Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Τα απίστευτα οφέλη του σπέρματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ίσως γνωρίζετε μερικά από τα πλεονεκτήματα του σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: μείωση της αρτηριακής πίεσης, βελτιωμένος ύπνος. Γνωρίζατε όμως ότι το ίδιο το σπέρμα μπορεί να έχει οφέλη για τις εγκύους; Αν και πολλοί από αυτούς τους ισχυρισμούς χρειάζονται περισσότερη έρευνα, μάθετε γιατί το σπέρμα του συντρόφου σας στο κολπικό κανάλι δεν είναι και τόσο κακή ιδέα τελικά.

Πρόληψη της προεκλαμψίας

Η προεκλαμψία είναι μια από τις πιο επίφοβες επιπλοκές της κύησης, η οποία χαρακτηρίζεται από την κλασσική τριλογία συμπτωμάτων:

  • Υψηλή Αρτηριακή Πίεση
  • Διάχυτα οιδήματα (στα άκρα, αλλά κυρίως στο πρόσωπο)
  • Πρωτεϊνουρία (εμφάνιση πρωτεΐνης στα ούρα)

Στις σοβαρές δε περιπτώσεις προεκλαμψίας επηρεάζεται δυσμενώς και η λειτουργία τόσο των νεφρών, όσο και του ήπατος, αλλά και του εγκεφάλου. Υπάρχει δε η περίπτωση να παρατηρηθούν και σοβαρές διαταραχές στην πήξης του αίματος. Η προεκλαμψία συνήθως εμφανίζεται μετά τη συμπλήρωση 20 εβδομάδων κύησης σε γυναίκες, που μέχρι το σημείο αυτό είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Εντούτοις, προεκλαμψία ενδέχεται να εμφανιστεί ακόμα και 3 έως 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, κατά την περίοδο δηλαδή της λοχείας. Εμφανίζεται στο 5 έως 8 τοις εκατό όλων των κυήσεων, σύμφωνα με το Ίδρυμα Προεκλαμψίας, και μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως απόφραξη του πλακούντα, πρόωρο τοκετό ή νεφρική ανεπάρκεια.

Ερευνητές στη Δανία δημοσίευσαν μια μελέτη του 2017 που συνδέει το σπέρμα και την προεκλαμψία. Συνοπτικά, οι γυναίκες με μεγαλύτερη έκθεση στο σπέρμα του πατέρα πριν από τη σύλληψη είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας. Εκείνες με έκθεση έξι μηνών ή λιγότερο στο σπέρμα του πατέρα είχαν υψηλότερη εμφάνιση της προεκλαμψίας. Ένας πιθανός λόγος που συνέβαινε αυτό; Το σπέρμα περιέχει μια πρωτεΐνη, HLA-G, που βελτιώνει το μητρικό ανοσοποιητικό σύστημα. Η μεγαλύτερη έκθεση στα πατρικά κύτταρα μέσω αυτής της πρωτεΐνης βοηθούν τις γυναίκες να δημιουργήσουν «ανοσία» έναντι της προεκλαμψίας.

Στο πλαίσιο αυτό, έρευνα από το 2000 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Reproductive Immunology έδειξε ότι το σπέρμα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο προεκλαμψίας. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτές οι θεωρίες.

Θεραπεία της πρωινής αδιαθεσίας

Σύμφωνα με έναν ψυχολόγο της SUNY-Albany, τον Gordon Gallup, η αυξημένη έκθεση στο σπέρμα θα μπορούσε να θεραπεύσει την εξουθενωτική πρωινή αδιαθεσία των γυναικών. Η θεωρία του Gallup αναφέρει ότι το σώμα μιας εγκύου απορρίπτει τα πατρικά κύτταρα του εμβρύου ως ξένη ουσία, σύμφωνα με το Slate. Το σώμα προσπαθεί να αποβάλει αυτό το άγνωστο γενετικό υλικό μέσω ναυτίας και εμέτου.

Εάν ισχύει αυτή η θεωρία, η θεραπεία για την πρωινή αδιαθεσία μπορεί να είναι η έκθεση στο σπέρμα μέσω του σεξ. Αυτό θα βοηθούσε το σώμα σας να αναπτύξει «ανοχή» στο πατρικό DNA, μειώνοντας έτσι τη ναυτία και τον εμετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η έκθεση θα πρέπει ιδανικά να συμβεί πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Φυσικά, χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για να αποδειχθεί η θεωρία του Gallup, οπότε καλού κακού ακολουθήστε και αυτές εδώ τις συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την πρωινή σας αδιαθεσία.

ofeli spermatos stin egkimosini 1

Πρόκληση τοκετού

Αν μια γυναίκα ξεπεράσει την πιθανή ημερομηνία τοκετού, κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι το σεξ ίσως να προκαλέσει τοκετό, όπως για παράδειγμα ο Jimmy Belotte, μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Τμήμα Μαιευτικής & Γυναικολογίας και Υγείας των Γυναικών στο Montefiore Health System, και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μαιευτικής & Γυναικολογίας και Υγείας των Γυναικών στο Albert Einstein College of Medicine. Αυτό πιστεύεται ότι συμβαίνει επειδή οι οργασμοί μιμούνται τις συστολές της μήτρας και το σεξ απελευθερώνει μια ορμόνη (ωκυτοκίνη) που σχετίζεται με τον τοκετό.

Αλλά και το σπέρμα μπορεί να παίζει ρόλο επίσης. Το σπέρμα περιέχει μια ορμόνη που μοιάζει με προσταγλανδίνες, η οποία είναι ικανή να ωριμάσει τον τράχηλο, λέει ο Δρ Belotte. Στην πραγματικότητα, μια συνθετική μορφή προσταγλανδινών χρησιμοποιείται επίσης σε φάρμακα τοκετού όπως η μισοπροστόλη. H χρήση προσταγλανδινών (PG) στη Mαιευτική και Γυναικολογία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη τα τελευταία 30 χρόνια, με ενδείξεις που κυμαίνονται από την πρόκληση τοκετού και τεχνητής διακοπής της εγκυμοσύνης στο 2ο τρίμηνο μέχρι την αντιμετώπιση της αιμορραγίας μετά τον τοκετό. H μισοπροστόλη είναι προσταγλανδίνη E1 που χρησιμοποιείται από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 για την πρόληψη και θεραπεία ελκών του στομάχου όταν χορηγούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (MΣAΦ). Όπως και οι άλλες προσταγλανδίνες παρουσιάζει έντονες μητροσυσπαστικές ιδιότητες, που έγιναν αντικείμενο ερευνών την τελευταία δεκαετία και τείνουν να την αναδείξουν ως μία από τις σημαντικότερες προσταγλανδίνες στη Mαιευτική και Γυναικολογία.

πηγές: parents.com / Μενέλαος Λυγνός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος /  iatrikionline.gr


Πηγή