Σύμφωνα με την UNESCO, μόνο το 28% των παγκόσμιων ερευνητών είναι γυναίκες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελούν ούτε το 1/4 των ανθρώπων που εργάζονται στα πεδία της Επιστήμης, Τεχνολογίας, Μηχανικής, Μαθηματικών (STEM: science, technology, engineering, math).
Οσες εργάζονται στον τομέα των Θετικών Επιστημών από την άλλη, όχι μόνο κερδίζουν περισσότερα χρήματα από οσες ειναι σε άλλους τομείς, αλλά επιπλέον διακρίνονται για την αναλυτική τους σκέψη που συχνά αποκαλύπτει λύσεις που η ανδρική ματιά είχε παραβλέψει!
Οσο οι Κυβερνήσεις προσπαθούν λοιπόν να προσελκύσουν γυναίκες στους τομείς αυτούς, υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να κάνουμε τα κορίτσια μας να τους αγαπήσουν από το σπίτι!
1. Επιβραβεύστε την όταν δουλεύει σκληρά.
Επαινέστε την κόρη σας όταν βρίσκει τη λύση σε ένα μαθηματικό πρόβλημα, όταν δεν παρατάει την άσκηση της φυσικής. Πείτε της πόσο περήφανοι είστε που διάβασε σκληρά και πήγε καλά στο διαγώνισμα και ενισχύστε τη θετική αντιμετώπιση ώστε να ξέρει οτι η λύση είναι πάντα η προσπάθεια και η επιμονή.
2. Ρωτήστε τη τι νομίζει για τα γκάτζετ και πώς φτιάχνονται.
Εμπλέξτε τη σε συζητήσεις όπως του πώς μπορεί να λειτουργεί ένα τηλέφωνο, ένα φαξ, ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή, με απλά λόγια που κατανοεί,ανάλογα με την ηλικία της. Ζωγραφίστε το, χτίστε το, αποδομήστε το. Θα ανοίξετε καινούργιους κόσμους στα μάτια της. Και φυσικα επαναίστε αυτους που τα επινόησαν!
3. Ενθαρρύνετε τον πειραματισμό.
Αν θέλει να αλλάξει μία συνταγή μαγειρικής, αφήστε την να δοκιμάσει και να δει τι συμβαινει. Αν θέλει ένα καινούργιο γραφειο, παροτρύνετέ τη να σχεδιάσει πώς το ονειρεύεται.
4. Μην βάζετε ετικέτες φύλου στα πάθη της και μην αφήνετε κανέναν να τον κάνει!
Το να κρατάς το φύλο μακριά από το STEM είναι ό,τι πιο δύσκολο. Αν θέλει η μικρή σας να φτιάχνει εφαρμογές κινητών ή να σχεδιάζει πολυκατοικίες μην το κάνετε μεγάλο θέμα, και μην αφήνετε τους φίλους της να της λένε ότι αυτά είναι αντρικές δουλειές! Αρκεί που θα τα αντιμετωπίσει όλα αυτά στην πράξη… Μην τη φέρετε αντιμέτωπη με αυτή τη συμπεριφορά και στο σπίτι!
Η δικη σας δουλειά είναι να την έχετε προετοιμάσει, ενσιχύοντας την ‘κανονικότητα’ των προτιμήσεών της, ώστε να ξέρει να διαχειριστεί τις προκαταλήψεις των τρίτων!
5. Γνωρίστε της ανθρώπους του τομέα.
Αν ξέρετε κάποια προγραμματίστρια, κάποια γυναίκα μηχανικό, συστήστε τον στη μικρή σας. Διαβάστε για τις μεγάλες γυναικείες προσωπικότητες που άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας. Κάντε το όσο πιο φυσιολογικό γίνεται, για να μπορεί να δει και τον εαυτό της εκεί, αν έχει κάποια τετοια κλιση.
6. Συζητήστε τα πιθανά επαγγέλματα του τομέα.
Τα παιδιά ξέρουν τα επαγγέλματα που έχουν δει σε βιβλία, ταινίες ή απο κοντά. Μιλήστε στην κόρη σας για τις δεκάδες δυνατότητες που έχεις από τα επαγγέλματα αυτου του τομέα, χωρίς να την πιέζετε. Ακόμη και στον ζωολογικό κήπο, μιλήστε για τους επιστήμονες που έφτιαξαν το δίκτυο νερού, ή στην παραλία για τους ωκεανογράφους, ή εκείνους που ασχολούνται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Βρείτε από το τάμπλετ σας παιχνίδια και εφαρμογές που θα κάνουν την πραγματικότητα πιο πολύχρωμη και κατανοητή.
7. Χρησιμοποιήστε μαθηματικά στο σπίτι.
Τα μαθηματικά είναι η βάση όλων. Αποδεδειγμένα, ακόμη και της μουσικής. Δείξτε στην κόρη σας πόσο συχνά χρησιμοποιουμε τα μαθηματικά, σε όλα. Στα μαγαζιά με τις εκπτώσεις, στις γωνίες μιας κατασκευής, στο πόσα μπισκότα χωράει το ταψί, στην απόσταση που αφήνουμε από τα γλαστράκια, στην ανακαίνιση του δωματίου και πώς τα κάνουμε όλα να χωράνε…
8. Χρησιμποιείστε εκπαιδευτικά παιχνίδια και εφαρμογές, αλλά μην έχετε μόνο αυτά!
Υπάρχουν διάφορες τέτοιες εφαμοργές για να φέορυν την κόρη σας κοντά στην επιστήμη των Υπολογιστών. Αλλά αν ασχολείται μόνο με αυτά θα χάσει τη δημιουργικότητα της από άλλα παιχνίδια. Βοηθήστε τη να καταλάβει ότι όλα είναι το ίδιο απαραίτητα. Αν της αρέσει η επιστήμη και ο χορός, ρωτήστε τη πώς μπορεί να συνδυάσει και τα δύο. Πάντα θα υπάρχει τροπος.
9. Ενθαρρύνετέ τη να μείνει πιστή στο πάθος της όταν όλες οι φίλες της θα απομακρύνονται…
Υπάρχει κάποια στιγμή που τα κορίτσια σχεδον πείθονται ότι δεν είναι καλές στον τομέα αυτό. Ντρεπονται να ασχολούνται με μπαταρίες όταν όλες της οι φίλες ασχολούνται με τα ρούχα της. Παροτρύνετέ τη να μείνει ο εαυτός της. Ακομη κι αν σταματήσιε να μιλάει γι αυτό, εσεις να την επαινείτε όταν τα καταφέρνει, και μην την αφήνετε να κάνει την αφελή ή την αδαή για να είναι στην παρέα των υπόλοιπων κοριτστιών. Πείστε την ότι όταν αγαπάει κάτι, δεν πρέπει να την απασχολεί αν το αγαπάνε όλοι οι άλλοι.
10. Μην την αποθαρρύνετε αν αρχίσει να αγαπά κάτι άλλο.
Μετά από όλα αυτα, μπορεί πράγματι η κόρη σας να χάσει το ενδιαφέρον της για όλα αυτά. Δεν πειράζει. Αν την πιέσετε ή την αναγκάσετε σε κάτι που δε θέλει, θα το κάνετε ακόμη χειρότερο. Δε θα γίνει κανείς αστροναύτης με το ζόρι. Κι αν γίνει χωρίς να το υπεραγαπά, θα είναι δυστυχισμένος. Ειναι δική της η επιλογή, κι εσεις πρέπει να είστε εκεί να τη στηρίξετε.
Πηγή