Η υπέρταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μία άλλη σοβαρή κατάσταση κατά τη διάρκεια της κύησης, την Προεκλαμψία. Οι υπερτασικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη είναι από τις πιο συχνές ιατρικές επιπλοκές, και επηρεάζουν ποσοστό 5-10% παγκοσμίως.
Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες με Υπέρταση εγκυμοσύνης, διανύουν υγιή περίοδο εγκυμοσύνης και έχουν υγιή μωρά. Όμως, η υψηλή πίεση κατά την κύηση μπορεί να είναι ένδειξη άλλων, πολύ πιο επιβλαβών παθήσεων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας νωρίς και συχνά κατά την εγκυμοσύνη, ώστε τόσο εσείς όσο και το μωρό σας, να διαφυλαχθείτε υγιείς.
Οι διαφορετικοί τύποι Υπέρτασης στην εγκυμοσύνη
Η Υπέρταση Κύησης μπορεί να πάρει αρκετές μορφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – οι παρακάτω τρεις, είναι οι πιο συνήθεις:
- Χρόνια Υπέρταση: Γυναίκες που έχουν υψηλή πίεση (πάνω από 140/90) πριν την εγκυμοσύνη, νωρίς στο ξεκίνημα της εγκυμοσύνης (πριν τις 20 εβδομάδες), ή εξακολουθούν να έχουν υπέρταση και μετά τον τοκετό.
- Υπέρταση της Κύησης: Υψηλή πίεση που αναπτύσσεται μετά την 20η εβδομάδα της κύησης, και υποχωρεί μετά τον τοκετό.
- Προεκλαμψία: Τόσο η χρόνια υπέρταση όσο και η υπέρταση κύησης, μπορεί να οδηγήσουν στη σοβαρή κατάσταση της προεκλαμψίας, μετά την 20η εβδομάδα. Οι ενδείξεις, εκτός από την υψηλή πίεση, περιλαμβάνουν και εύρεση πρωτεΐνης στα ούρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει μητέρα και έμβρυο σε σοβαρές επιπλοκές, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Ποιές γυναίκες είναι πιθανό να αναπτύξουν Υπέρταση στην εγκυμοσύνη;
Οι παρακάτω κατηγορίες γυναικών, μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο:
- 1η Εγκυμοσύνη
- Γυναίκες των οποίων η μητέρα ή η αδελφή, είχαν υπέρταση κύησης
- Γυναίκες που κυοφορούν πάνω από ένα έμβρυο
- Γυναίκες νεώτερες των 20 ετών ή μεγαλύτερες των 40
- Γυναίκες που είχαν υψηλή πίεση ή νεφρική νόσο, πριν την εγκυμοσύνη
- Συγκεκριμένες αυτοάνοσες παθήσεις
Ποιά είναι τα συμπτώματα στην Υπέρταση Κύησης;
Ταχεία ή ξαφνική αύξηση βάρους, υψηλή πίεση, και πρήξιμο (στα χέρια, στα πέλματα των ποδιών και στο πρόσωπο), όλα είναι συμπτώματα της Υπέρτασης Κύησης. Λίγο πρήξιμο είναι φυσιολογικό κατά την εγκυμοσύνη. Εάν όμως το πρήξιμο δεν υποχωρεί κι επίσης συνοδεύεται με κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας.
Επιπλέον συμπτώματα της Υπέρτασης Κύησης (PIH) είναι: κοιλιακός πόνος, δυνατοί πονοκέφαλοι, αλλαγή στα αντανακλαστικά σας, μειωμένη ποσότητα ούρων ή καθόλου ούρα, αίμα στα ούρα, ζαλάδες, υπερβολικοί έμετοι και υπερβολική ναυτία, καθώς και κηλίδες στην όρασή σας όταν κοιτάζετε κάπου.
Πώς μπορώ να γνωρίζω εάν πάσχω από Υπέρταση στην εγκυμοσύνη;
Σε κάθε προγεννητικό έλεγχο, ο γιατρός θα ελέγξει την πίεσή σας και τα επίπεδα ούρων. Για παράδειγμα, η εξέταση για προεκλαμψία, είναι η ανίχνευση πρωτεΐνης στα ούρα. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ελέγξει τους νεφρούς σας, το ήπαρ, τις λειτουργίες πήξης αίματος, να ζητήσει επιπλέον αιματολογικό έλεγχο, να ελέγξει την ανάπτυξη του εμβρύου με υπερηχογράφημα, και να κάνει υπέρηχο Doppler για να μετρήσει την επαρκή ροή αίματος προς τον πλακούντα.
Με ποιο τρόπο αντιμετωπίζεται η Υπέρταση στην εγκυμοσύνη;
Ίσως να μη χρειαστεί καμμία ιδιαίτερη αντιμετώπιση για την υπέρταση κύησης, αν και σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να δοθεί φάρμακο πίεσης. Ο γιατρός σας θα παρακολουθεί την πίεσή σας καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και θα σας επιβλέπει γενικά, ώστε να προλάβει την προεκλαμψία και τις επικίνδυνες επιπλοκές της.
Η περαιτέρω αντιμετώπιση εξαρτάται από το πόσο κοντά βρίσκεστε στην ημερομηνία τοκετού, και την σοβαρότητα της υπερτασικής διαταραχής. Εάν βρίσκεστε κοντά στην ολοκλήρωση της κύησης και το μωρό είναι ανεπτυγμένο επαρκώς, ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να επισπεύσει τη γέννησή του.
Εάν έχετε ήπια υπέρταση και το μωρό σας δεν έχει ακόμα επαρκώς αναπτυχθεί, ο γιατρός σας είναι πιθανό να συστήσει τα παρακάτω:
- Αναπαύεστε ξαπλώνοντας στο αριστερό σας πλευρό, ώστε το βάρος του μωρού να μην επιβαρύνει τα σημαντικότερα αιμοφόρα αγγεία σας.
- Αυξήστε τον αριθμό των προγεννητικών ελέγχων.
- Καταναλώστε λιγότερο αλάτι.
- Πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα.
Εάν έχετε σοβαρή υπέρταση, ο γιατρός σας μπορεί να προσπαθήσει να την αντιμετωπίσει με φάρμακο πίεσης, μέχρι την ώρα που θα είσαστε σε θέση να γεννήσετε χωρίς κίνδυνο. Σοβαρή υπέρταση κύησης με πίεση μεγαλύτερη του 160-180 / 110mmHg (μέτρηση σε χιλιοστά υδραργύρου) σε μία έγκυο γυναίκα, αποτελεί έκτακτη ανάγκη και επιβάλλεται η άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Με ποιο τρόπο η Υπέρταση στην εγκυμοσύνη επηρεάζει το μωρό μου κι εμένα;
Η Υπέρταση κατά την εγκυμοσύνη, θέτει σε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών τόσο τη μητέρα, όσο και το έμβρυο. Οι συνέπειες μπορεί να είναι από ήπιες έως σοβαρές. Ίσως και να μη δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Ή μπορεί να:
- Βλάψει τους νεφρούς σας και άλλα όργανα
- Να μειώσει τη ροή του αίματος στον πλακούντα, που σημαίνει ότι το μωρό σας λαμβάνει λιγότερο οξυγόνο και λιγότερες θρεπτικές ουσίες
- Να κάνει το μωρό σας να γεννηθεί μικρότερο ή να γεννηθεί συντομότερα
- Να σας βάλει σε κίνδυνο πιθανής καρδιοπάθειας ή υπέρτασης μελλοντικά
- Σε σοβαρές περιπτώσεις, η υπέρταση κύησης οδηγεί σε προεκλαμψία. Μπορεί να βλάψει τον πλακούντα, τον εγκέφαλό σας, το ήπαρ και τους νεφρούς. Η προεκλαμψία μπορεί να οδηγήσει σε εκλαμψία, μία σπάνια και σοβαρή κατάσταση που προκαλεί κρίσεις και κώμα – ακόμα και θάνατο.
Πώς μπορώ να προλάβω την Υπέρταση κύησης:
Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποιος σίγουρος τρόπος ώστε η υπέρταση της εγκυμοσύνης να προληφθεί και να αποφευχθεί. Κάποιοι συνεισφέροντες παράγοντες είναι δυνατό να ελεγχθούν, ενώ άλλοι όχι. Ακολουθήστε τις συστάσεις του γιατρού σας σχετικά με τη διατροφή και την άσκηση.
Κάποιοι τρόποι με τους οποίους θα βοηθούσατε στην αποφυγή της υπέρτασης στην κύηση, περιλαμβάνουν τα εξής:
- Καταναλώστε με μέτρο το αλάτι (μόνον όσο χρειάζεται για τη γεύση)
- Πίνετε το λιγότερο 8 ποτήρια νερού την ημέρα
- Αυξήστε την ποσότητα πρωτεΐνης που καταναλώνετε, και μειώστε τα τηγανητά και το πρόχειρο φαγητό.
- Ξεκουράζεστε επαρκώς
- Ασκείστε τακτικά
- Υψώστε τα πόδια σας πάνω σε ένα σκαμπό ενώ κάθεστε, αρκετές φορές την ημέρα
- Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ
- Αποφύγετε τα αναψυκτικά, και τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη
- Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει κάποιο φάρμακο, ή διατροφικά συμπληρώματα
Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να φέρουν στον κόσμο ένα υγιές μωρό, ακόμα και αν έχουν διαγνωστεί με υπέρταση κύησης, ειδικά αν η διάγνωση έγινε εγκαίρως. Βεβαιωθείτε ότι δεν θα παραλείψετε κανέναν προγεννητικό έλεγχο, ώστε ο γιατρός σας να είναι σε θέση να επιβλέπει στενά την πίεσή σας αλλά και τη γενική σας υγεία. Μπορεί επίσης να θελήσετε να επισκεφθείτε και έναν καρδιολόγο για επιπλέον έλεγχο και αντιμετώπιση της υπέρτασης, με φάρμακα που ενδείκνυνται και είναι ασφαλή για την εγκυμοσύνη.
Ευχαριστούμε την Καρδιολόγο Dr.Med. Carolin Sonne για τις πολύτιμες πληροφορίας.
Για ραντεβού και απορίες, καλέστε: 210 – 8023023. Εναλλακτικά επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.carolinsonne.com και την επίσημη σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/Dr.Sonne
Πηγή