Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Τοκετός με επισκληρίδιο: Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά

Η επισκληρίδιος είναι μία μορφή τοπικής αναισθησίας, δρα δηλαδή απευθείας στην περιοχή του πόνου.

Είναι η συνηθέστερα χρησιμοποιούμενη και πιο αποτελεσματική αναλγησία για τον τοκετό. Είναι ιδιαίτερα συχνή στις πρωτότοκες γυναίκες και στις γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν με καισαρική τομή καθώς η επισκληρίδιος είναι μια εναλλακτική λύση από την γενική αναισθησία, επιτρέποντάς τους να δουν το μωρό τους μόλις γεννηθεί , να το κρατήσουν και να το θηλάσουν.

Ο συνήθης συνδυασμός φαρμάκων είναι το τοπικό αναισθητικό μπουπιβοκαϊνη και ένα οπιοειδές.

Υπέρ
Η επισκληρίδιος προσφέρει πλήρη αναλγησία στο 90% των περιπτώσεων. Στο 10% παραμένει κάποιος πόνος αλλά το επίπεδο της ενόχλησης είναι πολύ βελτιωμένο. Αφού τοποθετηθεί η επισκληρίδιος, αν χρειαστεί επέμβαση, όπως εμβρυουλκία ή καισαρική, μπορεί να ενισχυθεί, ώστε να αποφευχθεί η γενική αναισθησία.

Κατά
Εκτός αν κάνετε περιπατητική επισκληρίδιο (είναι πιο ήπια και αφήνει την αίσθηση των ποδιών), δεν θα μπορείτε να κινείστε γιατί δεν θα έχετε την αίσθηση ή θα νιώθετε έντονο βάρος στα πόδια, πράγμα που μπορεί να επιβαρύνει τον τοκετό. Επίσης, δεν θα μπορείτε να κάνετε μπάνιο ή να χαλαρώσετε στο νερό.

Μερικές γυναίκες ανησυχούν μήπως έχουν παρατεταμένο πόνο στη μέση, μούδιασμα ή ακόμα και παράλυση! Δεν υπάρχουν όμως στοιχεία για κάτι τέτοιο. Κατά την επισκληρίδιο και μετά μπορεί να έχετε πονοκέφαλο και υπόταση, χωρίς όμως να επηρεάζεται το μωρό.
Οι γυναίκες που κάνουν επισκληρίδιο έχουν μακρύτερο τοκετό και είναι πιθανότερο να χρειαστούν εμβρυουλκία.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε
– Αν και μερικές γυναίκες φοβούνται τον πόνο της επισκληρίδιου περισσότερο από τον πόνο της γέννας, μόλις την κάνουν ανακουφίζονται. Η αλήθεια είναι πώς δεν θα αισθανθείτε τη βελόνα, αφού στην περιοχή θα σας έχει τοποθετηθεί πρώτα κάποιο αναισθητικό. Το μόνο που θα νιώσετε είναι να διαπερνά στην αρχή το σώμα σας κάτι σαν ηλεκτρικό ρεύμα ενώ μετά από 3-5 λεπτά οι πόνοι θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας και τις ωδίνες θα τις βλέπετε μόνο στο μηχάνημα, αφού ούτε καν θα τις νιώθετε.

-Σύμφωνα με τους περισσότερους γιατρούς, ποτέ και καμία γυναίκα δεν έχει κουνηθεί κατά τη διάρκεια της ένεσης καθώς όλες ακολουθούν κατά γράμμα τις συμβουλές του γιατρού. Ακόμη και αν γίνει κάποια σύσπαση κατά τη διάρκεια, είναι ελεγχόμενη, οπότε και πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα.


Πηγή