Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Σημάδια εκ γενετής στα βρέφη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πολλά μωρά γεννιούνται με εκ γενετής σημάδια που εμφανίζονται από την πρώτη στιγμή που γεννιούνται ή λίγο μετέπειτα. Τα σημάδια αυτά εμφανίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός τους, έχουν συνήθως διαφορετικό χρώμα από το υπόλοιπο δέρμα και κάποια μπορεί να εξαφανιστούν ή να “ξεθωριάσουν” με την πάροδο του χρόνου.

Τι προκαλεί τα εκ γενετής σημάδια;

Τα εκγενετής σημάδια πρέπει να ελεγχθούν από τον γιατρό, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ακίνδυνα. Μπορεί να προκληθούν από επιπλέον κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία στο δέρμα ή από αιμοφόρα αγγεία που δεν αναπτύσσονται κανονικά. Έτσι, τα εκ γενετής σημάδια χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τα μελαγχρωματικά και τα αγγειακά.

Αγγειακά σημάδια εκ γενετής

Nevus Simplex ή αλλιώς “κόκκινο μπάλωμα” ή και “δάγκωμα του πελαργού”

Nevus Simplex είναι τα μικρά, ροζ σημάδια στο δέρμα που δημιουργούνται από αιμοφόρα αγγεία τα οποία συσσωρεύονται σε μία περιοχή. Εμφανίζονται περίπου στο 80% των νεογέννητων και συνήθως εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Εντοπίζονται συνήθως στο πίσω μέρος του λαιμού, ανάμεσα στα μάτια, στο μέτωπο, τη μύτη, το άνω χείλος και τα βλέφαρα.

Έντονο κόκκινο ή ροζ σημάδι

Τα σημάδια αυτά προκαλούνται από τη από τη διαστολή των τριχοειδών αγγείων του αίματος και εμφανίζονται σε περίπου 3 στα 1.000 παιδιά. Στην όψη μοιάζουν αρεκτά με τα nevus simplex, ωστόσο είναι πιο έντονα. Με την πάροδο του χρόνου γίνονται ακόμα πιο σκούρα και μεγαλύτερα και σε αντίθεση με τα nevus simplex, δεν εξαφανίζονται όταν το παιδί μεγαλώνει. Εντοπίζονται τόσο στο πρόσωπο, όσο και στο σώμα.

Συγγενή αιμαγγειώματα

Τα συγγενή αιμαγγειώματα είναι εμφανή κατά τη γέννηση και κάποιες φορές μπορούν να φανούν και στον υπέρηχο. Μοιάζουν με ένα μεγάλο στρογγυλό ή οβάλ εξόγκωμα, είναι μωβ ή μπλε, αλλά μπορούν να έχουν και μικρά κόκκινα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια και έναν λευκό δακτύλιο στη μέση. Τα συγγενή αιμαγγειώματα δεν αναπτύσσονται μετά τη γέννηση και δεν θεωρούνται επικίνδυνα. Επίσης, μπορούν να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση όταν το παιδί είναι μεγαλύτερο.

Φλεβική δυσπλασία

Προκαλείται από μη φυσιολογική διάπλαση, διεσταλμένων φλεβών. Τα σημάδια υπάρχουν ήδη από τη γεννηση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εμφανή μέχρι το παιδί να φτάσει στην εφηβεία. Περίπου 2 στα 10.000 παιδιά γεννιούνται με φλεβική δυσπλασία. Τα σημάδια αυτά Συχνά βρίσκονται στο σαγόνι, τα μάγουλα, τη γλώσσα και τα χείλη και δεν θεωρούνται επικίνδυνα. Ωστόσο μπορούν να αντιμετωπισθούν με χειρουργική επέμβαση εάν το παιδί νιώθει πόνο ή επηρεάζει τις δραστηριότητές του.

Μελαγχρωματικά σημάδια εκ γενετής

Συγγενείς μελανοκυτταρικοί σπίλοι

Είναι οι γνωστές κρεατοελιές. Μπορούν να εμφανιστούν από τη γέννηση ή και λίγο μετά και βρίσκονται στο 1-3% των νεογνών. Οι συγγενείς σπίλοι μπορεί να φαίνονται πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Οι περισσότεροι είναι καφέ, αλλά μπορεί επίσης να έχουν αποχρώσεις του ροζ, του κόκκινου ή του μαύρου χρώματος. Μερικές φορές έχουν εξογκώματα,τρίχες και η επιφάνειά τους μπορεί να είναι επίπεδη, ανυψωμένη ή και ανώμαλη. Οι περισσότεροι συγγενείς μελανοκυτταρικοί σπίλοι είναι αβλαβείς και συνήθως δεν χρειάζονται θεραπεία ή αφαίρεση. Ο δερματολόγος τους παρακολουθεί για να παρατηρούν τυχόν αλλαγές.

“Κηλίδες του καφέ”

Οι κηλίδες αυτές έχουν συνήθως οβάλ σχήμα, και το χρώματος μπορεί να είναι ανοιχτό ή σκούρο καφέ. Το 20-30% των ανθρώπων έχουν τέτοιες κηλίδες οι οποίες ονομάστηκαν έτσι από το ρόφημα του καφέ που αλλάζει χρώμα ανάλογα με το γάλα που περιέχει. Συνήθως εντοπίζονται στον κορμό, τους γλουτούς και τα πόδια.

Οι κηλίδες του καφέ μπορεί να μεγαλώσουν και να γίνουν πιο σκούρες με την πάροδο του χρόνου, αλλά θεωρούνται ακίνδυνες. Ωστόσο, αν το παιδί έχει πολλές τέτοιες κηλίδες σε μέγεθος μικρού νομίσματος τότε μπορεί να έχει νευροϊνωμάτωση και το σπάνιο σύνδρομο McCune-Albright. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δερματική μελανοκυττάρωση

Τα σημάδια αυτά είναι γνωστά και ως “μογγολικές κηλίδες”. Είναι επίπεδα, λεία και πιο συνήθη στα παιδιά με σκούρα επιδερμίδα. Συχνά βρίσκονται στους γλουτούς ή στο κάτω μέρος της πλάτης, είναι συνήθως μπλε απόχρωσης, αλλά μπορεί επίσης να είναι μπλε-γκρι, μπλε-μαύρο ή και καφέ. Με την πάροδο του χρόνου “ξεθωριάζουν” αλλά δεν εξαφανίζονται εντελώς.

Πηγή: healthychildren.org


Πηγή