Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

Το παιδικό βιβλίο πρέπει να είναι διασκέδαση και όχι καταναγκασμός

Τα οφέλη του να διαβάζουμε στο παιδί είναι πολλά και σημαντικά.

Το παιδικό παραμύθι βοηθάει το παιδί να εξελιχθεί γλωσσικά, γνωστικά και ψυχο-συναισθηματικά. Είναι ένας τρόπος να μαθαίνει για τα δύσκολα της ζωής μέσα σε ασφαλές και όχι τόσο στρεσογόνο πλαίσιο αλλά με τη θέρμη που θα προσφέρει η παρουσία της μαμάς ή του μπαμπά.

Γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουν οι γονείς στα παιδιά παραμύθια

Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στα οποία οι γονείς τους διάβαζαν παραμύθια ως μέρος μιας ρουτίνας ύπνου ήταν καλύτερα προετοιμασμένα για τη μετέπειτα σχολική ζωή. Η επαφή των παιδιών από νωρίς με τα βιβλία έχει ως αποτέλεσμα να γνωρίζουν πώς να γυρίζουν τις σελίδες, να διαβάζουν από αριστερά προς τα δεξιά και να “ακολουθούν” τις λέξεις στις σελίδες. Ωστόσο το πλέον σημαντικό όφελος που θα αποκομίσει το παιδί από την ανάγνωση του παιδικού παραμυθιού είναι η σύνδεσή του μαζί μας.

Η αίσθηση της χαλάρωσης, του μοιράσματος της ίδιας ιστορίας, της συζήτησης μετά ή των αποριών που μπορεί να προκύψουν από την ιστορία…η γλυκιά νύστα στον ώμο του μπαμπά ή της μαμάς με τη φωνή τους να διαβάζει μια ιστορία…τα παιδιά δεν ζητούν τίποτε παραπάνω από αυτή τη σύνδεση μαζί σας. Τα 15 λεπτά που ανενόχλητοι θα κάτσουμε με το μικρό μας και θα είμαστε 100% μαζί του είναι αρκετά για να γεμίσουν την συναισθηματική του κούπα και να το ξεκουράσουν.

paidiko vivlio apolavsi oxi katanagasmos1

Πρέπει να πιέζουμε το παιδί να διαβάζει; 

Τί γίνεται όμως στις περιπτώσεις που επειδή το παιδί πλέον μπορεί να διαβάσει μόνο του, ο γονέας θα του πει να διαβάσει εκείνο δυνατά; Είναι το ίδιο! θα σκεφτείτε…όχι δεν είναι αγαπητοί μου γονείς! Το παιδί εξετάζεται και κρίνεται όλη μέρα, δεν του χρειάζεται λίγη ακόμη εξάσκηση! Σύνδεση και χαλάρωση επιζητά από την επαφή σας!

Ή ενδεχομένως βλέπουμε και περιπτώσεις όπου το παιδί δεν θα θέλει καθόλου να διαβάσει κάτι και εκεί θα υπάρξει μια μικρή σύγκρουση με τον γονέα…αξίζει να πιέζουμε λέτε;

Όχι είναι η απάντηση…τίποτε δεν αξίζει τη ρήξη στη σχέση σας! Ναι, το ιδανικό θα ήταν να καθόσασταν αγκαλιά στο ζεστό κρεβάτι με το παραμύθι στο χέρι αλλά το παιδί που δεν το επιθυμεί δεν χρειάζεται να το υποστεί. Θα βρεθούν και άλλοι τρόποι να εξελίξει το λεξιλόγιό του, όπως το να του μιλάτε συχνά, να το ρωτάτε να πει τη γνώμη του χωρίς κριτική ή να βλέπετε μαζί ντοκιμαντέρ και ταινίες όπου κατόπιν θα μπορείτε να τις συζητάτε.

Επίσης, δεχόμενοι τη διαφορετικότητα κάθε παιδιού, αξίζει να εξερευνήσουμε τί τον βοηθάει να χαλαρώσει και να εκτονωθεί μετά από μια γεμάτη ερεθίσματα ημέρα: ίσως ζωγραφίζατε παρέα, ίσως φτιάχνατε κάποιο lego σπιτἀκι στο κρεβάτι αγκαλιά, ίσως παίζατε με μια μαριονέτα και να εξιστορούσατε προφορικά ένα παραμύθι.

Το παιδικό βιβλίο έχει τόσα οφέλη για τη φαντασία, το λεξιλόγιο και την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης στο παιδί μας και πράγματι αξίζει τη προσπάθεια να το μυήσετε στον κόσμο των βιβλίων (αλήθεια εσείς διαβάζετε βιβλία;). Παρόλα αυτά, πιέζοντας για κάτι που ῾στα χαρτιά῾ είναι ωφέλιμο αλλά μέσα από τσακωμούς και σύγκρουση δεν θα είναι, χαλάτε τις πολύτιμες ώρες με το παιδί σας.

Τίποτε στο κόσμο δεν το αξίζει αυτό, έτσι δεν είναι;

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr 
Blog: psuxislogos.blogspot.com 

afieroma paidiko vivlio


Πηγή