Το ροχαλητό είναι συχνό φαινόμενο την περίοδο της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με έρευνες μία στις τρεις έγκυες ροχαλίζουν, ακόμα και εάν δεν το συνήθιζαν πριν την κύηση, ενώ συνήθως το ροχαλητό εμφανίζεται από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης κι έπειτα.
Τι προκαλεί το ροχαλητό στην εγκυμοσύνη;
Η κύρια αιτία είναι οι αυξημένες ορμόνες, οι οποίες προκαλούν διόγκωση των βλεννογόνων της μύτης προκαλώντας έτσι ρινική συμφόρηση που επιδεινώνεται στον ύπνο. Επίσης, η αυξανόμενη κυκλοφορία του αίματος μπορεί να επεκτείνει τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας πρήξιμο των ρινικών μεμβράνων.
Ωστόσο υπάρχουν και μερικοί ακόμα λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν ροχαλητό κατά την κύηση όπως:
- η αύξηση του σωματικού βάρους
- η υπνική άπνοια (OSA)
- η έντονη κούραση
- αλλεργίες
- ο διαβήτης κύησης
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το ροχαλητό;
Αρχικά δοκιμάστε να κοιμηθείτε πλάγια, από την αριστερή πλευρά. Η συγκεκριμένη στάση θα συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και στον καλύτερο ύπνο. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο μαξιλάρια αντί για δύο ώστε το κεφάλι σας να είναι ελαφρώς σηκωμένο. Πολύ σημαντικό είναι να προσέξετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να παρακολουθείτε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε καθημερινά.
Πώς επηρεάζει το ροχαλητό την υγεία του εμβρύου;
Σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, οι έγκυες που ροχαλίζουν έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη. Αν και για τα συμπεράσματά τους οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση του διαβήτη κύησης όπως είναι η ηλικία της μητέρας, ο δείκτης μάζας σώματος κ.α., η σύνδεση ροχαλητού-διαβήτη εξακολουθεί να είναι σημαντική.
Στον διαβήτη κύησης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους του εμβρύου. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στον τοκετό, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες τα βρέφη αυτά να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκοι ενήλικες.
Πηγή: whattoexpect.com
Πηγή