Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024

Υπνοβασία στα παιδιά: Χρήσιμες συμβουλές για γονείς

Τι είναι η υπνοβασία;

Η υπνοβασία είναι όταν ένα παιδί ξυπνάει εν μέρει από τον ύπνο του και περπατάει τριγύρω στο σπίτι, αλλά ακόμα κοιμάται. Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών θα υπνοβατήσει σε κάποια φάση της ζωής του. Η υπνοβασία συμβαίνει συνήθως μεταξύ των ηλικιών τεσσάρων και οκτώ ετών και τα παιδιά την ξεπερνούν.

Η υπνοβασία συμβαίνει σε υγιή παιδιά και συνήθως δεν σχετίζεται με σημαντικά συναισθηματικά ή ψυχολογικά προβλήματα. Συχνότερα συμβαίνει αργά το βράδυ (και συνήθως κατά τα πρώτα στάδια του ύπνου).

Εάν το παιδί σας υπνοβατεί, βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι ασφαλές και βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει τακτική ρουτίνα ύπνου.

Μερικοί επιστήμονες εικάζουν ότι προκαλείται από την προσπάθεια του εγκεφάλου να μεταβεί απευθείας από τον βαθύ ύπνο (NREM) στην εγρήγορση, αντί να περάσει στα τα επόμενα στάδια του κύκλου ύπνου.

Εάν η υπνοβασία αποτελεί πρόβλημα για εσάς ή το παιδί σας, δοκιμάστε αυτές τις προτάσεις!

Κάντε το περιβάλλον ασφαλές

Εάν η υπνοβασία έχει οδηγήσει σε τραυματισμούς ή μπορεί να το κάνει, λάβετε υπόψη αυτές τις προφυλάξεις: Κλείστε και κλειδώστε όλα τα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες πριν τον ύπνο.

Μπορείτε ακόμη να κλειδώσετε τις εσωτερικές πόρτες ή να τοποθετήσετε συναγερμούς ή κουδούνια στις πόρτες. Μπλοκάρετε τις πόρτες και οπωσδήποτε τις σκάλες, και απομακρύνετε τα ηλεκτρικά καλώδια ή βάλτε κάλυμμα στις πρίζες.

Εάν έχετε διώροφο σπίτι, βάλτε το παιδί σας να κοιμηθεί στον κάτω όροφο. Τοποθετήστε αιχμηρά ή εύθραυστα αντικείμενα μακριά. Εάν το παιδί σας υπνοβατεί, ποτέ μην το αφήνετε να κοιμάται σε κουκέτα.

Οδηγήστε απαλά το άτομο που κάνει υπνοβασία στο κρεβάτι. Δεν είναι απαραίτητο να ξυπνήσετε το άτομο. Αν και δεν είναι επικίνδυνο για το άτομο να ξυπνήσει, μπορεί να είναι ενοχλητικό εάν μπερδευτεί και αποπροσανατολιστεί, και πιθανώς θα ταραχθεί.

Επαρκής ύπνος

Η κούραση μπορεί να συμβάλει στην υπνοβασία. Εάν το παιδί σας κοιμάται λίγες ώρες, έχει πιο πολλές πιθανότητες να γίνει υπνοβάτης, γι’ αυτό τον λόγο καλό είναι να κοιμάται επαρκώς το βράδυ, και λίγες ωρίτσες το μεσημέρι, κυρίως τα νήπια.

Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να κάνετε τον παραμικρό θόρυβο όταν το παιδί σας κοιμάται.

Καθιερώστε μια τακτική, χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο. Κάντε ήρεμες, χαλαρωτικές δραστηριότητες με το παιδί σας πριν τον ύπνο, όπως το να διαβάζετε βιβλία, να κάνετε παζλ ή να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο. Ο διαλογισμός ή οι ασκήσεις χαλάρωσης μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Κάντε το παιδικό δωμάτιο άνετο και ήσυχο για ύπνο.

Καταπολεμήστε το άγχος

Προσδιορίστε τι του προκαλεί άγχος και βρείτε τρόπους αντιμετώπισης του άγχους. Μιλήστε με το παιδί σας για να καταλάβετε αν υπάρχει κάτι που το κάνει να νιώθει ανησυχία. Ίσως και ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει, αν διαρκούν οι υπνοβασίες πολύ καιρό. Ωστόσο δεν είναι κάτι σπάνιο ένα παιδί να υπνοβατεί, οπότε μην βιαστείτε να ανησυχήσετε.

Ψάξτε για ένα μοτίβο

Σημειώστε πόσα λεπτά μετά την ώρα του ύπνου εμφανίζεται ένα επεισόδιο υπνοβασίας. Εάν ο συγχρονισμός είναι αρκετά συνεπής, αυτές οι πληροφορίες είναι χρήσιμες για τον προγραμματισμό προληπτικών αφυπνίσεων.

Με πληροφορίες από: www.mayoclinic.org


Πηγή