Πολλοί γονείς έρχονται αντιμέτωποι με την κοιλιοκάκη. Ένας πονόκοιλος που φεύγει και έρχεται για πολλές μέρες, μια ενόχληση στο στομάχι που μπορεί να ταλαιπωρεί ένα παιδί για μήνες, τους οδηγεί στον γιατρό και η διάγνωση σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις είναι η κοιλιοκάκη.
Η κοιλιοκάκη είναι μία από τις συνηθέστερες, συνδεδεμένες γενετικά, ασθένειες στην Ευρώπη, η οποία προκαλείται από τη δυσανεξία στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη. Κάποια άτομα με κοιλιοκάκη αντιδρούν επίσης και στη βρόμη.
Πρόκειται για μία εφ’ όρου ζωής ασθένεια, με πιθανές επιδράσεις σε ολόκληρο το σώμα.
Η κοιλιοκάκη μπορεί να θεραπευτεί ή να τεθεί υπό έλεγχο χάρη σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη (gluten free).
Ψωμί χωρίς γλουτένη
Αυτό το χωρίς γλουτένη ψωμάκι είναι μια πραγματική έκπληξη που φτιάχνεται χωρίς αλεύρι και μαγιά. Είναι τραγνό απ’ έξω και μαλακό μέσα με μια απίθανη γεύση.
- 2 κούπες (375 γραμμ.) φαγόπυρο
- 1 κούπα νερό
- 1 κ.τ.γ αλάτι
- 1/4 κούπας ηλιόσπορους
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πώς θα το φτιάξετε.
Τα παιδιά σας θα ενθουσιαστούν και θα απολαύσουν ζεστό μυρωδάτο ψωμάκι με μαρμελάδα ή ό,τι άλλο λαχταρούν. Με μια μικρή έρευνα θα βρείτε πολλά spreads χωρίς γλουτένη στο εμπόριο.
Πηγή