γυναίκα εξαρτώνται απο πάρα πολλούς παράγοντες, όπως επισης και η υπογονιμότητα οφείλεται σε πάρα πολλές αιτίες.
Υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες όπως η σωστή διατροφή και η πρόσληψη βιταμινών που βοηθούν στη γονιμότητα. Μεταξύ αλλων, ο ύπνος είναι σημαντικός γιατί δίνει στο σώμα την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να ανανεωθεί. Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει την ισορροπία των ορμονών και οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα φλεγμονής και στρες.
Διαταραχές στον ύπνο έχουν συνδεθεί με παχυσαρκία, κατάθλιψη, καρκίνο και πολύ πρόσφατα με υπογονιμότητα.
Σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό «Fertility and Sterility», έκθεση σε τεχνητό φως στη διάρκεια της νύχτας μπορεί να διαταράξει το βιολογικό ρολόι σε τέτοιο βαθμό που να δυσκολέψει τη σύλληψη ή να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου, σε περίπτωση εγκυμοσύνης.
Η γονιμότητα των ανδρών επηρεάζεται από τις ώρες ύπνου
Όλα σχετίζονται με την ορμόνη μελατονίνη, την οποία εκκρίνει ο εγκέφαλος σε απάντηση στο σκοτάδι. Η μελατονίνη όμως παράγεται επίσης στο αναπαραγωγικό σύστημα και έχει προστατευτική δράση στα ωάρια, προστατεύοντάς τα από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες ειδικά κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, όταν τα ωάρια είναι πιο ευάλωτα.
Για αυτό, για το ζευγάρι που προσπαθεί να συλλάβει, είναι μεγάλη η ανάγκη για καλό και ποιοτικό ύπνο κάθε βράδυ.
Πηγή