Σάββατο , 11 Ιανουάριος 2025

Τι είναι η κωνοειδής εκτομή του τραχήλου της μήτρας;

Τι επιτυγχάνεται δια της κωνοειδούς εκτομής του τραχήλου με αγκύλη διαθερμίας (Loop);

Με την επέμβαση αυτή αφαιρείται από τον τράχηλο της μήτρας ένα τεμάχιο κωνοειδούς σχήματος.

Ο αγγλικός όρος για την επέμβαση είναι το ακρωνύμιο L.E.E.P. (Loop Electrosurgical Excision Procedure).

Για την κωνοειδή εκτομή του τραχήλου με αγκύλη διαθερμίας (Loop) ο ιατρός χρησιμοποιεί ειδικό ηλεκτρόδιο, όπως αυτό, που απεικονίζεται παρακάτω, δια του οποίου τέμνει («κόβει») το τμήμα του τραχήλου, ενώ ταυτόχρονα καυτηριάζεται και το τραύμα του τμήματος του τραχήλου, που παραμένει (ονομάζεται «κολόβωμα»), ώστε να αποτραπεί η αιμορραγία.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για την κωνοειδή εκτομή του τραχήλου με αγκύλη διαθερμίας (Loop);

Η επέμβαση αυτή συστήνεται, αν στον τράχηλο έχουν εντοπισθεί Υψηλού βαθμού Προκαρκινικές αλλοιώσεις. Πρόκειται για αλλοιώσεις, που εντοπίζονται στον ιστό, ο οποίος καλύπτει τον τράχηλο της μήτρας τόσο εξωτερικά, όσο και τον αυλό του (το «εσωτερικό» του σωλήνα δηλαδή). Υφίστανται αυξημένες πιθανότητες οι αλλοιώσεις αυτές να εξελιχθούν σε καθαυτό καρκίνο.

Η κωνοειδής εκτομή του τραχήλου με αγκύλη διαθερμίας (Loop) συστήνεται, ώστε οι εν λόγω αλλοιώσεις να αφαιρεθούν και να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Επιπροσθέτως, το αφαιρεθέν κωνοειδούς σχήματος τμήμα του τραχήλου αποστέλλεται για παθολογοανατομική εξέταση, ώστε αφενός να επιβεβαιωθεί ο βαθμός της αλλοίωσης, αλλά και η έκτασή της.

Πώς εντοπίζουμε τις προκαρκινικές αλλοιώσεις, ώστε να γίνει σύσταση για κωνοειδή εκτομή του τραχήλου με αγκύλη διαθερμίας (Loop);

Οι πρώτες ενδείξεις για ενδεχόμενη ύπαρξη τέτοιου είδους αλλοιώσεων προκύπτουν από το test Παπανικολάου, καθώς και από το HPV – DNA test, ενώ η επιβεβαίωση της ύπαρξης αυτών επιτυγχάνεται δια της κολποσκόπησης.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε, πως είναι δύσκολος ο εντοπισμός τοιούτων αλλοιώσεων στον αυλό του τραχήλου, καθότι το τμήμα αυτό δεν είναι ορατό κατά την κολποσκόπηση και – φυσικά – εξ αυτού δεν δυνάμεθα να λάβουμε βιοψίες, οι οποίες θα επιβεβαίωναν την ύπαρξη τους. Έτσι δεν είναι σπάνιο να συστηθεί τελικά η διενέργεια Loop, ακόμα και αν δε υπάρχει κολποσκοπική επιβεβαίωση της ύπαρξης υψηλού βαθμού προκαρκινικών αλλοιώσεων, αλλά μόνο επί τη βάσει επαναλαμβανόμενων «υπόπτων» αποτελεσμάτων στο test Παπανικολάου.

Τι να περιμένω μετά την επέμβαση;

Συχνά μετά την κωνοειδή εκτομή του τραχήλου με αγκύλη διαθερμίας (Loop) εμφανίζεται:

  • ένα υδαρές ροδόχρου (ροζ) υγρό εκρέον του κόλπου
  • ήπιο κοιλιακό άλγος
  • μελανοκίτρινο (μαυροκίτρινο) κολπικό έκκριμα (κολπικό υγρό), που συνήθως οφείλεται στην εφαρμογή της αιμοστατικής πάστας Monsel, με την οποία επαλείφεται το τραύμα του τραχήλου μετά το πέρας της επέμβασης, ώστε να αποτραπεί η μετεγχειρητική αιμορραγία.

Η επέμβαση αυτή έχει βραχυπρόθεσμες επιπλοκές;

Οι άμεσες συνέπειες αφορούν περίπου το 1% με 2% των περιπτώσεων και περιλαμβάνουν:

  • έντονη αιμορραγία
  • επιμόλυνση του τραύματος, η οποία συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή δυσωδών κολπικών υγρών

Για το λόγο αυτό, συστήνεται στη γυναίκα να αποφύγει να σηκώνει υπερβολικά βάρη για τουλάχιστον 2 εβδομάδες από την επέμβαση (αυξάνει την πιθανότητα αιμορραγίας).

Επιπροσθέτως, η χειρουργηθείσα λαμβάνει μετά το πέρας της επέμβασης αντιβιοτική αγωγή, ώστε να αποτραπεί κατά το δυνατόν το ενδεχόμενο επιμόλυνσης.

Συστήνεται εξάλλου η αποφυγή εισαγωγής στον κόλπο οτιδήποτε (π.χ. ταμπόν ή κολπικές πλύσεις) καθώς και η σεξουαλική επαφή για τουλάχιστον 4 εβδομάδες από την επέμβαση. Η εισαγωγή κάποιου αντικειμένου εντός του κόλπου ή η σεξουαλική επαφή αυξάνουν αφενός μεν τις πιθανότητες επιμόλυνσης του τραύματος, αφετέρου τις πιθανότητες αφαίρεσης της επί του τραύματος σχηματισθείσας εσχάρας (έτσι ονομάζεται ο ξεραμένος ιστός – η «κρούστα» – που σχηματίζεται επί του τραύματος), οπότε και αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης αιμορραγίας.

Αν εμφανιστεί έντονη αιμορραγία μετά από την επέμβαση, τότε συνιστάται να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας, διότι ενδέχεται να χρειαστεί καυτηριασμός του κολοβώματος του τραχήλου ή εκ νέου επάλειψή του με αιμοστατική πάστα Monsel.

Ποιες είναι η μακροπρόθεσμες συνέπειες της επέμβασης;

H αφαίρεση τμήματος του τραχήλου ενδέχεται να έχει δύο ανεπιθύμητες μακροπρόθεσμες συνέπειες:

  • Αύξηση των πιθανοτήτων για πρόωρο τοκετό
  • Αύξηση των πιθανοτήτων υπογονιμότητας εξαιτίας της αλλοίωσης της ανατομίας του τραχήλου της μήτρας, οπότε και δυσχεραίνεται η διέλευση των σπερματοζωαρίων κατά τη γονιμοποίηση.

Επομένως, στην απόφασή του για σύσταση υποβολής της γυναίκας σε Loop ο ιατρός συνυπολογίζει και την ηλικία αυτής, καθώς και το αν έχει αποπερατώσει την τεκνοποιία.

Αφού υποβληθώ σε κωνοειδή εκτομή τμήματος του τραχήλου με αγκύλη διαθερμίας (Loop), χρειάζεται να συνεχίσω να παρακολουθούμαι τακτικά;

Η αφαίρεση της όποιας προκαρκινικής αλλοίωσης από τον τράχηλο της μήτρας σας μειώνει δραματικά τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου στην περιοχή. Εντούτοις, η «λέξη – κλειδί» στην πρόταση αυτή είναι «μειώνει» τις πιθανότητες.

Η επέμβαση αυτή σε καμία περίπτωση δεν εξαλείφει πλήρως τις πιθανότητες αυτές. Η προκαρκινική αλλοίωση ενδέχεται να «υποτροπιάσει», δηλαδή να εμφανιστεί ξανά, ειδικά αν έχετε προσβληθεί από κάποιο από τα στελέχη του HPV, που κατατάσσονται μεταξύ των στελεχών «υψηλού κινδύνου», όπως το 16 και το 18. Επομένως, η παρακολούθησή σας συνιστάται να συνεχιστεί και μετά από το Loop με τακτικό test Παπανικολάου και κατά περίπτωση με HPV – DNA test και κολποσκόπηση.

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας


Πηγή