Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Σύνδρομο στοματικής αλλεργίας στα παιδιά: Τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας είναι μια συνηθισμένη τροφική αλλεργία που εκδηλώνεται σε ενήλικες και παιδιά.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του συνδρόμου είναι η φαγούρα ή το πρήξιμο στον λαιμό, στο στόμα, στη γλώσσα και στα χείλη και τυπικά εκδηλώνονται μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωση κάποιου τροφίμου.

Εάν το παιδί σας υποφέρει από εποχιακές αλλεργίες και επίσης φαγούρα στο στόμα όταν τρώει ορισμένα ωμά φρούτα ή λαχανικά, μπορεί να έχει σύνδρομο στοματικής αλλεργίας.

«Είναι μια αρκετά κοινή αντίδραση αλλά δεν είναι επικίνδυνη όπως άλλες τροφικές αλλεργίες», λέει ο Jeffrey Factor, MD, επικεφαλής του τμήματος αλλεργίας και ανοσολογίας στο Παιδικό Ιατρικό Κέντρο του Κονέκτικατ στο Χάρτφορντ.

Τα παιδιά που είναι αλλεργικά στη γύρη σημύδας μπορεί να αντιδράσουν στα ωμά μήλα, τα ροδάκινα και το σέλινο και εκείνα που είναι αλλεργικά στα χόρτα μπορεί να αντιδράσουν στις ντομάτες και τα πεπόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα έχουν παρόμοιες πρωτεΐνες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

Τα σύνδρομο εκδηλώνεται νωρίς

Τα παιδιά ηλικίας έως 4 ετών που έχουν αλλεργίες μπορεί να παραπονεθούν για ερεθισμένο στόμα ή λαιμό όταν τρώνε τρόφιμα όπως ωμά μήλα ή καρότα, αλλά είναι απίθανο αυτό να συμβεί σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Η αντίδραση στα τρόφιμα μπορεί να αναπτυχθεί ταυτόχρονα με εποχιακές αλλεργίες ή χρόνια μετά.

Τα συμπτώματα είναι ήπια

Η φαγούρα στο στόμα ή στο λαιμό είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα και ακολουθούν ένα εξάνθημα γύρω από το στόμα ή ήπιο πρήξιμο των χειλιών. Μερικά παιδιά μπορεί να εμφανίσουν κι άλλα συμπτώματα όταν τρώνε φρούτα, όμως δεν είναι τις περισσότερες φορές ανησυχητικά και σπάνια μπορεί να εξελιχθούν σε κάτι πιο σοβαρό.

Δεν είναι μια πραγματική τροφική αλλεργία

Αυτό το σύνδρομο εμφανίζεται μόνο με ωμά φρούτα ή λαχανικά. Το παιδί σας μπορεί να πάρει ένα αντιισταμινικό μία ώρα πριν το φάει ή να το φάει μαγειρεμένο. Η απομάκρυνση της φλούδας και το μαγείρεμα μερικές φορές μετριάζουν την ένταση των συμπτωμάτων.

Πηγή: www.parents.com


Πηγή