Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδίως στο πρώτο τρίμηνο, κινδυνεύετε από τροφογενείς λοιμώξεις, που μπορεί να μεταδοθούν στο μωρό. Αν, όμως, προσέξετε και ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές θα μπορέσετε να αποφύγετε ό,τι είναι απαγορευμένο.
Μπορεί να μην ξέρετε ακριβώς τι επιτρέπεται να φάτε και τι όχι κατά τη διάρκεια της κύησης γι’ αυτό και εμείς σας παραθέτουμε παρακάτω κάποιες τροφές που οφείλετε να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.
- Όλα τα μη παστεριωμένα τυριά, τη φέτα, τα τυριά τύπου ροκφόρ, ακόμα κι αν είναι παστεριωμένα.
- Το γάλα γίδας ή πρόβατου και τα παράγωγά τους.
- Όλα τα φρέσκα πατέ. Τα κονσερβοποιημένα πατέ θεωρούνται ασφαλή.
- Τα προμαγειρεμένα κατεψυγμένα φαγητά και πουλερικά που δεν μπορούν να ξαναζεσταθούν με ασφάλεια.
- Τα ωμά και μισοψημένα αυγά ή προϊόντα που τα περιέχουν, όπως τα γλυκά, η σπιτική μαγιονέζα και η σάλτσα hollandaise.
- Το ωμό κρέας, τα φιλέτα ταρτάρ ή το προσούτο.
- Τα ωμά ψάρια και και το σούσι.
- Τα ωμά και μισοψημένα όστρακα, όπως τα στρείδια, τα μύδια τα καβούρια και οι γαρίδες.
Δηλαδή; Δεν είναι ασφαλή τα ψάρια και τα όστρακα;
Τα ψάρια όχι μόνο είναι ασφαλή αλλά είναι και σημαντικές πηγές θρεπτικών συστατικών και θα πρέπει να επιδιώκετε την κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων ψαριού την εβδομάδα, εκ των οποίων η μία να περιλαμβάνει ψάρι με πολλά λιπαρά.
Αυτά που θα πρέπει να καταργήσετε είναι τα ωμά ψάρια και όστρακα. Επίσης να αποφύγετε τον ξιφία και να τρώτε κονσέρβες τόνου. Το ψάρι αυτό περιέχει μεθυλικό υδράργυρο, μια χημική ουσία που μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα του υπό ανάπτυξη μωρού σας.
πηγή: Η βίβλος της εγκυμοσύνης από τις εκδόσεις Ψυχογιός
Πηγή