Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Στραβισμός στα μωρά: Αίτια, συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση

Ο στραβισμός ή αλληθωρισμός είναι μία αρκετά κοινή οφθαλμολογική πάθηση της παιδικής ηλικίας, η οποία εμφανίζεται περίπου σε 5 στα 100 παιδιά.

Τι είναι ο στραβισμός;

Ο στραβισμός είναι η κατάσταση κατά την οποία το ένα μάτι είναι στραμμένο σε ένα αντικείμενο προσήλωσης, ενώ το άλλο σε άλλη κατεύθυνση.

Την κίνηση του ματιού ελέγχουν έξι μύες. Ο ένας μυς μετακινεί το μάτι προς τα δεξιά και ένας δεύτερος προς τα αριστερά και οι άλλοι τέσσερις προς τα πάνω, κάτω και στις γωνίες. Και οι έξι μύες πρέπει να δουλεύουν μαζί για να εστιάσει το μάτι σε ένα αντικείμενο.

Τι προκαλεί τον στραβισμό;

Οι λόγοι ποικίλουν. Στα παιδιά με εκ γενετής στραβισμό, η πάθηση μπορεί να έχει προκληθεί από τη μη σωστή ανάπτυξη των μυών και των νεύρων. Εάν ωστόσο, ο στραβισμός εμφανιστεί τους πρώτους μήνες ζωής του παιδιού είναι πιθανό να προκαλείται από την αδυναμία του εγκεφάλου να ελέγξει τους έξι μύες που συνδέονται με την κίνηση των ματιών. Ο στραβισμός ο οποίος παρατηρείται τους πρώτους 3-6 μήνες οφείλεται στη μη καλή «συνεργασία» του μυών των ματιών, θεωρείται «φυσιολογικός». και υποχωρεί από μόνος του χωρίς θεραπεία.

Ο στραβισμός ενδέχεται επίσης να εμφανιστεί μετά από τραυματισμό του κεφαλιού ή ασθένειες που εξασθενούν τους μύες των ματιών.

Συμπτώματα

Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι το παιδί να κοιτάζει προς δύο διαφορετικές κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Ενδέχεται επίσης να παρατηρήσετε ότι το παιδί κλείνει το ένα μάτι του όταν κοιτάζει κάτι ή γυρίζει στο πλάι το κεφαλάκι του.

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας. Εκείνος θα κάνει την κατάλληλη εξέταση για να γίνει και η διάγνωση.

Ψευδοστραβισμός

Στα παιδιά μικρότερα του ενός έτους, τα μάτια τους μπορεί να φαίνονται ότι κοιτάζουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις χωρίς να το κάνουν στην πραγματικότητα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται «ψευδοστραβισμός». Συμβαίνει συνήθως όταν υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των ματιών του παιδιού, ή σε περιπτώσεις ασυμμετρίας κρανίου και βλεφάρου.

stravismos sta mora 2

Τα είδη του στραβισμού

Ανάλογα με την κατεύθυνση στην οποία είναι στραμμένο το μάτι που στραβίζει, ο στραβισμός χωρίζεται στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Συγκλίνων στραβισμός – εσωτροπία: Το μάτι που στραβίζει παρεκκλίνει προς τα μέσα
  • Αποκλίνων στραβισμός – εξωτροπία: Το μάτι που στραβίζει παρεκκλίνει προς τα έξω
  • Ανωτροπία: Το μάτι που στραβίζει παρεκκλίνει προς τα πάνω
  • Υποτροπία: Το μάτι που στραβίζει παρεκκλίνει προς τα κάτω

Αντιμετώπιση

Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπισθεί ο στραβισμός μετά τον έκτο μήνα ζωής του μωρού. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει από την τοποθέτηση ειδικών επιθεμάτων και τη χρήση σταγόνων μέχρι και ειδικές ασκήσεις για τα μάτια ή την συνταγογράφηση γυαλιών. Ο πιο αποτελεσματικός ωστόσο τρόπος αντιμετώπισης του στραβισμού είναι η επέμβαση, η οποία γίνεται κατόπιν συνεννόησης και προτροπής του γιατρού.

Με πληροφορίες από aao.org, childrens.health.qld.gov.au


Πηγή