Η στοματίτιδα στα νεογέννητα και τα βρέφη είναι συχνή. Εκδηλώνεται στα χείλη, τη γλώσσα και τα μάγουλα και συνοδεύεται από φουσκάλες και πόνο.
Πού οφείλεται
Στα βρέφη η στοματίτιδα προκαλείται τις περισσότερες φορές από τον παθογόνο μύκητα Candida Albicans . Πιο συχνή είναι συνήθως στα μωρά που πίνουν γάλα με το μπιμπερό και δεν αποστειρώνονται σωστά.
Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί και σε μωρά που χρειάστηκε να πάρουν αντιβίωση.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Εμφανίζεται με λευκά στίγματα στη γλώσσα, τον ουρανίσκο και την εσωτερική πλευρά στα μάγουλα. Μπορεί να θεωρήσετε ότι είναι κηλίδες από γάλα όμως προσπαθώντας να τα απομακρύνετε θα διαπιστώσετε ότι είναι κολλημένα και δεν φεύγουν.
Πώς να αντιμετωπίσετε τη στοματίτιδα στα μωρά
Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει θεραπεία με σταγόνες ή στοματικό τζελ που περιέχει αντιμυκητισιακό φάρμακο.Θα πρέπει ωστόσο να επισκεφτείτε τον παιδίατρο για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να συνταγογραφήσει το κατάλληλο φάρμακο για το παιδί.
Αν θηλάζετε θα πρέπει να βάζετε φάρμακο και πάνω στις θηλές σας.
Διάρκεια στοματίτιδας
Η διάρκεια της στοματίτιδας μπορεί να είναι από 1 ως 2 εβδομάδες, ο πολύ έντονος πόνος όμως συνήθως υποχωρεί μετά την 4η ημέρα.
Αφθώδης στοματίτιδα
Είναι αγνώστου αιτιολογίας και δεν μεταδίδεται. Είναι αρκετά συχνή στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες. Ένα 10-20% των παιδιών θα εμφανίσει έστω και μία φορά αφθώδη στοματίτιδα.. Εμφανίζεται μετά από κάποια ασθένεια, ιδίως σε άτομα με άγχος, στρες, αλλεργίες, αλλά έχουν ενοχοποιηθεί επίσης και η έλλειψη της βιταμίνης Β12, του φυλλικού οξέος και του σιδήρου.
Ερπητική στοματίτιδα
Η ερπητική στοματίτιδα οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα και είναι μεταδοτική. Μεταδίδεται με την δερματική επαφή από άτομα που πάσχουν από έρπητα, ή χρησιμοποιώντας τα ίδια πιάτα, μαχαιροπήρουνα, ποτήρια και παιγνίδια ατόμων που έχουν έρπη. Τα άτομα αυτά πρέπει να αποφεύγουν την τη δερματική επαφή με τα παιδιά και να μη τα φιλούν γιατί μπορεί εύκολα να τους τον μεταδώσουν.
Εμφανίζεται από 6 μηνών μέχρι 5 χρονών σε παιδιά που δεν ήρθαν προηγουμένως σε επαφή με τον ιό. Εκδηλώνεται με ερυθρότητα και επώδυνες εξελκώσεις ή φουσκάλες στο εσωτερικό του στόματος αλλά και στα χείλη. Χορηγούνται παυσίπονα και αντιπυρετικά, άφθονα υγρά και μαλακή δροσερή τροφή. Ο πόνος υποχωρεί μετά τη 5η ημέρα, τα συμπτώματα όμως διαρκούν 1-2 εβδομάδες. Συνήθως αυτοιάται, μπορεί όμως ο γιατρός σε ορισμένες περιπτώσεις να συστήσει αντιικά φάρμακα.
Με πληροφορίες από το healthychildren.org
Πηγή