Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Συναινετικό διαζύγιο ενώπιον συμβολαιογράφου: Τι ισχύει στη χώρα μας

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της Daily Mail, την ανιούσα έχουν πάρει τον τελευταίο καιρό οι αιτήσεις διαζυγίου στην Κίνα. Μετά τη διαφαινόμενη επάνοδο της χώρας στην κανονικότητα, με τη λήξη των μέτρων απομόνωσης και περιορισμού του πληθυσμού, τα ζευγάρια αιτούνται μαζικά να χωρίσουν. Τι ισχύει πρακτικά όμως στη χώρα μας για τη διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου ενώπιον του Συμβολαιογράφου (μετά δηλαδή τις τροποποιήσεις που επέφερε το αρθρ. 22 του ν. 4509/2017).

Πριν τη ψήφιση και θέση σε ισχύ του παραπάνω νόμου, απαιτούνταν αμετάκλητη δικαστική απόφαση για τη λύση του γάμου μεταξύ συζύγων συναινετικά.Πρακτικά τα ζευγάρια που επιθυμούσαν τη λύση του γάμου τους συναινετικά κατέφευγαν στο δικαστήριο σε πρώτο βαθμό, χώριζαν με δικαστική απόφαση και στη συνέχεια παραιτούνταν από τα ένδικα μέσα (έφεση) στην αντίστοιχη γραμματεία του δικαστηρίου για να καταστήσουν την απόφαση αμετάκλητη. Στη συνέχεια, ολοκλήρωναν τη διοικητική διαδικασία και επερχόταν η λύση του γάμου.

Διαζύγιο παρουσία συμβολαιογράφου

Πλέον, η διαδικασία για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου έχει απομακρυνθεί από τα δικαστήρια, καθιστώντας αρμόδιους τους συμβολαιογράφους. Οι σύζυγοι, οι οποίοι επιθυμούν να χωρίσουν, καταρτίζουν έγγραφη συμφωνία με περιεχόμενο αυτή τους τη βούληση και προσέρχονται στην αρμόδια γραμματεία του Ειρηνοδικείου της έδρας του Συμβολαιογράφου για να επικυρώσουν τις υπογραφές τους σε αυτή τη συμφωνία. Δεν αρκεί επικύρωση των υπογραφών από δικηγόρο. Απαιτείται ξεκάθαρη βούληση των συζύγων να λύσουν τον γάμο τους, χωρίς όρους και αιρέσεις.

Μαζί με την παραπάνω έγγραφη συμφωνία, στο ίδιο κείμενο ή σε ξεχωριστό έγγραφο τα μέρη πρέπει υποχρεωτικά να συνυποβάλλουν στον συμβολαιογράφο έγγραφη συμφωνία για την επιμέλεια, τη διατροφή και την επικοινωνία τους με τα ανήλικα τέκνα τους, αν τυχόν υπάρχουν. Η κατάρτιση τέτοιας συμφωνίας για τα ανήλικα τέκνα είναι προαπαιτούμενο για τη λύση του γάμου, όπως ρητά ο νόμος ορίζει. Επιπλέον, στον συμβολαιογράφο προσκομίζεται ληξιαρχική πράξη γάμου, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και τα δύο (2) γραμμάτια προκαταβολής εισφορών και ενσήμων για την παράσταση των πληρεξούσιων δικηγόρων.

Υπενθυμίζεται ότι η παράσταση δικηγόρων είναι υποχρεωτική κατά τη διαδικασία και το κάθε μέρος παρίσταται με δικό του δικηγόρο, χωρίς να είναι δυνατή η εκπροσώπηση αμφότερων των συζύγων από ένα δικηγόρο.

Επομένως, τα παραπάνω προσκομίζονται στο συμβολαιογράφο είτε από τα μέρη, τα οποία προσέρχονται μαζί με τους δικηγόρους τους, είτε από τους ίδιους τους δικηγόρους, οι οποίοι μπορούν να προσέλθουν μόνοι τους ενώπιον του Συμβολαιογράφου, αν είναι εφοδιασμένοι με ειδικό προς τούτο συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο. Το τελευταίο αποτελεί ξεχωριστή από τις παραπάνω συμφωνίες συμβολαιογραφική πράξη, η οποία δίνει την παραπάνω εξουσία στους πληρεξούσιους, ούτως ώστε οι σύζυγοι να μην παρασταθούν ενώπιον του Συμβολαιογράφου και έχει ισχύ για ένα μήνα από την κατάρτισή της.

Προθεσμία 

Ως προς την επικύρωση των υπογραφών των συζύγων στην έγγραφη συμφωνία, η οποία προαναφέρθηκε, δυνάμει της σφραγίδας που θέτει η γραμματεία του Ειρηνοδικείου που τελεί την επικύρωση, η συμφωνία αποκτά βέβαιη χρονολογία, καθώς αναγράφεται η ημερομηνία που αυτή λαμβάνει χώρα. Από εκείνη την ημερομηνία πρέπει να μεσολαβήσουν 10 ημέρες μέχρι την κατάρτιση της συμβολαιογραφικής πράξης λύσης του γάμου συναινετικά, στην οποία θα συμπεριληφθεί και αυτή η συμφωνία μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα που προαναφέρθηκαν. Άλλη μία δυνατότητα που έχουν τα μέρη είναι στο πλαίσιο του παραπάνω ειδικού συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου προς τους δικηγόρους είναι η εξουσιοδότηση των τελευταίων να υπογράψουν αντί αυτών και έτσι να αποφύγουν την προσέλευση στο Ειρηνοδικείου.

Η παραπάνω προθεσμία των 10 ημερών αρχίζει από την ημερομηνία σύνταξης του παραπάνω ειδικού πληρεξουσίου. Υπενθυμίζεται ότι το ειδικό πληρεξούσιο έχει ισχύ για ένα (1) μήνα, επομένως, καθώς απαιτούνται 10 ημέρες για την οριστικοποίηση της συμβολαιογραφικής πράξης λύσης του γάμου, απομένουν είκοσι (20) ημέρες από την επικύρωση των υπογραφών για τη σύνταξη της τελευταίας.

Τέλος, σε περίπτωση θρησκευτικού γάμου, πλέον, ρητά, καθίσταται υποχρεωτική η πνευματική λύση του γάμου, δηλαδή η χορήγηση «διαζευκτηρίου» από τη Μητρόπολη της περιφέρειας του ναού που τελέστηκε ο γάμος. Συνεπώς, τα μέρη (ή όποιος αποδείξει έννομο συμφέρον) υποβάλλουν στον αρμόδιο Εισαγγελέα αίτηση και αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης λύσης του γάμου προκειμένω να χορηγηθεί εντολή προς τη Μητρόπολη από τον Εισαγγελέα να διατάξει την πνευματική λύση του γάμου.

Το σύνολο των παραπάνω προσκομίζονται στο ληξιαρχείο. Από την κατάθεση στο ληξιαρχείο θεωρείται λήξας ο γάμος.
Υπενθυμίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει η δικαστική οδός για την έκδοση διαζυγίου κατ’ αντιδικία, δηλαδή χωρίς την συμφωνία των συζύγων.

Δημήτριος Ν. Αυλωνίτης
Δικηγόρος, LL.B.
Δημητσάνας 42, Αθήνα, 11 522
τηλ. 210 3314536, fax: 210 3235632
κιν. 6972205516, e-mail: info@avlonitislaw.gr  
http://www.avlonitislaw.gr 

 


Πηγή