Πολλά παιδιά χρησιμοποιούν καθημερινά ακουστικά για να ακούσουν μουσική ή να παίξουν διαδικτυακά παιχνίδια. Αν συνυπολογίσετε και τους μήνες της εξ αποστάσεως διδασκαλίας τότε γίνεται αντιληπτό ότι ο χρόνος που το παιδί έχει ακουστικά στα αυτιά του είναι ιδιαίτερα αυξημένος.
Αυτό κάνει πολλούς γονείς να αναρωτιούνται αν τα ακουστικά μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στην ακοή. Η απάντηση είναι, ναι και όχι.
«Τα ακουστικά δεν είναι πιο επικίνδυνα σε σύγκριση με άλλες πηγές θορύβου. Ωστόσο, μπορούν να αποτελέσουν όχημα για επικίνδυνη έκθεση σε θόρυβο εάν χρησιμοποιηθούν λανθασμένα », λέει ο Boris Chang , ακουολόγος στο Hearing Life στο Οντάριο του Καναδά.
Για την Susan Scollie, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Ακοολογίας στο Western University το πρόβλημα εστιάζεται στην ένταση του ήχου: «Κίνδυνος υπάρχει όταν ακούς κάτι πολύ δυνατά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει τα παιδιά να περιορίσουν την ένταση και τη διάρκεια.Η απώλεια ακοής που προκαλείται από θόρυβο είναι αθροιστική. Εάν το παιδί σας εκτίθεται συχνά σε δυνατούς θορύβους για μεγάλο χρονικό διάστημα, κινδυνεύει με μόνιμη ζημιά».
Τι δείχνει έρευνα για τη χρήση ακουστικών από τα παιδιά
Τα επίπεδα ήχου μετρώνται σε decibel (dB). Η φυσιολογική ανθρώπινη ομιλία κυμαίνεται από 40-60 dB, ενώ η ένταση του ήχου όταν χρησιμοποιούμε ακουστικά είναι περίπου 110 dB.
Ένα βασικό πρόβλημα με τις σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως το mp3 και το κινητό, είναι ότι η μπαταρία τους διαρκεί για πολλή ώρα και η χωρητικότητά τους επιτρέπει να φορτώνουμε πολλά τραγούδια και να ακούμε μουσική για ώρες. Επίσης, έχουμε την τάση να δυναμώνουμε πολύ την ένταση της συσκευής προκειμένου να μπλοκάρουμε θορύβους από το περιβάλλον μας.
Οκτώ ώρες έκθεσης σε ήχους στα 85 ντεσιμπέλ (dB), που ισοδυναμεί με το θόρυβο σε ένα γεμάτο εστιατόριο ή μεγάλη κίνηση, θεωρείται επιβλαβής. Έτσι, εάν το παιδί σας ακούει μουσική ή βιντεοπαιχνίδια στα 85 dB ή υψηλότερα για το παραπάνω χρονικό διάστημα ταυτόχρονα ή αθροιστικά καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να διατρέχει κίνδυνο.
Τα παιδιά κάτω των 5 ετών έχουν μικρότερα κανάλια αυτιών από τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες, γεγονός που ενισχύει τον ήχο. Όπως εξηγεί ο Boris Chang όσο μικρότερος είναι ένας κλειστός χώρος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει επαγρύπνηση στην ελαχιστοποίηση της έκθεσης μωρών, νηπίων και παιδιών προσχολικής ηλικίας σε δυνατούς θορύβους.
Μια άλλη πιθανή παρενέργεια είναι ότι τα ακουστικά, ιδιαίτερα εκείνα με βαθιές λαστιχένιες άκρες, μπορούν να συμπιέσουν το κερί των αυτιών . «Στην πραγματικότητα έχω δει το σχήμα των ακουστικών στο κερί», λέει ο Chang. Αυτό είναι θεραπεύσιμο αλλά θα μειώσει την ακοή μέχρι να αφαιρεθεί το κερί.
Τι μπορεί να κάνει ο γονιός;
Ευτυχώς, οι γονείς έχουν επιλογές για να προστατέψουν την ακοή των παιδιών τους και το κλειδί είναι να περιορίσουν την ένταση και το χρόνο που περνούν χρησιμοποιώντας ακουστικά.
Πολλές συσκευές διαθέτουν ρυθμίσεις που σας επιτρέπουν να ελέγχετε τη μέγιστη ισχύ εξόδου.Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ακουστικά που περιορίζουν την έξοδο ήχου που φτάνει στα αυτιά ενός παιδιού, ανεξάρτητα από το πόσο υψηλή είναι η ένταση στη συσκευή που χρησιμοποιούν.
Τα παιδιά (και οι ενήλικες) πρέπει επίσης να δώσουν χρόνο στο τύμπανο τους να ξεκουραστεί. Ο Chang προτείνει μια αναλογία δύο προς ένα, εάν δηλαδή το παιδί φοράει για δύο ώρες ακουστικά, πρέπει να κάνει μια ώρα διάλειμμα για να ξεκουραστούν τα αυτιά του.
Πηγή: todaysparent.com
Πηγή