Από πολύ νωρίς, τα μωρά παρατηρούν και αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον γύρω τους. Γυρίζουν το κεφάλι τους όταν του μιλάτε, χαμογελούν όταν τουw χαμογελάτε, κάνουν γκριμάτσες, και πολλά πολλά ακόμη. Μη βιαστείτε, όμως, βγάλετε συμπεράσματα.
Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι το μωρό ανταποκρίνεται στο άκουσμα του ονόματος τους στην ηλικία των τεσσάρων μηνών, κάτι που, ωστόσο, δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, σε αυτήν την ηλικία το μωρό αναγνωρίζει τη φωνή της μαμάς ή του μπαμπά στην οποία και ανταποκρίνεται. Και αυτό βέβαια είναι καλό, καθώς είναι ένδειξη της ανάπτυξής τους.
Τα μωρά αναγνωρίζουν τα ονόματά τους περίπου στην ηλικία των έξι μηνών, όταν αρχίζουν και αντιλαμβάνονται την ατομικότητά του.
Πώς θα βοηθήσετε το μωρό σας να μάθει το όνομά του
“Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως” λέει ο σοφός λαός και το ίδιο φαίνεται να ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση. Χρησιμοποιείτε πολλές φορές το όνομα του μωρού όταν του μιλάτε, ώστε να το συνηθίσει και να εξοικειωθεί μαζί του. Επιπλέον, καλό είναι να αποφύγετε να χρησιμοποιείτΕ υποκοριστικά για να μην το μπερδέψετε. Λέτε το όνομά του σε διάφορες δραστηριότητες της καθημερινής σας ρουτίνας, όπως στο μπανάκι ή το άλλαγμα πάνας.
Τι να κάνετε εάν το μωρό δεν αναγνωρίζει το όνομά του
Εάν μέχρι την ηλικία των εννέα μηνών, το μωρό δεν αναγνωρίζει το όνομά του, παρατηρήστε γενικά τις επικοινωνιακές του δεξιότητες και απευθυνθείτε στο παιδίατρό που γνωρίζει επακριβώς την περίσταση του μωρού σας.
“Το να μην ανταποκρίνεται το μωρό στο όνομά του, ίσως είναι ένδειξη καθυστέρησης στην ανάπτυξη των επικοινωνιακών του δεξιοτήτων” αναφέρει η γιατρός Caitlin Raaz, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιου του Βόρειου Κολοράντο. Τα καλά νέα είναι ότι με την σωστή παρέμβαση και καθοδήγηση από τους ειδικούς, μέσα από την εξάσκηση, κάτι τέτοιο μπορεί να αντιμετωπισθεί.
Πηγή: fatherly.com
Πηγή