Παρασκευή , 20 Δεκέμβριος 2024

Ρινορραγία στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να έχετε πιο συχνά περιστατικά αιμορραγίας. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω των ορμονικών διαταραχών και της αύξησης του όγκου αίματος και σε σπάνιες περιπτώσεις η αιμορραγία της μύτης θεωρείται ανησυχητική. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά.

Ρινορραγία στην εγκυμοσύνη: Αίτια

Όπως ισχύει για τα περισσότερα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, έτσι και στη ρινορραγία τα αίτια πηγάζουν από τις αλλαγές που υφίσταται το σώμα ήδη από τον πρώτο μήνα κύησης και πιο συγκεκριμένα τις ορμονικές αλλαγές και την αύξηση του του όγκου αίματος.

Πιο συγκεκριμένα, στην εγκυμοσύνη ο όγκος του αίματος αυξάνεται έως και 50%, αναφέρει στο verywellfamily.com ο γυναικολόγος Daniel Roshan, και η αύξηση αυτή μπορεί να προκαλέσει σκάσιμο και αιμορραγία των εύθραυστων ρινικών αγγείων. Με άλλα λόγια, η αύξηση του όγκου αίματος κάνει τα αγγεία στη μύτη εύθραυστα με αποτέλεσμα να «σπάνε» και να αιμορραγούν.

Αντίστοιχη είναι και η επίδραση των ορμονικών αλλαγών οι οποίες κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη πιο ευαίσθητα. Την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι επίσης πιο πιθανό να έχετε ρινική συμφόρηση το φτέρνισμα ή το φύσημα μύτης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ρινορραγία. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η αιμορραγία στη μύτη, σύμφωνα με τον γυναικολόγο dr Kramer, μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση κατά την κύηση.

Πόσο συχνή είναι η αιμορραγία στη μύτη στην εγκυμοσύνη;

Η ρινορραγία μπορεί να τύχει ανά πάσα στιγμή στην εγκυμοσύνη, ωστόσο πιο συνήθης είναι  στο δεύτερο και τρίτο τριμηνο.

Συμπτώματα ρινορραγίας

Η αιμορραγία στη μύτη συμβαίνει ξαφνικά και μπορεί το αίμα να προέρχεται και από τα δύο ρουθούνια ή και μόνο το ένα. Η ροή του αίματος  μπορεί να είναι μικρή ή μεγάλη και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν διαρκεί για περισσότερο από δέκα λεπτά.

Κάποιες φορές η ρινορραγία ενδέχεται να συμβεί όταν κοιμάστε, ενώ πιο συνηθισμένη είναι όταν υπάρχει κάποιος ερεθισμός στη ρινική κοιλότητα, όπως ένα φτέρνισμα, το συχνό φύσημα, αλλεργίες ή ο ξηρασία. Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζετε ότι η ρινορραγία δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως πονοκέφαλο ή πόνο σε άλλο σημείο του σώματος. Σε περίπτωση που έχετε και άλλες ενοχλήσεις καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τι να κάνετε

Κατ’ αρχάς μην πανικοβληθείτε. Εάν είστε ξαπλωμένη, ανασηκωθείτε σε καθιστή θέση ή σηκωθείτε τελείως. Σκύψτε τον κορμό του σώματός σας προς τα εμπρός  και τσιμπήστε απλά την περιοχή της μύτης ακριβώς πάνω από τα ρουθούνια για 10-15 λεπτά.

Άλλος τρόπος αντιμετώπισης είναι να βάλετε πάγο ή οτιδήποτε άλλο παγωμένο κατά μήκος της μύτης σας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία μειώνουν τη ροή του αίματος. Μόλις η ρινορραγία σταματήσει και για λίγη ώρα αποφύγετε να  σκύψετε προς τα εμπρός ή να φυσήξετε τη μύτη σας.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com


Πηγή