Λίγο πολύ όλοι οι νέοι γονείς και ιδιαίτερα οι νέες μαμάδες έχουν ακούσει από συγγενείς και φίλους φράσεις όπως «εάν παίρνεις αγκαλιά το μωρό κάθε φορά που κλαίει, θα το κακομάθεις» ή «πρόσεχε, εάν ταΐζεις το μωρό κάθε φορά που θέλει να φάει θα κακομάθει». Μπορούμε τελικά όντως να κακομάθουμε το νεογέννητο; Η απάντηση είναι «όχι» και οι ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν.
Τι δείχνουν πρόσφατες μελέτες;
Τα νεογέννητα κλαίνε γιατί είναι ο μόνος τρόπος να εκφράσουν τις βασικές τους ανάγκες. Κλαίνε, λοιπόν, γιατί έχουν ανάγκη το φαγητό, μία αγκαλιά, την αλλαγή πάνας και γενικά την αγάπη και την τρυφερότητα των γονιών τους. Σε αυτήν την ηλικία τα «θέλω» τους είναι τα ίδια με τις ανάγκες τους και «καθήκον» κάθε νέας μητέρας ή πατέρα είναι να ακούσει και να ανταποκριθεί σε αυτές. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο δεν κακομαθαίνετε το νεογέννητο, αλλά αντιθέτως βάζετε τα θεμέλια για μία υγιή σχέση. Επιπλέον, το νεογέννητο νιώθει ασφάλεια και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Τα μωρά δεν είναι χειριστικά
Σε αυτήν την ηλικία το μωρό δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το κλάμα ή τη γκρίνια του με τρόπο χειριστικό. Κάθε φορά που κλαίει και το παίρνετε αγκαλιά ή το ταΐζετε όταν πεινάει, το μόνο που καταλαβαίνει είναι ότι η μαμά ή ο μπαμπάς είναι κάποιος στον οποίο μπορεί να βασιστεί, ότι θα είναι πάντα εκεί και νιώθει ασφαλές.
Από ποια ηλικία μπορεί να «κακομάθει» το μωρό;
Η παραπάνω συνθήκη αλλάζει από τον έκτο περίπου μήνα κι έπειτα. Σε αυτήν την ηλικία το ότι το βρέφος θέλει κάτι, δε σημαίνει απαραίτητα ότι το έχει και ανάγκη. Για παράδειγμα, σε αυτήν την ηλικία το μωρό σας είναι πιθανό να θέλει να σας τραβήξει τα μαλλιά ή να θέλει να πάρει στα χέρια του το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης επειδή έχει όλα αυτά τα πολύχρωμα κουμπάκια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γονιός καλό είναι να θέτει όρια, πάντα προσπαθώντας όσο γίνεται να εξηγήσει τους λόγους που δεν επιτρέπει κάτι. Το μωρό λαμβάνει το μήνυμα ότι η μαμά ή ο μπαμπάς το αγαπάει, νοιάζεται για αυτό ακόμα και εάν δεν του δίνει πάντα αυτό που θέλει.
Πηγή: whattoexpect.com
Πηγή