Η γέννηση ενός παιδιού σηματοδοτεί το ξεκίνημα ενός νέου κεφαλαίου στη ζωή μας και ειδικά το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό, είναι περίοδος προσαρμογής και ανάρρωσης για τη νέα μαμά.
Το σαράντισμα είναι ένα πολύ παλιό έθιμο που περνάει από τη μία γενιά στην άλλη και έχει τις ρίζες του στην εκκλησία. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έθιμο λοιπόν, τις πρώτες σαράντα μέρες μετά τον τοκετό, η λεχώνα και το μωρό δεν πρέπει να βγουν από το σπίτι, ούτε να επισκεφτούν κάποιο άλλο γιατί θεωρείται γρουσουζιά και ενδέχεται κάτι κακό να συμβεί σε εκείνη ή το παιδί.
Την σαρακοστή πια μέρα, η μητέρα, μαζί με τη γιαγιά πηγαίνουν το παιδί στην εκκλησία να πάρει την ευχή από τον παπά, ο οποίος παίρνει το μωρό μέσα στο ιερό και το κάνει τρεις βόλτες γύρω από την Αγία Τράπεζα.
Τι συμβολίζει το σαράντισμα
Σύμφωνα με το vimaorthodoxias.gr το σαράντισμα είναι η προτύπωση της Υπαπαντής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και οι γυναίκες συμβολίζουν την Παναγία, η οποία έφερε στις αγκάλες της τον Υιόν της και τον πρόσφερε στον ναό ως θυσίαν «ευπρόσδεκτη».
Κατά το πρότυπο της Παναγίας, λοιπόν, η μητέρα έπειτα από σαράντα ημέρες πηγαίνει το βρέφος στο ναό για δυο λόγους. Πρώτον, για να εισάγει το βρέφος στο ναό, ώστε αυτό να μπορεί στη συνέχεια να βαπτισθεί και να συμμετάσχει στην εν Χριστώ λατρευτική ζωή, και δεύτερον για να καθαρισθεί και αυτή “από πάσης αμαρτίας και από παντός ρύπου…ίνα αξιωθεί ακατακρίτως μετασχείν των αγίων Μυστηρίων”. Με αυτό τον τρόπο εισέρχεται στην κανονική εκκλησιαστική ζωή, που λόγω της γέννας στερήθηκε για σαράντα ημέρες. Όλα αυτά γίνονται προς μίμηση του σαραντισμού του Κυρίου.
Το σαράντισμα του μωρού, ακόμη και σήμερα τηρείται από πολλές νέες μητέρες. Ωστόσο, οι γνώμες διίστανται για το τι ισχύει πραγματικά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο έθιμο δημιουργήθηκε ακριβώς για να δοθεί χρόνος στη λεχώνα να αναρρώσει από τον τοκετό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν βγει εκτός σπιτιού πριν το σαράντισμα θα συμβεί κάτι κακό.
Το πιο σημαντικό πάντως σύμφωνα και με τους ειδικούς, είναι η καλή ψυχολογίας της νέας μαμάς. Η καλή ψυχολογική της κατάσταση επηρεάζει και το μωρό και αν αυτή μπορεί να επιτευχθεί με μία βόλτα ή έναν περίπατο, δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνει.
Πηγή