Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Ωτίτιδα στα μωρά: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Η ωτίτιδα είναι η λοίμωξη του αυτιού και αναφέρεται συνήθως στη λοίμωξη μέσου ωτός. Η λειτουργία του μέσου ωτός είναι να μεταφέρει ηχητικά κύματα από τον έξω ακουστικό πόρο μέσου του τυμπανικού υμένα στα υγρά του έσω ωτός. Η μεταφορά αυτή της ηχητικής ενέργειας συντελείται με τη λειτουργία των τριών οστών:  τη σφύρα, τον άκμονα και τον αναβολέα. Η περιοχή αυτή γενικά ενδείκνυται για ανάπτυξη μικροοργανισμών για αυτό και οι μολύνσεις του αυτιού στα βρέφη είναι αρκετά συχνές.

Η ωτίτιδα μπορεί να κάνει το μωρό αρκετά ανήσυχο και εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού.

Ποια είναι τα είδη της ωτίτιτδας;

  • Οξεία μέση ωτίτιδα: Είναι το πιο κοινό είδος ωτίτιδας στα βρέφη και τα παιδιά. Η λοίμωξη αφορά το μέσο ου.   
  • Οξεία μέση ωτίτιδα με υγρό: Στον τύπο αυτόν της ωτίτιδας υπάρχει συσσώρευση υγρού  στον ακουστικό πόρο. Ο πόνος ενδέχεται να συνοδεύεται από πυρετό  και συσσώρευση πύου.
  • Χρόνια μέση ωτίτιδα με υγρό: Σε αυτήν την περίπτωση το υγρό παραμένει στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να επηρεάσει την ακοή του μωρού.
  • Χρόνια πυώδης μέση ωτίτιδα: Αυτή η λοίμωξη είναι επίμονη και μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη τυμπάνου και εκκρίσεις από το αυτό.

Γιατί τα μωρά είναι επιρρεπή στις λοιμώξεις αυτιού;

Οι λόγοι είναι τρεις:

  • Μην ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα: Το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού αναπτύσσεται σταδιακά για αυτό και ο οργανισμός τους χρειάζεται χρόνο μέχρι να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει μία λοίμωξη.
  • Μικρότερες ευσταχιανές σάλπιγγες: Η ευσταχιανή σάλπιγγα  συνδέει το μέσο ου με το πίσω μέρος του λαιμού και υπάρχει μία σε κάθε πλευρά. Στους ενήλικες οι ευσταχιανές σάλπιγγες αποβάλουν εύκολα τα όποια υγρά συσσωρεύονται, ωστόσο στα μωρά και στα μικρά παιδιά είναι πιο μικρές και σε διάφορα επίπεδα με αποτέλεσμα να αυξάνει τον κίνδυνο για συσσώρευση υγρού.
  • Πρησμένος αδενοειδής: Ο αδενοειδής είναι ένας τύπος ιστού κοντά στις ευσταχιανές σάλπιγγες που παγιδεύει μικρόβια και βακτήρια και εμποδίζει την είσοδό τους στον οργανισμό. Κάποιες φορές ωστόσο λόγο της κοντινής απόστασης του αδενοειδή με τις ευσταχιανές σάλπιγγες, τα μικρόβια αυτά περνάνε στις ευσταχιανές σάλπιγγες και προκαλούν λοίμωξη στα αυτιά.

Πόσο διαρκεί η ωτίτιδα στα μωρά;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι λοιμώξεις στα αυτιά είναι αποτέλεσμα άλλων ασθενειών και περνάει από μόνη της σε διάστημα δύο, τριών ημερών.  Ωστόσο, εάν η λοίμωξη επιμένει για περισσότερες από περισσότερες από τρεις μέρες μπορεί να θεωρηθεί χρόνια. Η χρόνια ωτίτιδα μπορεί να χρειαστεί έως και έξι εβδομάδες μέχρι να αντιμετωπιστεί

Τι προκαλεί την ωτίτιδα στα μωρά;

Η ωτίτιδα μπορεί να είναι αποτέλεσμα κοινού κρυολογήματος, ιγμορίτιδας ή ακόμα και της θέσης του μωρού στο τάισμα. Κάποια μωρά, κυρίως αυτά που χρησιμοποιούν μπιμπερό, πίνουν γάλα ενώ είναι ξαπλωμένα ανάσκελα. Η θέση αυτή μπορεί να οδηγήσει το γάλα από το πίσω μέρος του λαιμού στα αυτά μέσων των ευσταχιανών σαλπίγγων, προκαλώντας έτσι ωτίτιδα.

paidi otitida

Τα συμπτώματα της ωτίτιτδας;

Τα συνήθη συμπτώματα της ωτίτιδας είναι:

  • Πόνος στο αυτί
  • Πυρετός
  • Μειωμένη ακοή
  • Μειωμένη όρεξη
  • Έκκριση υγρών από το αυτί
  • Αντιμετώπιση

Εάν η ωτίτιδα είναι ήπιας μορφής, ο παιδίατρος μπορεί να σας πει να την παρακολουθείτε για δύο με τρεις μέρες.  Εάν τα συμπτώματα εξασθενίσουν το διάστημα αυτό, το πιθανότερο είναι να μη χρειαστεί να κάνετε κάτι άλλο.

Εάν ωστόσο, η ωτίτιδα είναι σοβαρή ή επιμένουν τα συμπτώματα, ο παιδίατρος θα σας συμβουλεύσει για την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσει το παιδί με αντιβίωση και παυσίπονα. Σε σπάνιες περιπτώσεις γίνεται και χειρουργείο.

Με πληροφορίες από momjunction.com


Πηγή