Από μία ηλικία και έπειτα τα παιδιά δηλώνουν πολύ ξεκάθαρα ποιο είναι το αγαπημένο τους χρώμα. Μπορεί να είναι ένα από τα κλασικά χρώματα του ουράνιου τόξου ή κάποιο πιο ιδιαίτερο και εξωτικό. Σε κάθε περίπτωση, το αγαπημένο χρώμα του παιδιού συχνά γίνεται προέκταση της προσωπικότητάς του, καθώς το επιλέγει στα ρούχα του, στη διακόσμηση του δωματίου του ή ακόμα, καθορίζει και ποιες τροφές του αρέσουν και ποιες όχι.
Ανεξάρτητα πάντως από το ποιο χρώμα είναι αυτό, υπάρχει λόγος που το παιδί το έχει επιλέξει.
Τα παλαιότερα χρόνια, οι γονείς συνειδητά ή ασυνείδητα κατεύθυναν τα παιδιά τους στο ποια χρώματα να προτιμήσουν με βάση το φύλο τους. Έτσι, τα κορίτσια προτιμούσαν το ρόζ και τις αποχρώσεις του, ενώ τα αγόρια το μπλέ και άλλα πιο “αρενωπά” χρώματα. Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει και τα παιδιά επιλέγουν τα αγαπημένα τους χρώματα με βάση άλλα κριτήρια και αυτό λέει πολλά για την προσωπικότητά τους, σύμφωνα με το EduCare.
Πώς επιλέγουν λοιπόν τα παιδιά το αγαπημένο τους χρώμα;
Τα παιδιά επιλέγουν το αγαπημένο τους χρώμα με βάση το συναίσθημα που τους προκαλεί
Το κάθε χρώμα έχει και διαφορετική επίδραση στην ψυχολογία ενός ανθρώπου και τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση. Ωστόσο, η διαφορά στην επιλογή αγαπημένου χρώματος μεταξύ ενηλίκων και παιδιών, είναι ότι τα παιδιά έχουν μία τάση να έλκονται από τα πιο φωτεινά χρώματα και αυτό οφείλεται στο ότι η όρασή τους ακόμα αναπτύσσεται.
Σύφμωνα με το Sciencing, τα παιδιά προτιμούν τα πιο έντονα χρώματα γιατί μπορούν να τα διακρίνουν καλύτερα από τα πιο μουντά, όσο η όρασή τους ακόμα αναπτύσσεται. Η όραση του παιδιού αναπτύσσεται μέχρι και την ηλικία των δέκα ετών περίπου, αναφέρει το Optical Masters, και αυτός είναι κι ο λόγος που μέχρι και τότε τα περισσότερα ελκύονται από τα έντονα και πιο “ζωντανά” χρώματα.
Το κάθε ένα από αυτά τα έντονα χρώματα, προκαλεί και ένα διαφορετικό συναίσθημα στα παιδιά και μπορεί να επηρεάσει την ενεργητικότητά του. Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με το Renk Etkisi, όταν βλέπουμε ένα χρώμα “ο εγκέφαλος εκκρίνει ορμόνες που επηρεάζουν τα συναισθήματα, την πνευματική διαύγεια και τα επίπεδα ενέργειας”. Συμπρασματικά, δεν είναι περίεργο που χρώματα όπως είναι το μπλε, το ροζ, το μωβ και το πράσινο συγκαταλέγονται στα αγαπημένα χρώματα των παιδιών, δεδομένου ότι το κάθε ένα προκαλεί αισθήματα ηρεμίας σε μυαλό και σώμα και κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ασφάλεια και προστασία.
Πηγή φωτογραφίας: unsplash.com / Senjuti Kundu
Τα παιδιά χρησιμοποιούν τα χρώματα για την κοινωνικοποίησή τους
Αν και δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο γιατί ένα παιδί επιλέγει ένα χρώμα ως το αγαπημένο του, πολλά παιδιά κάνουν αυτην την επιλογή με βάση τα αγαπημένα χρώματα των φίλων τους. Ο λόγος είναι απλός. Κάθε παιδί θέλει να ενταχθεί σε ένα σύνολο, να κοινωνικοποιηθεί.
Και αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση που οι προτιμήσεις τους παιδιού καθορίζονται από τις προτιμήσεις των φίλων του. Για παράδειγμα, τα παιδιά στα οποία αρέσουν οι δεινόσαυροι, χάνουν το ενδιαφέρον τους για αυτό το θέμα στην ηλικία των πέντε ή έξι ετών. Εν μέρει, σύμφωνα με το CNN Science, αυτό γίνεται γιατί οι κοινωνικός κύκλος τους πιθανά δεν δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον για τους δεινοσαύρους.
Με τον ίδιο τρόπο, τα παιδιά που επιλέγουν το αγαπημένο τους χρώμα ως το αγαπημένο χρώμα των φίλων τους, το κάνουν επειδή θέλουν να “ταιριάξουν”.
Πηγή φωτογραφίας: unsplash.com / Mike Petrucci
Τα χρώματα αντιπροσωπεύουν αγαπημένους χαρακτήρες
Τα περισσότερα παιδιά μεγαλώνουν έχοντας έναν αγαπημένο σουπερ ήρωα ή μία φιγούρα που βλέπουν στην τηλεόραση. Εάν ο σουπερ ήρωας ή ο όποις αγαπημένος χαρακτήρας των παιδιών έχει συνδεθεί με ένα συγκεκριμένο χρώμα (οπως για παράδειγμα ο spiderman με το κόκκινο), είναι πολύ πιθανό αυτό το χρώμα να γίνει και το αγαπημένο του παιδιού.
Σύμφωνα με το Real Shades, πολλες ψυχολογικές μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά επιλέγουν ως αγαπημένο τους χρώμα, το αγαπημένο χρώμα αυτών που θαυμάζουν ή έχουν ως πρότυπο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα παιδιά να συνδέονται συναισθηματικά με το αγαπημένο τους χρώμα για όσο διάστημα θαυμάζουν και τον εκάστοτε χαρακτήρα, αλλά όταν το ξεπεράσει, το ίδιο θα συμβεί και με την αδυναμία του στο χρώμα. Συνεπώς, δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα παιδιά συχνά αλλάζουν προτιμήσεις όσον αφορά τα χρώματα όσο μεγαλώνουν και έχουν άλλα ενδιαφέρονται από αυτά που είχαν όταν ήταν πιο μικρά.
Πηγή: moms.com
Πηγή