Το γάλα αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό της διατροφής των παιδιών και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, βιταμίνη D και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.
Οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το γάλα είναι απαραίτητο στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού καθώς του παρέχει πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία ( δες μητρικό γάλα) τα οποία πολλές φορές είναι δύσκολο να λάβουν με άλλο τρόπο.
Τι γίνεται στην περίπτωση που το παιδί από μόνο του δεν θέλει να πιει γάλα;
Σύμφωνα με την διατροφολόγο του Ευσταθία Παπαδά, υπάρχουν επιλογές:
- Αρχικά, δεν χρειάζονται φωνές και πίεση προκειμένου το παιδί να πιει το γάλα του, γιατί αυτό συνήθως προκαλεί μεγαλύτερη αντίδραση και αντίσταση. Συζητήστε με το παιδί για τα οφέλη του γάλακτος, έτσι ώστε να καταλάβει γιατί επιμένετε.
- Αν το παιδί συνεχίζει να αρνείται την κατανάλωση γάλακτος, μπορείτε να του το προσφέρετε με άλλους τρόπους που θα το κάνουν περισσότερο αποδεκτό. Δοκιμάστε ένα milkshake με φρούτα, μέσω του οποίου το παιδί θα απολαύσει τόσο τα οφέλη του γάλακτος όσο και των φρούτων. Επίσης, η κρέμα και το ρυζόγαλο είναι εξίσου καλές επιλογές όπου μπορείτε να ενσωματώσετε το γάλα.
- Εξαιρετικές πηγές ασβεστίου είναι ακόμη το γιαούρτι και τα τυριά, από τα οποία το παιδί μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεται καθημερινά , έτσι ώστε να έχει την καλύτερη δυνατή οστική ανάπτυξη. Οπότε σε περίπτωση που το παιδί δεν δέχεται με καμία προσπάθεια το γάλα, δοκιμάστε να ενισχύσετε την κατανάλωση γιαουρτιού και τυριών.
- Μην ξεχνάτε πως ασβέστιο δεν βρίσκουμε μόνο στο γάλα και στα προϊόντα του αλλά και σε μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τα αμύγδαλα και τα αποξηραμένα σύκα. Οπότε αν σας ανησυχεί η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου από τα παιδιά, μπορείτε να τους προσφέρετε συχνά τις παραπάνω τροφές.
Σε ποια ηλικία μπορεί να σταματήσει το παιδί το γάλα;
Δεν υπάρχουν καθορισμένες οδηγίες των ειδικών για το πότε ένα παιδί μπορεί να σταματήσει να πίνει γάλα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αρκετοί ειδικοί θεωρούν τα οφέλη του γάλακτος στην διατροφή του παιδιού υπερεκτιμημένη. Όπως επισημαίνουν το ασβέστιο μπορεί επίσης να αναστείλει την απορρόφηση του σιδήρου, γεγονός που σημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναιμία.
Διχογνωμία όμως υπάρχει και αν στο παιδί πρέπει μετά την ηλικία των 5 ετών μπορεί ν πίνει γάλα με λιγότερα λιπαρά ή όχι.
Έρευνα που έγινε στον Καναδά και δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition σχετικά με την κατανάλωση γάλακτος, έδειξε ότι τα παιδιά που πίνουν πλήρες γάλα είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, η οποία προστατεύει τα οστά και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν πλήρες γάλα είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεινάσουν και να τσιμπολογήσουν ένα σνακ ή μια άλλη λιχουδιά.
Συμπέρασμα
Αν το παιδί σας σταματήσει το γάλα, ενημερώστε τον παιδίατρο για να σας καθοδηγήσει ποιες τροφές πρέπει να εντάξετε στην διατροφή του ( εφόσον είναι απαραίτητο). Αυτός θα σας κατευθύνει για το τι πρέπει να κάνετε όσον αφορά την κατανάλωσή του ή όχι.
Με πληροφορίες από το manchestereveningnews.co.uk
Πηγή