Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Τέσσερις στόχοι που κάθε μαμά πρέπει να θέσει τη νέα χρονιά

Κάθε χρόνο είναι πολύ χρήσιμο και βοηθητικό να φτιάχνουμε μια λίστα, ή έστω μια υποτυπώδη λίστα για τους στόχους της νέας χρονιάς.

Είναι μια δράση που δεν έχει φυσικά σκοπό να μας επιφορτίσει με έναν ακόμη αγώνα δρόμου προς όλα αυτά που θέλουμε να καταφέρουμε αλλά είναι μια λίστα που μπορεί να μας δώσει νόημα τις δύσκολες στιγμές ή να μας βοηθήσει να ανακατευθυνθούμε τις στιγμές που νιώθουμε χαμένοι ή με ένα αίσθημα ματαιότητας. Γιατί, ναι, θα υπάρξουν αυτές οι στιγμές και το ζήτημα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε ένα άλμα πίστης.

Ετοιμάζοντας μια υποτυπώδη λίστα με τους στόχους για το 2022, τί θα ήθελες να βιώσεις ως άνθρωπος; Τί σου λείπει για να κάνεις ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση ζωής που σε εκφράζει; Ποιες εμπειρίες θα βοηθήσουν την εξέλιξή σου σαν άνθρωπος;

Σίγουρα οι απαντήσεις είναι πολλές και τόσο ξεχωριστές και διαμορφώνονται αναλόγως της έως τώρα ζωής μας: εάν είμαι μαμά, εάν θέλω να γίνω μαμά, εάν θέλω να παντρευτώ , εάν θέλω να εξελιχθώ στη δουλειά μου ή να αλλάξω καριέρα…πολλές επιλογές!

Δεν υπάρχει ῾θα έπρεπε῾ σε όλο αυτό! Είναι μια προσωπική και εντελώς μοναδική διαδικασία, ωστόσο εάν μου επιτρέπεται θα ήθελα να ενθαρρύνω τις μανούλες να σκεφτούν και τις παρακάτω ιδέες ενώ ετοιμάζουν τη δική τους πορεία για το 2022:

stoixoi neas mamas

Να εισάγω λίγο περισσότερη θετικότητα στην γονεϊκότητά μου

Το positive parenting είναι κάτι που έχει κεντρίσει πολύ την προσοχή των σημερινών γονέων και συνεχώς αναπτύσσεται. Είναι μια στάση ζωής στην πραγματικότητα, όπου το παιδί δεν είναι τίποτε λιγότερο από ένα αξιοσέβαστο μέλος της οικογενειακής ομάδας και έχοντας λιγότερη εμπειρία και εξελικτική ανάπτυξη το βοηθάμε να εξελιχθεί μένοντας στο πλευρό του και ενθαρρύνοντάς το ειδικά τις δύσκολες μέρες (και όλοι ξέρουμε ποιες και πόσες πολλές μπορεί να είναι αυτές). Με προσεκτική χρήση του λόγου και της στάσης μας, με πολύ αυτοσυγκράτηση και σεβασμό, η θετική γονεϊκότητα μπορεί να μεγαλώσει αξιόλογα και ευτυχισμένα παιδιά!

Να διαβάσω περισσότερα βιβλία στο παιδί μου

Το διάβασμα ενός βιβλίου έχει δεκάδες οφέλη στο παιδί, στο δεσμό μας μαζί του και λειτουργεί και επανορθωτικά τις δύσκολες μέρες όπου όλα έχουν πάει πολύ λάθος! Διαβάζοντας στο παιδί μας δενόμαστε, ηρεμούμε κι εμείς κι αυτό και περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί του. Επίσης μέσα από τα βιβλία μπορούμε να θίξουμε και κάποια δύσκολα θέματα όπως η ευγένεια, η καλή διατροφή, το σεξ, ένα νέο μέλος που θα έρθει κτλ.

stoixoi neas mamas1

Να αφιερώσω λίγο περισσότερο χρόνο σε αυτά που θέλω εγώ

Ετσι θα μάθω στο παιδί μου την αξία της αυτό-φροντίδας αλλά και θα του δείξω κάποιες πτυχές μου που ακόμη δεν γνωρίζει. Το να πάρω χρόνο για μένα δεν είναι εγωιστικό, είναι πολύ σημαντικό καθώς έχοντας γεμάτες τις συναισθηματικές μου μπαταρίες, μπορώ να δίνω και να νιώθω χαρά.

Να φροντίσω και το πνεύμα και όχι μόνο την ύλη

Δυστυχώς ο ορισμός της επιτυχίας πλέον έχει ταυτιστεί με τα υλικά αγαθά. Παίρνω πολλά δώρα στο παιδί μου σημαίνει με κάποιο τρόπο επιτυχία, ότι είμαι καλός γονέας. Ξἐρουμε όμως κατά βάθος ότι δεν είναι έτσι: το να παρηγορώ το παιδί με ένα δώρο ή να υπόσχομαι δώρα για να το κινητοποιήσω είναι μια παροδική χαρά και οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Το παιδί δεν αναπτύσσει το εσωτερικό κίνητρο και περιμένει ῾από έξω῾ την επιβράβευση. Μπορείτε φέτος με τα ίδια χρήματα να αγοράσετε εμπειρίες: ταξίδια, θέατρο και εκδρομές. Βόλτες και επισκέψεις σε μέρη όπου το παιδί έχει να πάρει και θα γυρίσει σπίτι λίγο πιο πλούσιος πνευματικά. Δεν θα το μετανιώσετε!

Εύχομαι το άρθρο να σας φάνηκε χρήσιμο και να σας έδωσε τροφή για σκέψη. Καλή αρχή στη νέα χρονιά! Θα ήθελα να κλείσω με μια φράση που είχα δει κάποτε σε ένα καρτ ποστάλ από αυτά που υπήρχαν παλιά στις τουαλέτες των καφετεριών και κανείς δεν έδινε σημασία αλλά εμένα πολύ με βοηθάει ακόμη και σήμερα, 20 χρόνια μετά: Μείνε όπως είσαι, κινήσου διαφορετικά!

Αυτή είναι πάντα η συμβουλή μου και η προσέγγισή μου όταν η ζωή στα φέρνει δύσκολα!

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr 
Blog: psuxislogos.blogspot.com 

 


Πηγή