Το χημικό peeling είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για να βελτιωθεί η εμφάνιση του δέρματος.
Ενα χημικό διάλυμα απλώνεται στο δέρμα με σκοπό να προκαλέσει χημικό έγκαυμα και τελικά να το απολεπίσει. Το καινούριο, ανανεωμένο δέρμα είναι συνήθως πιο λείο, λιγότερο ρυτιδωμένο και πιο ομοιόμορφο στο χρώμα. Χιλιάδες χημικά peelings γίνονται κάθε μέρα. Οι δερματολόγοι κυρίως, έχουν χρησιμοποιήσει τα τελευταία 100 χρόνια διάφορους χημικούς παράγοντες και είναι οι ειδικοί για την πραγματοποίηση διαφόρων τύπων χημικών peelings.
Τι μπορεί να προσφέρει ένα Χημικό Peeling;
Χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία των λεπτών γραμμών κάτω από τα μάτια και γύρω από το στόμα. Οι ρυτίδες που δημιουργούνται από τη βλαβερή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας αλλά και άλλες βλάβες που οφείλονται σε λόγους ηλικίας αλλά και κληρονομικότητας, μπορεί να θεραπευθούν με το peeling. Τα peelings δεν ενδείκνυνται όμως για τις “σακούλες” και τυχόν άλλες χαλαρές διογκώσεις, ούτε για τις βαθιές ρυτίδες ή τις ρυτίδες εκφράσεως. Είναι πολύ καλά μετά τις θεραπείες της ακμής για να βελτιωθεί η υφή του δέρματος και να εξαφανιστούν τα σημάδια που άφησε η ακμή πίσω της. Αλλες ανεπιθύμητες βλάβες που μπορεί να βελτιωθούν με ένα peeling είναι το μέλασμα (“πανάδες”), στίγματα από την ηλικία, φακίδες, ακτινικές υπερκερατώσεις και δέρματα θαμπά και σκούρα.
Πώς γίνονται τα Χημικό Peelings;
Συνήθως γίνονται στο πρόσωπο, αλλά επίσης και σε λαιμό, χέρια – αντιβράχια, πόδια. Υπάρχουν 3 κύριοι τύποι, ανάλογα με τη δραστικότητα των διαλυμάτων και το βάθος του εγκαύματος που προκαλούν στο δέρμα : Επιφανειακά, Μέσου βάθους και Βαθιά peelings. Το βάθος της καταστροφής του δέρματος είναι:
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟ = Μέχρι τη κοκκώδη στιβάδα και το θηλώδες χόριο
ΜΕΣΟΥ ΒΑΘΟΥΣ = Μέχρι το άνω δικτυωτό χόριο
ΒΑΘΥ = Μέχρι το μέσο δικτυωτό χόριο
Ο δερματολόγος σας θα σας συστήσει το ιδανικότερο για το δέρμα σας peeling. Πριν τη θεραπεία, θα πρέπει να έχετε σταματήσει να παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα και ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιήσετε 2-3 εβδομάδες πριν, ειδικές κρέμες που θα σας συστήσει ο δερματολόγος σας. Μέσα στο ιατρείο και πριν την διαδικασία, καθαρίζετε καλά το πρόσωπό σας με σαπούνι αλλά και λοσιόν για απομακρυνθεί κάθε ίχνος λίπους.
Τα διάφορα οξέα ή άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως το γλυκολικό οξύ (AHA, glycolic acid), το Τριχλωροξεικό οξύ (TCA, “κλασσικό” peeling), Σαλικυλικό οξύ, γαλακτικό οξύ (ΑΗΑ, lactic acid), ή Φαινόλη (carbolic acid,phenol).
Κατά τη διάρκεια του peeling, ο γιατρός απλώνει το διάλυμα σε όλο το πρόσωπο, μερικές φορές δε διαδοχικά σε διάφορες περιοχές του προσώπου. Αυτό γίνεται, γιατί ο ασθενής νοιώθει ένα άλλοτε άλλης έντασης αίσθημα καψίματος και τσιμπημάτων, που δεν διαρκεί όμως παραπάνω από 10 λεπτά. Τα πολύ βαθιά peelings απαιτούν και αναλγησία.
Τι πρέπει να περιμένουμε μετά το Χημικό Peeling;
Ανάλογα με το είδος και το βάθος του peeling, θα παρατηρηθεί γενικώς μια αντίδραση παρόμοια με αυτή του ηλιακού εγκαύματος. Μετά τα επιφανειακά peelings παρατηρείται ερυθρότητα και κάποια απολέπιση που διαρκεί 3-4 ημέρες. Μετά από μέσου βάθους και βαθιά peelings, το δέρμα σκουραίνει λόγω του εγκαύματος και μετά από 2-3 ημέρες αρχίζει να απολεπίζεται. Μπορεί επίσης να παρατηρηθούν οίδημα (“πρήξιμο”) και φυσαλίδες. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 7-14 ημέρες. ΠΡΟΣΟΧΗ : Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύεστε από τον ήλιο με το αντιηλιακό που θα σας δώσεις ο γιατρός σας.
Υπάρχουν επιπλοκές;
Ορισμένοι τύποι δέρματος και ιδίως τα μελαχρινά, εμφανίζουν μερικές φορές ανομοιομορφία στο χρώμα του δέρματος. Αυτό συνήθως είναι προσωρινό και σπανίως μόνιμο. Εάν είστε μελαχρινοί, η καλύτερη διαδικασία για σας είναι τα πολλά, επαναλαμβανόμενα επιφανειακά peelings. Ο κίνδυνος της μελάγχρωσης μεγαλώνει αν παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια, είστε έγκυος ή έχετε οικογενειακό ιστορικό “πανάδων”.
Σε βαθιά peelings, υπάρχει και ο κίνδυνος δημιουργίας ουλών που όμως αντιμετωπίζονται με καλά αποτελέσματα.
Υπάρχει μια μικρή περίπτωση επανεργοποίησης του Απλού Ερπητα, γι αυτό αν έχετε ιστορικό υποτροπιαζόντων επεισοδίων, πείτε το στο γιατρό σας, γιατί μπορεί να χρειαστεί να πάρετε προληπτική θεραπεία. Η εμφάνιση Ερπητα στο απολεπισμένο δέρμα είναι ανεπιθύμητη, γιατί αυξάνει ο κίνδυνος για σημάδι ή ουλή.
Ποιοι είναι οι περιορισμοί των χημικών Peelings;
Τα χημικά peelings δεν αντιμετωπίζουν τις “σακούλες” ούτε έχουν σχέση με τα διαφορα liftings. Δεν εξουδετερώνουν τις δυνάμεις της βαρύτητας που προκαλούν τις διάφορες χαλαρώσεις και πτώσεις. Δεν μπορούν να διορθώσουν τις βαθιές ουλές. Δεν αλλάζουν το μέγεθος των πόρων, ούτε να εξαφανίσουν τις ευρυαγγείες από το πρόσωπο. Ομως, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η εμφάνιση του προσώπου βελτιώνεται.
Οδηγίες για μετά το Peeling
Κάθε βράδυ, θα εφαρμόζετε σε όλο το πρόσωπο την αλοιφή που σας έδωσε ο γιατρός σας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα χρησιμοποιείτε την αντιηλιακή κρέμα. Η αντιηλιακή, θα ανανεώνεται κάθε 2 ώρες, ΑΚΟΜΑ και αν βρίσκεστε μέσα στο σπίτι. Η εφαρμογή της θα περιλαμβάνει και την περιοχή γύρω από τα μάτια. Εάν ο φαρμακοποιός σας δεν έχει την συγκεκριμένη αντιηλιακή, επικοινωνείτε με το γιατρό σας για να σας δώσει μια άλλη. Μη τραβάτε τις “πέτσες” για να φύγουν πιο γρήγορα. Αυτό απαγορεύεται αυστηρά και το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να δημιουργήσετε πανάδες στα σημεία εκείνα. Αν μια πέτσα κρέμεται και σας ενοχλεί, κόψτε την προσεκτικά με ένα ψαλιδάκι.
-Τουλάχιστον για ένα μήνα μετά το peeling, απαγορεύονται αυστηρά : η Αποτρίχωση (με ηλεκτρόλυση, κερί, ή αποτριχωτικές κρέμες), Μάσκες, Βαφές μαλλιών, Περμανάντ.
-Μη φέρνετε το σεσσουάρ κοντά στο πρόσωπο όταν στεγνώνετε τα μαλλιά σας.
-Μη χρησιμοποιείτε στο λουτρό σας πολύ ζεστό νερό. Ειδικότερα στο πρόσωπο, να πλένεστε με δροσερό νερό.
-Μη κάθεστε κοντά σε σόμπες, καλοριφέρ, ούτε πάνω από την κουζίνα όταν μαγειρεύετε. Προσέχετε πολύ τους ατμούς του σίδερου όταν σιδερώνετε.
-Αποφύγετε επίσης την εφίδρωση (όχι σπόρ, γυμναστική) επί ένα μήνα μετά.
-Μετά από 7 ημέρες, επισκεφτείτε οπωσδήποτε τον γιατρό σας για περαιτέρω οδηγίες
-Αποφύγετε την πρώτη εβδομάδα να κάνετε έντονους μορφασμούς (γέλιο, κλάμα, φωνές), προσέxοντας να μη “ζαρώνει” το δέρμα.
-Αποφύγετε όσο είναι δυνατόν να κοιμάστε με το πρόσωπο στο μαξιλάρι, γιατί το δέρμα μπορεί να ερεθιστεί. Κοιμάστε αν είναι δυνατόν ανάσκελα.
Πηγή: Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιακή Εταιρεία (www.edae.gr)
Πηγή