Αν και αυτός ο χρόνος μπορεί να είναι δύσκολος για τους νέους μπαμπάδες, είναι μοναδικά ανταποδοτικός.
Βάζοντας προτεραιότητες
Όπως και οι μαμάδες περιστασιακά χρειάζεται να αναπροσαρμόσουν τις προτεραιότητές τους, έτσι και οι μπαμπάδες έχουν τώρα μια “χρυσή” ευκαιρία να δείξουν περισσότερο την τρυφερή τους πλευρά, φροντίζοντας τη μαμά, το μωρό και πιθανώς και τα άλλα παιδιά αν υπάρχουν. Αν και δεν έχουν όλοι οι μπαμπάδες την επιλογή της άδειας πατρότητας από τη δουλειά, όσοι την παίρνουν και την εκμεταλλεύονται μπορεί να τη θεωρήσουν ανεκτίμητη όσο περνούν περισσότερο χρόνο με το μωρό και τη νέα μαμά στο σπίτι. Αν η μαμά ήταν το κέντρο του σύμπαντος στο μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας και ο μπαμπάς ήταν απλώς μια εναλλακτική επιλογή, μπορεί ξαφνικά ο μπαμπάς να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη ο καλύτερος μπαμπάς του κόσμου και αυτός που θα του έχει αδυναμία το μεγάλο παιδί της οικογένειας, όταν ένα νεογέννητο έρθει στο σπίτι.
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash
Προσαρμόζοντας τις προτεραιότητές του (στο σπίτι και στη δουλειά), ο μπαμπάς μπορεί να ενισχύσει έναν ήδη ισχυρό δεσμό με τη μαμά καθώς και με το νέο παιδί. Δουλεύοντας ως ομάδα, τα ζευγάρια, είναι απίθανο το πόσα πολλά μπορούν να καταφέρουν και μπορεί να εκπλαγούν και οι ίδιοι με το πόσο καλά μπορούν να προσαρμοστούν και να διαχειριστούν τη νέα αγχώδη καθημερινότητά τους.
Ομαδική δουλειά
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash
Φυσικά, η εξισορρόπηση των φαινομενικά σταθερών απαιτήσεων του μωρού, των αναγκών των άλλων παιδιών και των οικιακών δουλειών δεν είναι πάντα εύκολη. Οι νύχτες που περνάτε με το τάισμα, τις πάνες και το περπάτημα στις μύτες των ποδιών με ένα μωρό που κλαίει, μπορεί γρήγορα να κουράσουν και τους δύο γονείς. Όμως, δουλεύοντας ως ομάδα για να ξεκουράσει ο ένας τον άλλον (να ταΐζουν εναλλάξ το μωρό, να το αλλάζουν, να το κοιμίζουν κ.ο.κ.) οι γονείς μπορεί να διαπιστώσουν ότι, παρόλο που μοιράζονται λιγότερο «ποιοτικό χρόνο» μαζί, στην πραγματικότητα είναι πιο κοντά από ποτέ. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν συγκρούσεις και συναισθήματα ζήλιας. Αυτά είναι φυσιολογικά και ευτυχώς προσωρινά. Η ζωή σύντομα μπαίνει σε ρουτίνα που θα δώσει χρόνο και στους δύο να βρείτε τον εαυτό σας, επαναφέροντας μάλιστα τόσο τη σεξουαλική σας ζωή όσο και τις κοινωνικές σας δραστηριότητες στο φυσιολογικό.
Εν τω μεταξύ, προσπαθήστε μόνο οι δυο σας να περνάτε λίγο χρόνο μαζί κάθε μέρα απολαμβάνοντας ο ένας την παρέα του άλλου όσο το μωρό κοιμάται ή κάποιος άλλος το φροντίζει. Να θυμάστε ότι έχετε το δικαίωμα να κρατάτε, να αγκαλιάζετε και να φιλάτε ο ένας τον άλλον καθώς και το μωρό.
Παίζοντας με το μωρό
Photo by Seif Eddin Khayat on Unsplash
Ένας θετικός τρόπος για τους άνδρες να αντιμετωπίσουν αυτά τα θέματα είναι να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο στη φροντίδα και το παιχνίδι με το νέο μωρό. Όταν περνάτε αυτόν τον επιπλέον χρόνο με το παιδί σας, θα δεθείτε συναισθηματικά μαζί του, όπως και η μαμά.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μαμάδες και οι μπαμπάδες παίζουν με τα μωρά με τον ίδιο τρόπο. Γενικά, οι μπαμπάδες παίζουν για να διεγείρουν και να ενθουσιάσουν τα μωρά τους, ενώ οι μητέρες συνήθως επικεντρώνονται σε πιο χαμηλούς τόνους όπως απαλό λίκνισμα, ήσυχα διαδραστικά παιχνίδια, τραγούδια και χαλαρωτικές δραστηριότητες. Από τη σκοπιά του μωρού, και τα δύο στυλ παιχνιδιού είναι εξίσου πολύτιμα και αλληλοσυμπληρώνονται όμορφα, γι’ αυτό και σαν μπαμπάς είναι σημαντικό να συμμετέχετε κι εσείς στη φροντίδα του μωρού σας.
πηγή: healthychildren.org
Πηγή