Παρασκευή , 17 Ιανουάριος 2025

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας στη διάθεση της μαμάς

«Το μόνο που χρειάζεσαι είναι αγάπη. Αλλά λίγη σοκολάτα πότε δεν βλάπτει».
Charles M. Schulz

Αγαπάμε τη σοκολάτα όχι μόνο λόγω της γεύσης της. Την αγαπάμε λόγω του τρόπου που μας κάνει να νιώθουμε. Η σοκολάτα είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη τροφή που περιέχει πάνω από 1.500 βιοχημικές ουσίες.

Πολλές από αυτές είναι γνωστό ότι επηρεάζουν θετικά τη διάθεση, την υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου, γι’ αυτό θα βρείτε τη μαύρη σοκολάτα σε οποιαδήποτε λίστα με τις κορυφαίες τροφές για τον εγκέφαλο.

Είναι σπάνιο κάτι τόσο νόστιμο να είναι και υγιεινό, αλλά η μαύρη σοκολάτα αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, καθώς τονώνει τη διάθεση, προστατεύει τον εγκέφαλο, βελτιώνει τη μνήμη και την εστίαση και πολλά άλλα.

Η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο

Η μαύρη σοκολάτα ενισχύει τη μνήμη, το εύρος προσοχής, τον χρόνο αντίδρασης και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, αυξάνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί πολύ οξυγόνο, περίπου το 20% της συνολικής πρόσληψης του σώματος.

Photo by Kier In Sight on Unsplash

Η σοκολάτα τονώνει τη διάθεση

Δεν είναι μόνο επειδή έχει ωραία γεύση που η κατανάλωση σοκολάτας σας κάνει χαρούμενες. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας λειτουργεί πραγματικά χημικά για να βελτιώσει τη διάθεσή σας. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει ενώσεις που διεγείρουν τις ενδορφίνες, τις ίδιες ενώσεις που απελευθερώνονται μετά την άσκηση ή το γέλιο.

Είναι η μαύρη σοκολάτα καλή για την κατάθλιψη;

Η συχνή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει δραματικά τα συμπτώματα κατάθλιψης τόσο σε χρόνιους όσο και σε προσωρινούς πάσχοντες, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο ιατρικό περιοδικό, Depression, and Anxiety.

Σου δίνει σεροτονίνη η σοκολάτα;

Είναι αλήθεια η μαύρη σοκολάτα περιέχει και σεροτονίνη και τρυπτοφάνη.

Η μαύρη σοκολάτα απελευθερώνει ντοπαμίνη;

Η σοκολάτα περιέχει μια βασική ένωση που ονομάζεται τυραμίνη, η οποία προέρχεται από την αμινοξύ τυροσίνη. Με αυξημένα επίπεδα τυροσίνης έρχονται και αυξημένα επίπεδα ντοπαμίνης, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του κέντρου αποδοχής στον εγκέφαλο.

Με πληροφορίες από: bebrainfit.com


Πηγή