Για έναν γονιό είναι δύσκολο να βλέπει το παιδί του να βιώνει την απογοήτευση μίας αποτυχίας. Ωστόσο, η αποτυχία είναι ευκαιρία μάθησης, καλλιέργειας του χαρακτήρα και μπορεί να συμβάλλει θετικά στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού.
Τι μπορούν να μάθουν τα παιδιά από την αποτυχία, λοιπόν; Την απάντηση δίνουν τρεις ειδικοί στο understood.org.
“Τα παιδιά τα οποία σκέφτονται ότι δεν πειράζει να αποτύχουν, μαθαίνουν και ότι αξίζει να προσπαθούν. Απολαμβάνουν να δοκιμάζουν καινούριες και διαφορετικές δραστηριότητες, γιατί δεν τους ενδιαφέρει τόσο το αποτέλεσμα. Επίσης, τα παιδιά που επιτρέπουν στον εαυτό τους να κάνουν λάθη, μαθαίνουν πώς να λύνουν προβλήματα και κατανοούν τις όποιες συνέπειες” υποστηρίζει η Kelli Johnson που εξειδικεύεται στην γλωσσική εκπαίδευση.
“Τα παιδιά που βιώνουν την εμπειρία, μαθαίνουν ότι δεν πειράζει να παίρνουν ρίσκα. Μαθαίνουν επίσης πώς να διαχειρίζονται την σύγχυση που νιώθουν, κάτι που τα βοηθάει και στην μετέπειτα ζωή τους ως ενήλικες” αναφέρει η παιδίατρος – αναπτυξιολόγος Elizabeth Harstad.
“Η αποτυχία είναι ένα ακόμα βήμα στο μονοπάτι της μάθησης. Μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά πώς να αγκαλιάσουν τα λάθη τους και να τα αξιοποιήσουν για να γίνουν καλύτεροι” υποστηρίζει ο Brednand Hodnett, εκπαιδευτικός.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να διαχειριστεί την αποτυχία;
Αφήστε το παιδί να τη βιώσει
Είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό. Πολλοί γονείς είναι υπερπροτατευτικοί με τα παιδιά τους από τον φόβο μην πληγωθούν ή στεναχωρηθούν. Αφήνοντας το παιδί να δοκιμάσει, ακόμα και εάν αποτύχει, του δείχνετε ότι το εμπιστεύεστε και το παιδί μαθαίνει να παίρνει ρίσκα, να σκέφτεται, να κρίνει και να δίνει μόνο του λύση σε προβλήματα που προκύπτουν.
Εστιάστε στα θετικά
Μία αποτυχία παρά τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις, έχει σίγουρα και θετικές. Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει ποιες είναι αυτές, αλλά και τι έμαθε μέσα από την εμπειρία αυτή. Γιατί μην ξεχνάτε, και η αποτυχία είναι εμπειρία και από κάθε εμπειρία εν δυνάμει μαθαίνουμε πολλά.
Ενθαρρύνετέ το να δοκιμάσει ξανά
Μία αποτυχία για παράδειγμα σε ένα τεστ μαθηματικών ή ένα άθλημα, δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν είναι καλό στα μαθηματικά ή στο συγκεκριμένο άθλημα. Ενθαρρύνετε το παιδί να προσπαθήσει ξανά εστιάζοντας στο τι δεν έκανε σωστά, προκειμένου να το διορθώσει.
Όλοι κάνουμε λάθη
Όλοι κάνουμε λάθη, μηδενός εξαιρουμένου. Εξηγήστε στο παιδί ότι και εσείς έχετε βιώσει την απογοήτευση και την αποτυχία σε διάφορες πτυχές της καθημερνότητάς σας και πώς εσείς το διαχειρίζεστε.
Πηγή