Τρίτη , 21 Ιανουάριος 2025

Χριστούγεννα με διαζύγιο: Πώς δεν θα επηρεάσει τις γιορτές των παιδιών;

Η διαχείριση των διακοπών αμέσως μετά το διαζύγιο δύο συζύγων που είναι και γονείς, δεν είναι κάτι εύκολο καθώς είναι μια περίοδος υποχρεωτικού προγραμματισμού και τεταμένων συναισθημάτων. Όμως, σίγουρα υπάρχει τρόπος να το κάνουμε λιγότερο επίπονο για όλους.

Οι μνήμες από οικογενειακές εορτές σίγουρα φορτίζουν την κατάσταση καθώς άλλοτε μικρές λεπτομέρειες, ξεπροβάλλουν στο μυαλό σαν ότι πιο συναισθηματικά φορτισμένο έχουμε ζήσει. Η αναζήτηση του δέντρου, το άναμμα των κεριών, το ξετύλιγμα των δώρων και τον κακό χαμό από σκισμένα χαρτιά περιτυλίγματος και κορδέλες στο σαλόνι κλπ. Βέβαια ακόμα και οι πιο ευτυχισμένες οικογένειες, τις μέρες των εορτών και διακοπών σίγουρα ζουν εντάσεις και συμβιβασμούς. Όμως όλο αυτό γίνεται πιο περίπλοκο καθώς είναι ημέρες που είναι γεμάτες παραδόσεις και εορταστικές συνήθειες και όταν οι γονείς δεν είναι πια σύζυγοι, η στιγμή του διαχωρισμού των ημερών για το ποιός θα πάρει και πότε τα παιδιά μαζί του, γίνεται μια πολύ σκληρή στιγμή που αν δεν συνειδητοποιήσουμε και αποδεχτούμε το «μοίρασμα» δεν θα καταφέρουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στον ρόλο μας και ο αυθορμητισμός των ημερών θα πληγεί σημαντικά κυρίως εις βάρος των παιδιών.

Πλάνο λοιπόν!
Αν δεν το έχετε ετοιμάσει μέχρι σήμερα, κάντε το απόψε κιόλας. Είναι βέβαιο ότι δεν θέλετε να δημιουργήσετε άγχος στα παιδιά σας σχετικά με το πώς θα περάσουν τις γιορτές. Επικοινωνήστε με τον πρώην σας και δουλέψτε με χάρτη το ημερολόγιο για να μοιραστείτε τις διακοπές, επισημαίνοντας ακόμα και τις ώρες που θα πάρει και θα επιστρέψει τα παιδιά όπως και τι θα έχουν μαζί τους για τις μέρες που θα περάσουν με τον άλλο γονέα. Μπορεί να χρειαστεί να γίνουν αλλαγές αργότερα αλλά σίγουρα η εκ των προτέρων συνεννόηση θα σας απαλλάξει από τόνους παρεξηγήσεις, κακή επικοινωνία, και ανούσιους εκνευρισμούς.

Στο επίκεντρο:τα παιδιά!
Καθημερινά βλέπουμε γονείς που δεν καταφέρνουν να κατευνάσουν τα πνεύματα στις επικοινωνίες τους ακόμα και καιρό μετά τον χωρισμό τους. Εκεί προσπαθούμε να τους κρατήσουμε επικεντρωμένους στο καλό των παιδιών ρωτώντας τους επανειλημμένα «Τι πραγματικά πιστεύετε ότι θα τους άρεσε να κάνουν ; Τι θεωρείτε ότι θα ήταν καλό να δουν, απολαύσουν, ζήσουν στις γιορτές ;» Έτσι φτάνουμε σε σημεία να επιλέγουν συγκεκριμένα θεάματα με την μητέρα και ενθάρρυνση να τηλεφωνήσουν για να ευχηθούν στον πατέρα τους την παραμονή.

Ενώ πρέπει πάντα να έχετε στο μυαλό σας τις προτιμήσεις των παιδιών, θα βοηθήσει να τους δώσετε συγκεκριμένες και όχι υπερβολικά πολλές επιλογές σχετικά με το πώς θα περάσουν τις ημέρες αυτές. Τα παιδιά δεν θέλουν να έχουν την επιλογή διότι γνωρίζουν ότι ενδέχεται να επιλέξουν κάτι που θα στεναχωρήσει τον έναν απ τους δύο γονείς. Κι έτσι καταλήγουν να πουν στον κάθε γονέα αυτό που πιστεύουν ότι θέλει να ακούσει. Ένας εφιάλτης για τα περισσότερα παιδιά. Αυτό που έχουν ανάγκη είναι ένα προβλέψιμο πρόγραμμα στο οποίο και οι δύο γονείς θα είναι χαρούμενοι, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι κάποιος από τους δύο τους θα έχει σφίξει το στομάχι. Οι γονείς πρέπει να ωριμάσουν συναισθηματικά για να μπορέσουν να βάλουν προτεραιότητα τα παιδιά τους και όχι τις διαφωνίες στην πρώην συζυγική σχέση. Το σημαντικότερο όλων είναι να συνεχίζουν να είναι αγαπημένοι ως γονείς και να κρατήσουν τις εντάσεις τους μακριά από τα παιδιά.

Νέες συνήθειες!
Όσο κι αν έχουν αλλάξει οι συνήθειες τώρα που δεν ζείτε όλοι μαζί, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλοιωθεί ο μαγικός χαρακτήρας των εορτών. Τα χρήματα μπορεί να είναι λιγότερα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να κάνετε τις εορταστικές στιγμές με τα παιδιά σας μοναδικές. Όποιος δεν ζει στο σπίτι της οικογένειας, μπορεί να στολίσει χριστουγεννιάτικο δέντρο στο καινούργιο σπίτι, μαζί με τα παιδιά, περνώντας μοναδικές στιγμές μαζί τους για αγορά καινούργιων στολιδιών και γιρλαντών της προτίμησής τους, πριν την ημέρα των δώρων. Μπορούν και σε αυτό το σπίτι να ξυπνήσουν πριν την ώρα που θα ανοίξουν τα δώρα για να σκίσουν τις γωνίτσες τους και να δουν τι κρύβετε μέσα.

diazigio kai xristoygenna 3

Η δημιουργία νέων ρουτινών είναι ένα σημαντικό κίνητρο για να προχωρήσετε, τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας. Οι συνήθειες αλλάζουν αλλά ανασυγκροτηθείτε και σκεφτείτε μαζί με τα παιδιά πώς θέλετε να γιορτάσετε αυτές τις ημέρες μαζί. Δώστε τους την χαρά μέσα από τη δημιουργία νέων όμορφων στιγμών. Παρ’ όλο που θα είναι επώδυνο, προετοιμάστε τον εαυτό σας για το ότι πρέπει να εγκαταλείψετε κάποιες δραστηριότητες που κάνατε προ διαζυγίου. Δεν θα βοηθήσει να υποτιμάτε τις προσπάθειές σας κάνοντας σύγκριση με το τι έζησαν πέρυσι ή τι ζουν με τον άλλον γονέα θεωρώντας ότι εσείς δεν μπορείτε να τα κάνετε χαρούμενα. Αυτό που μπορείτε να ελέγξετε είναι μόνο αυτό που ζείτε μαζί τους. Είναι στο δικό σας χέρι να μην τα κάνετε να νοιώσουν άσχημα. Γι’ αυτό αποφύγετε να τους πείτε για το πόσα έχασαν ενώ ήταν στον άλλον γονέα.

Και όσο θυμωμένοι ή στεναχωρημένοι κι αν είστε, ποτέ μα ποτέ μην μιλάτε άσχημα για τον άλλον γονέα στα παιδιά σας. Κρατήστε όλα αυτά που σας πονάνε και τα οποία δεν αφορούν τα παιδιά, για την στιγμή που θα μιλήσετε με κάποιον φίλο ή αν είναι κάτι μη-διαχειρίσιμο, με κάποιον επαγγελματία. Αυτές τις στιγμές δεν θα βοηθήσει ο αρνητικός σύμβουλος, δηλαδή αυτός ο φίλος ή συγγενής που θα σας υπενθυμίσει όλα τα κακώς κείμενα του πρώην σας και την ίδια στιγμή θα σας πιέσει να κρατήσετε το στόμα σας κλειστό. Οι δικοί σας άνθρωποι σας αγαπούν και θέλουν να σταθούν δίπλα σας αλλά ίσως να μην σας βοηθήσει να τα συζητάτε μαζί τους όταν το μόνο που καταφέρνετε είναι να ενισχυθεί η έχθρα που νοιώθετε.

Απασχολήστε τον εαυτό σας!
Αν δεν έχετε εσείς τα παιδιά τις γιορτές, κάντε σωστή προετοιμασία. Προγραμματιστείτε και μην μείνετε στο «όλα καλά θα πάνε και βλέπουμε». Διότι αν κάτσετε στον καναπέ κάνοντας ζάπινγκ, οι ταινίες που παίζονται στις γιορτές και τις οποίες υπό άλλες συνθήκες θα βλέπατε με τα παιδιά, θα σας φορτίσουν. Κάποιοι σχεδιάζουν με την οικογένειά τους και φίλους. Άλλοι προτιμούν να φροντίσουν τον εαυτό τους με ένα ξεχωριστό φαγητό και ξεκούραση από νωρίς. Άλλοι οργανώνουν κάποιο ταξίδι ή κάνουν κάτι για τον εαυτό τους το οποίο δεν έχουν την ευκαιρία άλλες μέρες.

Ελπίδα και υπομονή!
Σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο ελπίζατε να σας συμβεί. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι το γεγονός ότι αυτές οι γιορτές θα είναι δύσκολες δεν σημαίνει ότι έτσι θα είναι πάντα. Αρχίστε να καλλιεργείτε την υπομονή σας μιας και τα παιδιά σας είναι ένα δώρο που δεν χάθηκε με το διαζύγιο, και ίσως να είναι το πρώτο τηλεφώνημα που θα δεχτείτε τα πρώτα λεπτά της νέας χρονιάς.

Ιωάννα Θεοδωρακόπουλου, PsyD, MSc
Συμβουλευτικός ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος υπογονιμότητας
Επικεφαλής επιστημονικών υπηρεσιών του www.feelwelltoday.com 
e-mail: <!– var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy68481 = 'ioanna.thps' + '@'; addy68481 = addy68481 + 'gmail' + '.' + 'com'; var addy_text68481 = ' <!– var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy93072 = 'ioanna.thps' + '@'; addy93072 = addy93072 + 'gmail' + '.' + 'com'; document.write('‘); document.write(addy93072); document.write(‘‘); //–>n <!– document.write('‘); //–> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <!– document.write('’); //–> ‘; document.write(‘‘); document.write(addy_text68481); document.write(‘‘); //–>n <!– document.write('‘); //–> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <!– document.write('’); //–>  / <!– var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy23856 = 'itheodorakopoulou' + '@'; addy23856 = addy23856 + 'feelwelltoday' + '.' + 'com'; var addy_text23856 = 'itheodorakopoulou' + '@' + 'feelwelltoday' + '.' + 'com'; document.write('‘); document.write(addy_text23856); document.write(‘‘); //–>n <!– document.write('‘); //–> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <!– document.write('’); //–>  


Πηγή