Πέμπτη , 19 Δεκέμβριος 2024

Φαγούρα στα πόδια στην εγκυμοσύνη: Αίτια, κίνδυνοι και τρόποι να ανακουφιστείτε

Ο έντονος κνησμός στην εγκυμοσύνη δεν είναι ένα ασυνήθιστο σύμπτωμα. Μπορεί να εκδηλωθεί σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως είναι η κοιλιά και τα πόδια.

Έντονη φαγούρα στα πόδια στην εγκυμοσύνη – Αίτια

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να νιώθετε έντονη φαγούρα στα πόδια την περίοδο της εγκυμοσύνης. Από τους κύριους είναι οι ορμονικές αλλαγές και αυτό γιατί επηρεάζουν τα νεύρα κάνοντάς τα πιο ευαίσθητα.

«Μερικές γυναίκες διαπιστώνουν ότι τα νεύρα τους είναι πιο ευαίσθητα, ιδιαίτερα εάν έχουν υποκείμενες παθήσεις» αναφέρει η dr Cindy Duke, ιολόγος γιατρός που εξειδικεύεται σε θέματα γονιμότητας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ειδικό, γυναίκες που έχουν ινομυαλγίες ή άλλες παθήσεις που σχετίζονται με τα νεύρα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο δέρμα και κνησμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Άλλοι λόγοι που προκαλούν κνησμό στα πόδια κατά την κύησης είναι το πρήξιμο, η αφυδάτωση του οργανισμού, η έντονη εφίδρωση ή ακόμα και δερματικές παθήσεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο κνησμός μπορεί να είναι σύμπτωμα της χολοστάσης κύησης, μία πάθηση που οφείλεται σε απορρύθμιση του ήπατος λόγω της επίδρασης των ορμονικών αλλαγών στη λειτουργία της χολυδόχου κύστης. Η χολοστάση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εμβρύου και είναι σημαντικό να αντιμετωπισθεί εγκαίρως, για αυτό και αν νιώθετε επίμονο κνησμό στα χέρια και τα πόδια, ενημερώστε οπωσδήποτε τον γυναικολόγο σας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την χολοστάση κύησης

Η χολοστάση κύησης επηρεάζει περίπου 1 με 2 στις 1000 έγκυες, ενώ 2 στις 3 γυναίκες που έχουν εμφανίσει χολοστάση στην πρώτη εγκυοσύνη τους, εμφανίζουν και σε μία επόμενη.

Εμφανίζεται συνήθως στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και πιο σπάνια στο πρώτο ή το δεύτερο. Τα ακριβή αίτια που προκαλούν την χολοστάση δεν έχουν διευκρινιστεί ωστόσο πιστεύεται ότι είναι ορμονικά και γενετικά. Όσον αφορά τα συμπτώματα, τα κυριότερα είναι ο έντονος κνησμός, ο οποίος ξεκινάει συνήθως από τις παλάμες ή τα πόδια και μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα, η κόπωση, η αποστροφή για φαγητό και το σκούρο χρώμα των ούρων.

Η χολοστάση στην εγκυμοσύνη αυξάνει τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό πριν την 37η εβδομάδα κύησης, ενδομήτριο θάνατο και σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας του βρέφους. Οι κίνδυνοι για το μωρό αυξάνονται όσο αυξάνονται και τα επίπεδα χολικών οξέων στο αίμα και όσο πιο κοντά βρίσκεστε στην ημερομηνία τοκετού.

Φαγούρα στα πόδια στην εγκυμοσύνη – Πώς θα ανακουφιστείτε

Τώρα τον χειμώνα, προτιμήστε βαμβακερές κάλτσες έναντι των μάλλινων ή των συνθετικών και αλλάζετέ τις συχνά. Δοκιμάστε να κάνετε δροσερές κομπρέσες στα πόδια και ενυδατώνετε συστηματικά την περιοχή καθώς το αφυδατωμένο και ξηρό δέρμα, θα επιδεινώσει τον κνησμό.

Στις έγκυες με χολοστάση συνήθως γίνεται χορήγηση ουρσοδεοξυχολικού οξέως το οποίο μειώνει τα επίπεδα χολικών οξέων στο αίμα και βελτιώνει την ηπατική λειτουργία. Ωστόσο, δεν είναι εξακριβωμένο εάν μπορεί να θεραπεύσει την κατάσταση. Για την φαγούρα ο γιατρός σας ενδέχεται να σας προτείνει αντισταμινικά.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com


Πηγή